Primena Zakona o privrednim društvima od 1.oktobra Tanjug

Objavljeno: 19.06.2018. 16:42 Izmenjeno: 19.06.2018. 15:44

Primena najvećeg broja odredaba novog Zakon o privrednim društvima, koji je nedavno usvojila Skupština Srbije, počeće od 1. oktobra, rekao je danas pomoćnik ministra privrede Dušan Vučković.

 

Vučković je govoreći od novim zakonskim rešenjima o privrednim društvima rekao da su se novinama u zakonu otklonili brojni problemi koji se tiču poslovanja privrede u Srbiji.

Takođe, izmene su u skladu sa obavezama naš zemlje i u skladu sa pregovarčom pozicijom Poglavlja 6 da se u naš pravni sistem preuzmu propisi Evropske unije.

Najznačajnije izmene zakona su, kaže Vučković, redefinisanje odnosno preciziranje odredaba koje se tiču upotrebe pečata u poslovanju i ukidanje propisa kojima su predviđene bile obaveze da se pečat upotrebljava u određenim poslovimna između privrednih društva i organa javne uprave.

„Ukinuto je preko 100 propisa kojima je bila propisivana upotreba pečata u poslovanju“, kaže Vučković.

Kaže da će se ovim izmenama zakona omogućiti upotreba elektronskog kvalifikovanog potpisa umesto overe potpisa na osnivačkim aktima privrednim društava, a ti me se kaže, prave i značajne uštede.

Kaže da uvođenje e-potpisa omogućava svima da se privredna društva registruju od kuće.

S druge strane, objašnjava, uvedena je obaveza da sva privredna društva u roku od godinu dana od dana stupanja ovog zakona na snagu, registruju elektronsku adresu.

„Registracija elektronske adrese ne košta, ona je besplatna, tako da tu nema povećanja troškova privredi“, kaže Vučković.

Zakon je napominje uveo unapređenja koja se tiču zaštite prava manjinskih akcionara tako da je uvedena obaveza privrednom društvu da se obavezno vrši procena vrednosti pravnog posla koje zaključuju direktori, nadzorni odbori, menadžment ili akcionari,da se takvi pravni poslovi ukoliko njihova vrednost prelazi 10 ili više procenata vrednosti društva, vrši procena tog posla.

Detalji takvih poslova se moraju objavljivati na sajtu tog preduzeća ili na sajtu APR-a, kako bi se svi članovi, akcionari ili poverioci upoznali sa detaljima poslovanja.

Novi zakon kaže i da će oni članovi koji imaju 10 odsto osnivačkog uloga ili kapitala, moći da zakazuju sednice skupštine društva, što do sada nije bio slučaj, već su to mogli samo oni koji imaju više od 20 procenata kapitala u preduzeću.

Zakonom je preciznije definisano i da li se radi o imovini velike vrednosti preduzeća kada je reč o sredstvima obezbeđenja za uzimanje kredita, izjednačeni su domaća i strana privredna društva vezano za osnivanje ogranaka, rok za likvidaciju privrednih društva je, prema novim pravilima, smanjen sa godinu dana na šest meseci.

Zakonom su definisana i nova pravila organizovanja privrednih društava, a ovi propisi, koji se najviše odnose na međunarodno „spajanje“ i osnivanje privrednih društava primenjivaće se od 1. janura 2022. godine, jer je procena da će Srbija tada biti spreman za pristupanje EU, sa mogućnošću da se ovi rokovi promene.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana