Prijem za učesnice turnira u šahu

Objavljeno: 11.03.2020. 12:59 Izmenjeno: 11.03.2020. 14:08

Šah je važan sport za Grad Beograd i važno je da imamo ovakav ženski turnir sa dugom tradicijom, što govori da je Beograd metropola i u ovom segmentu, – rekao je Radojičić.

foto Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić primio je učesnice i organizatore 52. Međunarodnog osmomartovskog velemajstorskog turnira u šahu.

Turnir se od 3. do 11. marta održava u organizaciji Šahovskog saveza Beograda i pod pokroviteljstvom Skupštine Grada Beograda i Sekretarijata za sport i omladinu.

Gradonačelnik je citirao Kasparova, čuvenog velemajstora šaha, koji je rekao da „kompjuter može da izračuna milijardu poteza u sekundi, a ja mogu samo jedan, ali pravi” i istakao da smatra da je taj način razmišljanja preko potreban u današnje vreme kada je bitno imati pravi potez u životu u svakom trenutku.

– Na ovom turniru imamo predstavnice šest zemalja, Rusije, Kine, Francuske, Hrvatske, Rumunije i Srbije. Turnir se odvija po planu i ostalo je još jedno kolo. Zanimljivo je da je na prvoj poziciji devetogodišnja takmičarka iz Kine, koja ima veliku perspesktivu, i verujem da će dostići velike visine u šahu. Šah je važan sport za Grad Beograd i važno je da imamo ovakav ženski turnir sa dugom tradicijom, što govori da je Beograd metropola i u ovom segmentu, metropola koja održava velike tradicije i sportske i mnoge druge – rekao je Radojičić.

Osvrćući se na doprinos turnira razvoju šaha u Beogradu, on je dodao da je važno da se i ženski i muški šah dalje razvijaju.

– U prethodnim decenijama, turnir koji se odvijao 8. marta, imao je svoju ulogu i u emancipaciji žena. Trebalo bi ovu umnu igru popularizovati i kod mladih ljudi, jer se tako poboljšavaju aktivnosti moždanih ćelija i razvijaju mnoge veštine. Podstiče se kreativnost i mašta, razvija se sposobnost planiranja, donošenja odluka, razvija se odnos prema pobedi i porazu – kazao je Radojičić i izrazio svoje zadovoljstvo što je ugostio mlade takmičarke šahovskog turnira.

Predsednik organizacionog turnira Darko Božić istakao je da je važno da se radi na promociji šaha kod najmlađih.

– Zajedno sa Gradom Beogradom radićemo na tome da se šah vrati u škole, kako bi deca imala priliku da sa velemajstorima odigraju određene partije. Naša najmlađa takmičarka iz Kine je pokazatelj da mlade nade imaju šansu da se oprobaju u šahu i da odnesu pobedu. Turnir je zatvorenog tipa, deset učesnica igra – šest strankinja i četiri domaće takmičarke – kazao je Božić i zahvalio Gradu Beogradu na saradnji.

Šahovska reprezentativka Jovana Erića, koja je odnela pobedu pre deset godina, istakla je da se rado odaziva svakom turnir i da se nada najboljem plasmanu i ove godine.

Međunarodni šahovski turnir datira od davne 1965. godine i jedan je od najstarijih šahovskih turnira u svetu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 29°C

Vedro

Ponedeljak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana