Princu Čarlsu cveće uručilo jedino srpsko dete u Prizrenu

Objavljeno: 20.03.2016. 10:58 Izmenjeno: 20.03.2016. 10:58

Britanski princ Čarls i vojvotkinja od Kornvela posetili su u Prizrenu saborni hram Svetog Đorđa, a tom prilikom je britanskom prestolonasledniku buket cveća uručila Milica Đordević, jedino srpsko dete u Prizrenu, saopštila je eparhija Raško-prizrenska.

Prinčevski par su dočekali episkop Raško-prizrenski Teodosije i iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, zajedno sa sveštenstvom, učenicima Bogoslovije u Prizrenu i vernicima.

Po ulasku u hram Vladika Teodosije obratio se britanskom prestolonasledniku pozdravnom besedom u kojoj je govorio o značaju kosovsko-metohijskih svetinja, stradanju koje je crkva sa svojim narodom prošla proteklih godina, ali i o obnovi porušenog i posebno vaskrsenju Prizrenske bogoslovije.

Princ Čarls se srdačno pozdravio sa bogoslovcima koji su mu otpevali tropar Vaskrsenju Hristovom na srpskom i engleskom jeziku.

Vladika Teodosije i otac Sava su potom princu od Velsa pokazali malu izložbu fotografija koje prikazuju razaranja u martovskom pogromu 2004. godine kao i obnovu svetinja i kuća koja je potom usledila.

Vladika se posebno zahvalio britanskoj vladi na pomoći u obnovi kuća za povratnike.

„Uvaženom gostu objašnjeno je da 16 godina nakon završetka oružanog sukoba 200.000 Srba ne može da se vrati na Kosovo i Metohiju i da je u Prizrenu od predratnih 8.000 Srba sada ostalo da živi samo dvadesetak, vecinom starijih lica“, navedeno je u saopštenju.

Princ Čarls se zadržao u kratkom razgovoru sa grupom povratnika, koji su izrazili čvrstu želju da ostanu da žive u svom rodnom gradu i pored tragedije koju su prošli 2004. godine, kada su sve srpske crkve i kuce u Prizrenu bile zapaljene.

Na kraju posete princ Čarls je obišao malu crkvu Sv. Georgija iz 15. veka, zadužbinu porodice Runović, koja je u pogromu 2004. godine zapaljena.

Posebno interesovanje izrazio je za restauraciju i konzervaciju oštećenih fresaka u drevnim prizrenskim crkvama koje su radili grčki, srpski i italijanski restauratori.

U znak sećanja na posetu, vladika Teodosije je princu Čarlsu uručio luksuznu monografiju manastira Visoki Dečani na engleskom jeziku dodavši nekoliko reči o najvećim svetinjama SPC na Kosovu i Metohiji, koje su zbog svog značaja uvrštene u svetsku kulturnu baštinu Unesko.

Episkop Teodosije i otac Sava su izrazili nadu da će srpska pravoslavna baština na Kosovu i Metohiji, sa svojim istorijskim i kulturnim identitetom, biti adekvatno zaštićena odgovarajućim međunarodnim garancijama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 14°C

Vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 27°C
Min: 14°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana