Na severu KiM i dalje blokade, bez incidenata tanjug

Objavljeno: 10.12.2022. 17:29 Izmenjeno: 12.12.2022. 09:28

Broj okupljenih se povećava, a u Severnoj Mitrovici i Zvečanu oglasile su se i sirene.

foto tanjug

 

Pripadnici Kfora stigli su na barikade u Rudaru kod Zvečana. Pripadnici poljskog kontigneta Kfora nalaze se na 150 metara od mesta na kom su podignute barikade u tom mestu. Prisutna su dva džipa i u njima se nalaze vojnici, prenosi Kosovo onlajn. Na barikade u Leposaviću, postavljene u znak protesta zbog hapšenja Srbina na Jarinju stigle su i ekipe Euleksa. Barikade su postavljene jer Srbi sa severa Kosova ne žele da dozvole da uhapšeni Dejan Pantić bude odveden u Prištinu. Osim u Leposaviću, građani su se okupili i u Severnoj Mitrovici, Rudaru kod Zvečana u blizini krsta, kao i u obližnjem Srbovcu. Broj okupljenih se povećava, a u Severnoj Mitrovici i Zvečanu oglasile su se i sirene.

Na Jarinju i Brnjku kosovska policija ne dozvoljava ulazak vozilima i pešacima

Kosovska policija na prelazu Jarinje brani ulazak vozilima i pešacima na KiM. Ulazak se ne dozvoljava ni pešice, preneo je Kosovo onlajn. Ranije  na prelazu Jarinje uhapšen je bivši pripadnik kosovoske policije Dejan Pantić, koji je 5. novembra zajedno sa svojim kolegama napustio ovu instituciju. Zbog njegovog hapšenja postavljene su barikade kod Leposavića i Rudara i okupili su se građani koji žele da spreče njegovo prebacivanje u Prištinu. Na licu mesta prisutni su i Euleks i Kfor. Prištinska Koha prenela je u međuvremenu da je kosovska policija saopštila da je privremeno zatvorila put koji vodi do prelaza u Jarinju, nakon što su lokalni Srbi blokirali nekoliko puteva zbog hapšenja Pantića.
Kosovska policija saopštila je da je pored administrativnog prelaza Jarinje, zatvorila za saobraćaj i administrativni prelaz Brnjak zbog blokada Srba. Policija je zamolila građane da za saobraćaj koriste druge administrativne prelaze, prenela je „Gazeta expres“. Na osnovu policijskih procena, kao i iz bezbednosnih razloga, dok postoje blokade na putu u pravcu administrativnog prelaza Brnjak, kosovska policija je privremeno zatvorila i ovu tačku za saobraćaj, navedeno je u saopštenju. Pošto su sada dva administrativna prelaza na severu KiM zbog barikada zatvorena za saobraćaj, pozivaju se građani da za saobraćaj koriste ostale administrativne prelaze, piše u saopštenju. Prištinska Koha prenela je ranije da je kosovska policija saopštila da je privremeno zatvorila put koji vodi do prelaza u Jarinju, nakon što su lokalni Srbi blokirali nekoliko puteva zbog hapšenja bivšeg pripadnika kosovoske policije Dejana Pantića, koji je 5. novembra zajedno sa svojim kolegama napustio ovu instituciju, a koji je do tada bio angažovan u policijskoj stanici u Kosovskoj Mitrovici..

Građani i na barikade kod Sočanice i Leška

Uprkos kiši koja neprestano pada celu noć, kao i ovo jutro, Srbi su dočekali na barikadama u Ibarskoj Slatini kod Sočanice i u Lešku, javlja Kosovo onlajn. Kako kažu, neće odustati od svojih namera, a u jutarnjim časovima ponovo je počeo da raste broj građana na barikadama i polako se u sve većem i većem broju okupljaju građani iz Sočanice i Leposavića. Na magistralnom putu Leposavić – Kosovska Mitrovica parkirani su šleper, autobusi i automobili. Oko kilometar prema Sočanici parkirano je i jedno vozilo KFOR.
Noć na severu KiM, koji je i dalje blokiran, što od strane građana, što od strane policije, protekla je mirno. Prelazi Jarinje i Brnjak i dalje su zatvoreni i za pešake kao i za vozila. Saobraćaj je zatvoren na glavnim putnim pravcima, a može se kretati jedino sporednim putevima, preneo je RTS. Na barikadama noć je prošla mirno, a pre ponoći s vremena na vreme čule su se pucnjava i detonacije, ali nema informacija o povređenima ili ranjenima, navodi RTS. Srbi na severu KiM su juče tokom popodneva i večeri izašli na nekoliko punktova i formirali barikade zbog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića na Jarinju.
U mestu Rudare, gde je postavlјena prva barikada iz pravca Prištine prema Raški sve do Leška, odnosno punkta Jarinje, ima više barikada. Barikada je postavlјena i na putu Mitrovica-Zubin Potok, prema punktu Brnjak. Ne može se ni peške ni automobilom preko prelaza Jarinje i Brnjak. Oni koji dolaze centralne Srbije mogu jedino preko punktova Merdare i južnije od njega. Policije ima na svim prelazima Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku. Jutros ih je u većem broju bilo u naselјu Bošnjačka mahala. Kod samih barikada nalaze se vojnici Kfora, kao i pripadnici Euleksa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Slab sneg

Trenutna temperatura 1°C

Slab sneg

Ponedeljak
Oblačno

Max: 3°C
Min: 1°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana