Primakov u najtežim trenucima uz srpski narod Tanjug

Objavljeno: 04.11.2019. 16:43 Izmenjeno: 05.11.2019. 10:59

„Jevgenij Primakov ostavio je neizbrisiv trag u ruskoj i međunarodnoj politici, a u Srbiji ga pamtimo po otkazivanju posete SAD-u zbog početka NATO agresije na Jugoslaviju“, rekao predsednik Vučić povodom otkrivanja biste ruskom i sovjetskom državniku u Ruskom domu u Beogradu.

foto Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, povodom otkrivanja biste bivšem ruskom premijeru i ministru spoljnih poslova Jevgeniju Primakovu, u Ruskom domu u Beogradu, da je ovaj ruski političar ostavio neizbrisiv trag u ruskoj i međunarodnoj politici, a da je u Srbiji posebno poznat po „zaokretu iznad Atlantika“.

„Danas kada Ruska Federacija slavi Dan narodnog jedinstva, širom naše drage Rusije, proslavlja se i 90 godina od rođenja oca moderne ruske diplomatije, velikog državnika, koji je dalekovidnom politikom trajno upisao svoje ime ne samo u rusku, već svetsku istoriju. Iza sebe ostavio je neizbrisiv trag“, rekao je Vučić.

Primakov će, rekao je Vučić, ostati upamćen po svojoj neiscrpnoj snazi, večnoj ljubavi prema otadžbini Rusiji.

Podsetio je i na čuveni demarš 1999. godine, nakon što je Primakov saznao za početak bombardovanja SRJ, sverenu zemlju, poznat kao „zaokret iznad Atlantika“, koji je za Srbiju, kaže Vučić, značio mnogo.

„Iako nismo tada spašeni, vidimo danas koliko je to bilo dalekovido. Taj korak je značio potpuni zaokret u spoljnoj politici Rusije, čiji priorititi imaju praktičnu primenu u aktivnosti današnje generacije ruskih političara“, objasnio je on.

Vučić je istakao da je Primakov branio nacionalne interese u trenutku kada su postojale mimnimalne šanse.

„Snaga Rusije tada i danas nije za poređenje. Ipak i u takvim uslovima radio je sve što je mogao da zaštiti Rusiju i bio je siguran u njen povratak na svetsku scenu“, dodao je on.

Vučić je rekao da se Primakov dostojno borio za interese svoje zemlje, da smo i mi u Srbiji to osetili, kao i da je on osvedočeni prijatelj koji je bio uz naš narod u najtežim trenucima.

Predsednik Srbije je izarazio očekivanje da će njegovo delo biti putokaz za buduća pokolenja.

Vučić je napomenuo da je uvek najteže postići da vas ceni i poštuje sopstveni narod, odnosno u svojoj kući, ali i u nekoj dalekoj zemlji.

„Iskreno cenimo šta je Primakov uradio za Rusiju, ali i šta je uradio za Srbiju“, naglasio je Vučić i dodao da je Primakov pomogao Srbiji u borbi za slobodu i da budemo svoj na svome.

Poručio je da ga zbog toga srpski narod nikada neće zaboraviti.

Vučić je rekao da kod nas postoji izreka da čovek može da umre dva puta, kada prestane da diše i kada ga ljudi zaborave i poručio da Srbi nikada neće zaboraviti Primakova i da će za nas večno biti živ.

Ko je Jevgenij Primakov, zapamćen po demaršu iznad Atlantika

Bivši ruski premijer Jevgenij Primakov, čija je bista otkrivena u Ruskom domu u Beogradu, zapamćen je kao lider koji je na vest o bombardovanju Srbije avion kojim je leteo u SAD, okrenuo iznad Atlantika i vratio se u Moskvu.

Primakov je bio veoma cenjen među političarima.

On je na čelu ruske vlade bio od 11. septembra 1998. do 12. maja 1999. godine, a pre toga, od 1991. do 1996, bio je šef Spoljne obaveštajne službe Rusije.

Važio je za čoveka koji se bori za ruske interese, a bio je i protivnik širenja NATO-a na istok.

On je u maju 1997. godine u Parizu s tadašnjim generalnim sekretarom NATO-a Havijerom Solanom potpisao osnivački akt o međusobnim odnosima, saradnji i bezbednosti Rusije i NATO-a.

Primakov je u više navrata iznosio svoje mišljenje o odnosima Rusije i SAD i isticao da će svi biti na gubitku ako rusko-američki odnosi skliznu u novi hladni rat.

„Da se to ne bi dogodilo, potrebno je pre svega odustati od retorike koju obe strane, nažalost, sve više koriste“, govorio je Primakov.

Posle premijerskog mandata kratko je bio poslanik Državne dume – od 2000. do 2001. godine. Zatim je čitavih 10 godina bio na čelu Trgovinsko-industrijske komore Rusije.

Iako su mnogi smatrali 1999. godine da će baš on naslediti Borisa Jeljcina, izgubio je na izborima od Vladimira Putina.

Krajem oktobra ove godine, u blizini zgrade ruskog Ministarstva spoljnih poslova, otkriven je spomenik Jevgeniju Primakovu, a ceremoniji je prisustvovao i Putin koji je istakao da je bio jedinstven, talentovan i mudar.

Preminuo je 2015. godine posle duge i teške bolesti u 86. godini.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura -6°C

Vedro

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 0°C
Min: -8°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana