Tabaković: Sledeće godine privredni rast od 6 odsto Tanjug

Objavljeno: 24.11.2020. 10:02 Izmenjeno: 24.11.2020. 21:00

Narodna banka Srbije povećala je u oktobru projekciju rasta BDP-a za ovu godinu sa minus 1,5 odsto na minus jedan odsto i predviđa da će naša privreda u 2021. ostvariti rast od šest odsto, poručila je na Beogradskom ekonomskom forumu guvernerka Narodne banke Jorgovanka Tabaković

Projekcije BDP-a smo, kaže Tabakovićeva, povećali zbog oporavka investicija, industrije i pojedinih uslužnih faktora koji je brži od očekivanog, kao i zbog bolje poljoprivredne sezone. Dobar rezultat  dugujemo i realizaciji infrastrukturnih projekata koji nisu prekidani ni tokom drugog tromesečja, koje je obeležila kriza izazvana pandemijom. Da su mere koje je država u tom periodu donela dobre, kaže guvernerka, potvrđuje i podatak da je broj formalno zaposlenih građana od februara do septembra povećan za 44.000. Da nije bilo pandemije, Srbija bi imala investicioni rejting, ali i cena finansiranja od 1,066 procenata je dovoljna potvrda, kaže Tabakovićeva.

Reforma javne uprave i lokalne samouprave, kao i reforma platnih razreda, biće dve ključne teme kojima će se baviti Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Radićemo i na uvođenju e-uprave i obuci lokalnih funkcionera, jer, poručila je resorna ministarka Marija Obradović, u gradovima i oštinama širom Srbije imamo mnogo uglednih, popularnih i školovanih ljudi koji nemaju iskustva u vođenju lokalnih zajednica.

Nastavićemo formiranje jedinstvenih upravnih mesta širom Srbije. Petnaestak je  već spremno i insistiraću da to što pre pokrenemo, ali  i da sve bude sa manje slikanja a više efekata za građane, poručila je Marija Obradović.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Grmljavina sa kišom

Trenutna temperatura 15°C

Grmljavina sa kišom

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 21°C
Min: 13°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana