Prirodni tok dok se svi ne zaraze, porast broja umrlih Tanjug

Objavljeno: 09.11.2021. 10:04 Izmenjeno: 09.11.2021. 20:58

Prirodni proces zaražavanja virusom korona, koji je započeo zbog slabe vakcinacije, trajaće dok se svi ne zaraze i počeće da raste i broj umrlih, upozorava epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović.

Tiodorović je u intervjuu za Blic kazao da ono što bi moglo da smiri situaciju jeste da se broj vakcinisanih u što kraćem roku poveća bar na 70 odsto, ali pesimista je da bi to zaista i moglo da se dogodi.

Ističe da će prirodni proces trajati dok svi ne prođu kroz to, a da nema tog naučnika koji može precizno da kaže koji vremenski period je potreban za to.

„Još u junu sam prognozirao da će nam se, ako se ne vakciniše najmanje 75 odsto populacije, desiti ovo. I tada sam rekao da ako ne sprovodimo oštro mere, doći ćemo u situaciju kada ćemo imati ovakav scenario, koji je najnepovoljniji, a to je prirodni proces“, kazao je Tiodorović.

Navodi da to nije moralo da se desi i da za to snose odgovornost svi.

„Ne samo država i državni mehanizam kako se to želi prikazati, nego i građani, politikanti i svi koji su u tome učestvovali. Građani sprovode ono što oni misle, a onda će neko pitati zašto država nije sprovela. Kako da sprovede država ako prvo nema ono što joj treba, a to je razumevanje javnosti pre svega“, naglasio je Tiodorović.

Na konstataciju novinara da imamo blagi pad brojki na dnevnom nivou, kao i broja testiranih i pitanje da li će se taj trend nastaviti, Tidorović ističe da brojke nisu u opadanju i da stalno imamo 30 do 35 odsto pozitivnih od ukupnog broja testiranih.

„Nema opadanja, a imamo i mnogo onih koji su zaraženi, a koji se nisu testirali, imaju blagu sliku i ne znaju da su pozitivni“, kazao je.

Tiodorović kaže da mogu da se donesu i maksimalne mere, ali da nije siguran da postoji spremnost da se te mere prihvate.

„Sada se odvija prirodni proces, dok postoji gorući materijal, goreće. Sve dok postoji osoba koja nije vakcinisana, koja nije zastićena prirodnim imunitetom, koja se ne ponaša u skladu sa merama koje su na snazi, bićemo u ovakvoj situaciji“, dodaje.

Kada je reč o delta plus soju, Tiodorović kaže da, prema podacima kojima raspolaže, može se konstatovati da je soj delta plus nešto zarazniji 10 do 15 odsto.

Navodi da mu to povećava koeficijent opasnosti i to, kako pojašnjava, jer kada je nešto zaraznije postoji opasnost od širenja infekcije i za očekivati je da će biti mnogo više zaraženih.

„Samim tim biće mnogo više teških kliničkih slika i očekivano je da će biti i više preminulih“, kaže Tiodorović.

Na pitanje kako će se ove godine proslavljati slave, Nova godina, Božić, Tiodorović kaže da bi bilo dobro da makar kao prošle godine, slave slavimo u porodičnom krugu.

„Da to budu porodični skupovi. Da se ne dešavaju velika okupljanja. Bez kafana, bez restorana. To najverovatnije važi i za Novu godinu. Bio sam optimista, govorio sam da je moguće da ćemo biti slobodniji, ali nažalost pokazalo se da taj optimizam nije realan“, kaže.

Dodajući da bi drugačije moglo jedino uz vakcinaciju još 30 odsto ljudi, Tiodorović kaže da ne veruje da je to moguće bez obzira što je interesovanje za vakcinaciju poraslo zbog kovid propusnica i ističe da je sada obavezna vakcinacija nemoguća misija.

„To je sve u granicama onoga što narod prihvata. Ali, to se neće povećati više od 10 do 15 odsto“, ističe epidemiolog.

Na pitanje čemu možemo da se nadamo sledeće godine, Tiodorović kaže da ako bude više vakcinisanih i onih koji su preležali sa dobrim imunitetom, može se očekivati da bolest nema epidemiološki karakter, nego da postane endemska.

Govoreći o trećoj, buster dozi vakcine, Tiodorović kaže da je obavezno primiti je kako se preporučuje.

Odgovarajući na pitanje šta nas očekuje na proleće, Tiodorović kaže da može da bude mirno ako se broj vakcinisanih bude povećao makar na 70 odsto.

Imamo i onih sa prirodnim imunitetom, kaže Tiodorović i dodaje da se pokazalo da on kraće traje.

„Zato je važna vakcinacija i bez velikog obuhvata nema povratka u normalu. Dakle, sve zavisi od nas i naše sopstvene odgovornosti. Pa tako i tok epidemije. Koliko virusu damo prostora da cirkuliše, tako će nam i biti“, kaže Tidorović.

 

Institut za majku i dete: Na kovid intenzivnoj nezi 5 dece

 

Zamenik direktora Instituta za majku i dete Vladislav Vukomanović izjavio je  da se na intenzivnoj nezi te ustanove  leči petoro dece koja su obolela od Kovida.

Vukomanović je za RTS naveo da se u Institutu za majku i dete trenutno leči osmoro dece na kovid odeljenju koja zahtevaju primenu kiseonika i da ona nisu životno ugrožena, dok se na intenzivnoj nezi nalazi petoro dece, koja su najozbiljniji bolesnici.

„Od toga je sada troje na respiratoru, kod dva deteta se primenjuju neki oblici kiseonične terapije i neinvazivne ventilacije“, rekao je Vukomanović.  Dodao je da pre nekoliko meseci kod dece nije bilo kliničke slike koja se očitovala teškim upalama pluća koja je bila zabeležena kod odraslih.

„Sada se to u neku ruku promenilo, mada u poslednjih nekoliko nedelja dolaze ponovo deca sa multisistemskim inflamatornim sindromom, najtežom manifestacijom, koja zahvata većinu organa, pre svega srce, mozak, bubrege i jetru“, objasnio je Vukomanović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 9°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Malo i umereno oblačno

Max: 12°C
Min: 0°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana