Princ Čarls i vojvotkinja od Kornvola stigli u Srbiju

Objavljeno: 15.03.2016. 16:05 Izmenjeno: 15.03.2016. 16:05

Britanski prestolonaslednik princ Čarls i njegova supruga vojvotkinja od Kornvola doputovali su danas u Beograd u okviru šire posete Srbiji i regionu. Njih je na aerodromu „Nikola Tesla“ dočekao predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Pored Vučića na aerodromu su i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i britanski ambasador u Srbiji Denis Kif.

Princ Čarls i vojvotkinja od Kornvola su dočakani sa pogačom i solju, a na crvenom tepihu su i deca u tradicionalnoj srpskoj nošnji.

Pored susreta sa premijerom Srbije, princa Čarlsa i vojvotkinju od Kornvola će primiti predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom.

Oni će tokom dvodneve posete imati niz susreta a jedino javno obraćanje princa Čarlsa biće drugog dana posete na prijemu u Narodnoj skupštini.

„Poseta je posvećena miru i pomirenju, mladima i izgradnji budućnosti Srbije i bilateralnih odnosa“, rekao je britanski ambašador u Srbiji Denis Kif na brifingu za novinare uoči posete.

On je ocenio da poseta dolazi u dobrom trenutku s obzirom na aktuelni trenutak približavanja Srbije EU i činjenicu da se bilateralni odnosi dobro razvijaju bez obzira na neslaganja o nekim pitanjima.

Kako je naveo za „Politiku“, ova najznačajnija poseta iz Ujedinjenog Kraljevstva još od 1978. godine uvod je u godinu tokom koje se obeležava 180 godina zvaničnih diplomatskih odnosa Srbije i Velike Britanije, koji su u turbulentnj istoriji imali svoje uspone i padove, ali čija raznovrnost i bogatstvo, odnosno dubina nikada nije dolazila u pitanje.

Srbija i ceo region se nalaze u važnom trenutku u kome milioni građana očekuju pre svega poruke pomirenja, razumevanja i pred kojima je naporan zajednički rad na prosperitetnoj i mirnijoj budućnosti, dodao je Kif u tekstu objavljenom u Politikinoj rubrici „Pogledi“.

Kif kaže da je od trenutka objavljivanja informacije da će njihova kraljevska visočanstva posetiti Srbiju, interesovanje javnosti ogromno i objašnjava da posete članova kraljevske porodice nikada nisu „samo“ stvar protokola. Ako se pažljivije pogleda program može se primetiti da u ovoj poseti ima važnih vrednosnih poruka i puno simbolike, rekao je on.

Na početku zvaničnog programa princ i predsednik Nikolić će kod Spomen kosturnice branilaca Beograda i na Vojnom groblju Komonvelta odati poštu zajedničkim borbama, iskušenjima i žrtvama vojnika, ali i građanki i građana Srbije i Velike Britanije tokom Prvog svetskog rata.

Princ od Velsa, veliki zagovornik dijaloga među najvećim svetskim religijama, učestvovaće u Beogradu u međureligijskom dijalogu predstavnika hrišćanskih, islamske i jevrejske zajednice a potom će se odvojeno sastati i sa patrijarhom Irinejom.

Princ će, između ostalog, posetiti i Hram Svetog Save, čiji istorija takođe povezuje narode Velike Britanije i Srbije, kazao je Kif.

Ova poseta će, kako je dodao, tematski i simbolički povezati i brojna druga interesovanja princa Čarlsa i vojvotkinje Kamile i staviti ih u kotekst britansko-srpskih odnosa.

Vojvotkinja od Kornvola će prvog dana boravka u Beogradu posetiti projekat porodicne nege koji podržavaju UNICEF i Fondacija Novak Đoković.

Princ i vojvotkinja će između ostalog obići i Kalemegdan a posetiće i princa Aleksandra Karađorđevića i njegovu suprugu u kraljevskom dvoru na Dedinju.

Na kraju prvog dana posete princ Čarls i njegova supruga će biti gosti na večeri koju u njihovu čast priređuje premijer Vučić.

Drugog dana zvanične posete Srbiji, njihova kraljevska visočanstva će posetiti Novi Sad, gde će uživati u lokalnim kulinarskim specijalitetima, umetnickim delima i kulturnom nasleđu.

Posetiće Galeriju Matice srpske u kojoj će Britanski savet (British Council) kroz projekat „Moving Museums“ predstaviti rad umetničkih radnika iz Velike Britanije koji zajedno sa kolegama iz regiona Zapadnog Balkana rade na privlačenju nove, mlade publike u muzeje i galerije.

Princ će zatim posetiti Manastir Kovilj, u kome je monaška zajednica uključena u organsku proizvodnju razlicitih proizvoda (poput meda i rakije), ali i program rehabilitacije „Zemlja živih“.

Vojvotkinja će biti gošća događaja na kome će biti predstavljeni lokalni specijaliteti, a susrešće se i sa proizvodacima hrane i pica iz Velike Britanije koji rade u Srbiji.

Druge večeri svog boravka u Beogradu, princ Čarls i njegova supruga Kamila će biti počasni gosti na prijemu u Narodnoj skupštini Republike Srbije, gde će zvanice biti ljudi iz kulturnog, javnog, sportskog života.

Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola su u okviru posete regionu već boravili u Hrvatskoj a do 19. marta će posetiti i Kosovo i Crnu Goru.

Princ od Velsa je poslednji put boravio u Beogradu 1978. godine, a na Kosovu je bio 1999. godine. Poslednji put je sa vojvotkinjom od Kornvola bio u regionu 2007. godine kada su posetili Bosnu i Hercegovinu.

 

Princu Čarlsu Šekspir na ćirilici i monografije o KiM

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručiće britanskom princu Čarlsu i njegovoj supruzi vojvotkinji od Kornvola prigodne poklone u znak dobrodošlice u Srbiji.

Princ od Velsa će od predsednika dobiti sabrana dela Vilijama Šekspira na bibilijskom papiru, na ćirlici, u izdanju Zavoda za udžbenike sa dodatkom Šekspirovih dela koja do sada nisu bila objavljena na srpskom jeziku

Predsednik će britanskom princu takođe pokloniti fotomonografiju o hrišćanskom nasleđu Kosova i Metohije na engleskom jeziku, i umetnički ručni rad drvorez sa motivima Hilandara Marije Jovanović, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Vojvotkinja će dobiti ogledalo sa ramom u drvorezu sa motivima pirotskog ćilima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 10°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Malo i umereno oblačno

Max: 12°C
Min: 0°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana