Prihvatilište za odrasla i stara lica spremno za predstojeći zimski period Beoinfo

Objavljeno: 19.11.2021. 13:57 Izmenjeno: 19.11.2021. 13:57

Prihvatilište za odrasla i stara lica je spremno za predstojeći zimski period jer su na vreme preduzete sve aktivnosti i nabavljeno je sve što je bilo potrebno za povećan broj korisnika, izjavila je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević

Ona je tom prilikom istakla da je naručena dodatna hrana, oprema, zatim paketi odeće, obuće, kao i zaštitna sredstva i sredstva za dezinfekciju koja su važna u borbi protiv virusa korona.

– Kada govorimo o interesovanju za smeštaj u prihvatilište, u proteklih mesec dana primećujemo da, posebno otkada je počelo hladnije vreme, imamo povećan broj korisnika – primljeno ih je 15. Ako sagledamo celu ovu godinu, do sada smo na smeštaj primili oko 90 korisnika. Zahvaljujući sistemu socijalne zaštite uspeli smo da obezbedimo trajni smeštaj za 40 korisnika – navela je Stanisavljevićeva.

Kada je reč o uslovima koje korisnici centra treba da ispune, to je negativan PCR test, a sami centri vode korisnike na testiranje.

– Sami centri za socijalni rad i stručni radnici vode korisnike u domove zdravlja po već unapred utvrđenoj proceduri, tako da se ništa ne čeka. PCR testiranje je besplatno, rezultati se dobijaju u najkraćem mogućem roku, a sami stručni radnici korisnika dovode na smeštaj – navela je Stanisavljevićeva.

Prema njenim rečima, vakcinacija nije obavezna za smeštaj korisnika u prihvatilište.

– Omogućili smo korisnicima da ovde dolaze ekipe nadležnog doma zdravlja koje na nedeljnom nivou vrše vakcinaciju zainteresovanih korisnika. Na taj način vakcinisano je 90 odsto korisnika koji su smešteni u ovom prihvatilištu. Ovo je gotovo jedina ustanova u Srbiji u kojoj tokom celog trajanja pandemije nije bilo zaraženih virusom. Insistira se na tome da svaki korisnik nakon testiranja provede 15 dana u izolaciji. Urađen je poseban izolacioni blok kako bi se smanjio rizik od unošenja virusa u kolektivni smeštaj – istakla je gradska sekretarka.

Kada su u pitanju dnevni centri, ona je navela da je u toku prošle zime bilo tri dnevna centra u kojima je bilo smešteno skoro 8.000 korisnika, a preko cele godine radi centar u Solunskoj ulici. Tu su korisnicima obezbeđeni obrok, topli napitak, paketi sa odećom i higijenskim sredstvima, a postoji i mogućnost kupanja.

– Posebno je važno da ove zime niko ne ostane na ulici i da za sve one kojima su potrebni pomoć i smeštaj budu dostupni centri za socijalni rad, ustanove prihvatilišta i Grad Beograd, kako bismo pomogli svakom građaninu – zaključila je Nataša Stanisavljević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 8°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Promenljivo oblačno

Max: 19°C
Min: 6°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana