Prisma: Srbija iznenađuje u ekonomiji Tanjug

Objavljeno: 17.05.2016. 10:02 Izmenjeno: 18.05.2016. 12:07

Aktuelna vlada Srbije očigledno uspeva da se brine o pozitivnoj ekonomskoj klimi, jer Srbija iznenađuje optimizmom prirvrednika, ocena je aktuelne studije austrijske kompanije za osiguranje kredita „Prisma“.

 

Studija ‘Prisma’ istražila je poslovnu klimu u zemljama jugoistočne Evrope, ovaj put poredivši je direktno sa Austrijom.

Srbija je, prema istraživanju, posebno iznenadila, jer je osvojila 62 od 100 poena u indeksu za jugoistočnu Evropu.

Pozitivno raspoloženje vlada kako kod malih i srednjih preduzeća u Srbiji, tako i koncerna.

Ova visoka vrednost indeksa postignuta je jer 36 odsto ispitanih srpskih preduzeća ocenjuje dobrim klimu u svom ekonomskom sektoru, a 62 odsto od njih očekuje dalje poboljšanje u narednih 12 godine i spremno je da dalje investira (39 odsto) i poveća izvoz (36 odsto), navodi se u studiji koja je danas zvanično objavljena.

Već je 2014. ova zemlja iznenadila pozitivnom klimom i pored loših osnovnih podataka.

„Aktuelna vlada očigledno uspeva i dalje da se brine o pozitivnoj klimi i dobro marketinški radi na promociji svoje privrede“, ocenjuje Ludvig Mertes iz „Prisma“.

U mnogim kategorijama je Srbija, u poređenju sa 2014.uspela da se popravi za više procenata.

On je ukazao da je region jugoistočne Evrope istorijski i ekonomski interesantan, te da „Prisma“ analizira i procenjuje iz Beča 29.000 osiguranja za kredite sa obimom od 3,3 milijarde evra.

Iza Srbije se na listi analize „Prisma“ zemalja jugoistočne Evrope, po privrednoj klimi nalazi Bosna i Hercegovina sa indeksom od 57.

„Ovaj rezultat je iznenađujući imajući u vidu političku nestabilnost i ekonomsko stanje u zemlji. Međutim možda brojne investicije sa arapskog prostora podstiču pozitivno raspoloženje u privredi“, ističe Mertes.

On je dodao da su se koncerni pre svega pozitivno izjasnili o ekonomskoj klimi u Bosni i Hercegovini.

Kada je reč o Hrvatskoj indkes za tu zemlju je dostigao nivo od 53, čime ova zemlja regiona, koja je članica EU, zauzima poslednje mesto.

„Razvoj BDP i okončanje dugogodišnje recesije čini se da građani još ne osećaju“, objasnio je Mertes negativno raspoloženje.

On je ukazao da su tome doprinela i očekivanja građana od izbora prošle godine, koja nisu ispunjena.

Međutim, što se budućnosti tiče hrvatska preduzeća očekuju poboljšanje situacije u narednih godinu dana, a taj pozitivan stav pre svega je prisutan kod malih i srednjih preduzeća.

Kada je reč o Sloveniji indks poslovne klime je porastao sa 49 na 54.

Mala i srednja preduzeća, kao i veće firme pokazuju pozitivne tendencije.

„U Sloveniji, čini se, da se, posle par teških godina, ponovo stanje kreće na bolje“, naglasio je Mertes.

Što se Austrije tiče, koja je po prvi put uzeta u obzir u istraživanju „Prisma“, sa indeksom od 55 nalazi se jasno iza Srbije, ali ispred Hrvatske i Slovenije.

„Ovaj rezultat pokazuje da postoji opasnost da Austrija izgubi konkurentnost“, naglasio je Mertes dodajući da preduzeća očigledno osećaju da postoji zastoj u reformama, što se odražava i na performansu privrede.

Iako je polazna osnova u poređenju sa jugoistočnoevropskim zemljama drugačija, prema Mertesu, bilo bi pogrešno ignorisati loše raspoloženje među privrednicima.

One Response to “Prisma: Srbija iznenađuje u ekonomiji”

  1. Sw каже:

    Životarimo evo već više od dve decenije u prividima normalnosti, u verbalnim maglama, u maketiranoj stvarnosti, u glupirity šou programima, u masovnom eksperimentu skuvane žabe…, zato što obična, normalna, prosečna ljudska bića više nisu ni važna ni primetna, sem kao potrošači i poreski obveznici. I kao glasači.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 27°C

Vedro

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 32°C
Min: 21°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana