Princ Čarls sa Vujanovićem u Plavom dvorcu na Cetinju

Objavljeno: 18.03.2016. 07:45 Izmenjeno: 18.03.2016. 07:45

Britanski princ Čarls i vojvotkinja od Kornvola danas su u sklopu turneje po regionu počeli posetu Crnoj Gori susretom sa predsednikom Filipom Vujanovićem na Cetinju.

Vujanović je zajedno sa suprugom dočekao britanski prinčevski par ispred Plavog dvorca na Cetinju, gde je bio postrojen i počasni vod.

Princ Čarls i njegova supruga Kamila jutros su doputovali u Podgoricu odakle su se kolima dovezli do Cetinja. Zbog njihove posete čitav grad je okićen britanskim i crnogorskim zastavicama.

Dolazak britanskog prinčevskog para pobudio je veliko interesovanje Cetinjana, a nekoliko stotina gradjana sačekalo ih je ispred Plavog dvorca. Mladji su uglavnom fotografisali dok su stariji komentarisali.

Mnogi od okupljenih gradjana, sa kojima je dopisnica Bete razgovarala, rekli su da je poseta britanskog prinčevskog para „veliki dogadjaj“ i „velika čast“ ; za Crnu Goru, a „posebno za prestonicu“ koja je, kako su isticali pre svega stariji Cetinjani, „do pre sto godina navikla da prima članove kraljevskih porodica“.

Mnogi su rekli i da bi voleli da takvih dogadja bude još više, a iz mase su se mogli čuti i komenatri poput onog da je „vojvotkinja lepša u prirodi nego na fotografijama“ ili da je „naša lepša od njihove“.

Posle susreta sa Vujanovićem princ Čarls i njegova supruga obići će na Cetinju festival hrane i pića gde će imati priliku da probaju tradicionalne crnogorske proizvode i porazgovaraju sa prozivodjačima maslina i maslinovog ulja,vina, crnogorskog pršuta, ali i nacionalnih kostima i proizova od vune.

Medju njima je i jedan od ulcinjskih maslinara koji je za princa Čarlsa pripremio ulje od masline stare od 1.000 do 2.000 godina i sadnicu autohtone masline.

Princ Čarls će potom u Vladinom domu obići neke od najpoznatijih hrišćanskih relikvija, poput ikone bogorodice Filarmose i razgovaraće s lokalnim ikonopiscima koji će mu predsdtaviti svoje radove. Posetu Crnoj Gori britanski prinčevski par nastaviće susretima u Podgorici, gde će se princ Čarls odvojeno sastati s predsednicima Skupštine i Vlade, Rankom Krivokapićem i Milom Djukanovićem. Princ od Velsa će predstaviti opremu koja je donacija britanske vlade Carini Crne Gore, dok će vojvotkinja od Kornvola posetiti sedište UNICEF-a u Podgorici.

Britanski prinčevski par posetu će završiti svečanim prijemom u njihovu čast. Kako je ranije saopšteno iz ambasade Velike Britanije u Podgorici, poseta članova kraljevske porodice nije politička, nego protokolarna i prijateljska.

Princ Čarls i vojvotkinja Kamila su pre Crne Gore boravili u Hrvatskoj i Srbiji, a posetu regionu nastavljaju u Prištini. Ovo je druga poseta princa Čarlsa regionu, koji je kao 29-godinjak prvi put posetio 1978. godine, na poziv tadašnjeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 18°C

Pretežno oblačno

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 20°C
Min: 7°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana