Prihvatni centri u Makedoniji pune se izbeglicama povratnicima

Objavljeno: 23.02.2016. 11:13 Izmenjeno: 23.02.2016. 11:13

Prihvatni centri u Makedoniji se pune izbeglicama iz Avganistana koje druge zemlje vraćaju nakon uvodjenja strožijih mera kontrole, prenose danas makedonski mediji.

Kako navodi portal MKD (mkd.md), uvodjenje kvota za azilante i tranzit u nekim zemljama „balkanske rute“ pokazuje prve rezultate, pa se sada u centru u Tabanovcima nalazi 700 izbeglica iz Avganistana koji su vraćeni sa hrvatske granice.

Prema nekim informacijama, dodaje portal, još 300 Avgranistanaca je na putu za prihvatni centar Tabanovce, koji se nalazi na granici sa Srbijom. Iz Slovenije dolaze informacije da je ta zemlja, saglasno sa dogovorenim kvotama, počerla da vraća i izbeglice iz Sirije, navodi MKD i dodaje de je deo od njih već u Tabanovcima.

Istovremeno se na granici sa Grčkom propusna moć smanjuje proporcionalno sa smanivanjem prijema izbeglica na slovenačkoj i hrvatskoj granici.

Informacija da ne mogu da predju granicu izazvala je nervozu medju avganistanskim izbeglicama koji su juče, u velikim grupama, ; pokušavale da preskoče ogradu i nastave ;put ka zemljama Evropske unije. Makedonska policija ih je čim preskoče ogradu hvatala i vraćala u Grčku.

Grčka policija je sa improvizanog prelaza kod kote 59 na makedonsko-grčkoj granici, sinoć autobusima odvezla sve izbeglice iz Avganistana u Atinu, gde se nalazi veliki izbegički kamp. Prelaz na koti 59 je od jutros, kako prenose mediji, prazan, a tranpsort je dozvoljen samo izbeglicama iz Siriije i Iraka.Makedonija, prema dogovoru sa zemljama duž „balkanske rute“ (Srbijom, Hrvatskom, Slovenijom i Austrijom) propušta samo onoliko izbeglica koliko se propušta na granicama tih zemalja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 2°C

Vedro

Sreda
Malo i umereno oblačno

Max: 11°C
Min: 2°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana