Prioriteti unapređenje zdravlja žena i borba protiv nasilja tanjug

Objavljeno: 28.04.2022. 12:44 Izmenjeno: 28.04.2022. 12:45

Dodala je da postoji prostor da se konkretnim aktivnostima pokaže na koje načine je moguće unaprediti položaj žena u našem društvu, poboljšati njihovo zdravlje i kvalitet života, kao i smanjiti rodno zasnovano nasilje.

foto tanjug

 

Unapređenje zdravlja žena i borba protiv rodno zasnovanog nasilja zajednički su prioriteti, saopšteno je posle  susreta potpredsednice Vlade Srbije i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorane Mihajlović sa direktorom Populacionog fonda UN za Srbiju Džonom Kenedijem Mosotijem.

Ministarstvo je saopštilo da je razgovarano o nastavku saradnje na unapređenju rodne ravnopravnosti i položaja žena, sa posebnim fokusom na zajedničku borbu protiv nasilja nad ženama i devojčicama.

Teme su bile i poboljšanje seksualnog i reproduktivnog zdravlja žena i mladih, populacione politike i nastavku saradnje u okviru projekta „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama u Srbiji“.

„U poslednjih sedam godina od osnivanja Koordinacionog tela, napravili smo ozbiljne pomake i unapredili zakonske i strateške okvire u oblasti rodne ravnopravnosti i zabrane diskriminacije. Mnogo je prostora da unapredimo našu bilateralnu saradnju koju uspešno vodimo godinama kroz projekat “Integrisani odgovor na nasilje“ i da više radimo na lokalu“, poručila je Mihajlovićeva.

„Potpisivanje Sporazuma o saradnji olakšaće našu saradnju u oblasti rodne ravnopravnosti i unapređenja položaja žena i devojaka u vezi sa seksualnim i reproduktivnim zdravljem, eliminacijom rodno zasnovanog nasilja kako uživo tako i u onlajn prostoru, populacionom politikom, kao i povećanim ekonomskim, građanskim i političkim učešćem žena u društvu“, istakla je ona.

Sagovornici su govorili i o zajedničkom radu na promociji i sprovođenju kampanje koja skreće pažnju na onlajn rodno zasnovano nasilje i zloupotrebu fotografija.

Bilo je reči i o realizaciji kampanje prava na telesnu autonomiju, kao i o temama u vezi sa seksualnim nasiljem, edukacijom i reproduktivnim zdravljem osetljivih grupa.

Mosoti se zahvalio na podršci i saradnji proteklih godina, kao i pokazanoj posvećenosti i liderstvu.

„Želimo da nastavimo saradnju sa Vama i Koordinacionim telom. Čestitam na svemu što ste uradili u oblasti unapređenja prava žena i borbi protiv nasilja. Mnogo je projekata koje želimo da realizujemo sa vama, kako na temu rodno zasnovanog nasilja, zdravlja žena i mladih, tako i mera koje utiču na fertilitet i populacione politike“, poručio je on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana