Pripadnici Helikopterske jedinice MUP-a vratili se iz Grčke Tanjug

Objavljeno: 15.08.2021. 16:34 Izmenjeno: 16.08.2021. 12:08

Pripadnici Helikopterske jedinice MUP-a Srbije koji su prethodnih dana pomagali pri gašenju požara na ostrvu Evija u Grčkoj vratili su se  u Beograd

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ nr

Pripadnici Helikopterske jedinice MUP-a Srbije koji su prethodnih dana pomagali pri gašenju požara na ostrvu Evija u Grčkoj vratili su se  u Beograd

U gašenju požara u Grčkoj učestvovala su tri helikoptera sa 14 pripadnika Helikopterske jedinice MUP-a, a na aerodromu u Surčinu sačekao ih je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin koji je izjavio da je veoma ponosan na pilote.

Vulin je kazao da je ovog leta Srbija pomažući BiH, Severnoj Makedoniji i Grčkoj u gašenju požara pokazala koliko je „promenjena, koliko je bolja, snažnija“.

Kako je naveo, pre nekoliko godina nije se moglo ni sanjati da bi MUP mogao sam da gasi požar ni na svojoj teritoriji, a sada je u prilici da pomogne i drugima.

„Samo u Srbiji smo ugasili 850 požara na otvorenom, Helikopterska jedinica je učestvovala u nekoliko najtežih požara na Crnom Vrhu i u okolini Nove Varoši. Ovog leta smo pomagali našu braću u Republici Srpskoj, ali smo bili tu i za Severnu Makedoniju čiji požari ne bi bili smireni tako brzo i tako efikasno da nije bilo ljudi iz helikopterske jedinice MUP-a Srbije“, kazao je ministar.

Vulin je ukazao na to da su piloti prethodnih dana u Grčkoj, na ostrvu Eviji, a kasnije i na Peleponezu, pokazali koliko su opremljeni, obučeni, ali i koliko su iznad svega posvećeni svom poslu.

„Tamo gde su bili srpski vatrogasci, tamo gde su bili srpski piloti, srpski helikopteri, požar nije mogao da probije“, kazao je.

Navodeći da su od grčkih domaćina dobili pohvale sa najvišeg nivoa, predsednice, premijera, ministra unutrašnjih poslova, Vulin ističe da su svi rekli da bez Srba gašenje požara ne bi bilo tako uspešno.

Takođe, rekli su i da su od Srba pomoć očekivali kao od braće, dodao je Vulin i naglasio da su se toj pomoći najviše i obradovali.

„Nisu joj se samo radovali oni, već i stanovnici Evije koji su iskreno zahvalni zato što je nekoliko sela, pa i gradova, bilo spaseno samo zahvaljujući reakciji srpskih vatrogasaca“, kazao je.

Ministar je kazao da je ponosan na Helikoptersku jedinicu i njene pripadnike koji već 18 dana nisu videli svoje porodice i koji su 18 dana, kako kaže, bez ijednog pitanja zašto i kuda treba da idemo, bili tamo da pomognu onima kojima je teško.

„Sada se vraćaju svojim porodicama, ali s obzirom kakva je situacija u okruženju ne bih isključio mogućnost da vrlo brzo budu ponovo angažovani“, naveo je Vulin.

Komandant Helikopterske jedinice Nenad Nedić ispričao je novinarima da u gašenju požara u Grčkoj ili nekoj od zemalja regiona nema velike razlike.

U tom smislu, podsetio je javnost da je ta jedinica gasila šumske požare već i u regionu, od Crne Gore, BiH, a da je jedina razlika koju su uočili more, odnosno prisustvo soli.

Kako je pojasnio, to ima uticaja na same motore vazduhoplova pa je zahtevano malo detaljnije održavanje, odnosno pranje kompresora, motora svakog dana nakon završetka akcije.

Komandant Nedić kaže da gašenje požara sa helikopterom predstavlja jednu od najzahtevnijih operacija koje se mogu izvoditi sa upotrebom takve vrste vazduhoplova.

Neke od opasnosti sa kojima se susreću, kako je ispričao, jesu i da u trenutku pre izbacivanja vode može da se desi da dođe do zakazivanja određenih sistema i da se voda ne izbaci.

Tada od toga gde se nalazi vazduhoplov zavisi da li će moći da se nadleti taj prostor, kazao je Nedić i dodao da uvek postoji opasnost i od prestanka rada pogonske grupe.

„Uvek je prisutna opasnost koje smo mi svesni. To je sastavni deo posla tako da ste skoncentrisani da pravite što češće krugove, da bude frekventnije da biste što pre ugasili požar“, dodao je.

Saradnju sa grčkim kolegama opisao je kao odličnu i naveo da su bili pod vođstvom helikoptera koji je u sastavu Vatrogasne brigade Grčke, te da im je pre dva dana priključena posada iz Španije.

Za članove posade Helikopterske jedinice MUP-a Srbije satisfakcija je što su dobili priznanje od grčkih skvandrona opremljenih lovcima 2000, koji sada očekuju lovce rafal, a kako je kazao Nedić, to predstavlja retkost u vazduhoplovnom svetu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 29°C

Vedro

Ponedeljak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana