Prihvaćen zahtev BiH za članstvo u EU Tanjug

Objavljeno: 20.09.2016. 11:41 Izmenjeno: 20.09.2017. 21:34

Savet za opšte poslove prihvatio je zahtev BiH za članstvo u EU.

Savet za opšte poslove EU, kojim je predsedavao delegirani ministar Vlade Slovačke, Ivan Korčok, prihvaćen je zahtev Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji i poslat nalog Evropskoj komisiji za pripremu upitnika za BiH.

Odluka je doneta nakon što je ocenjeno da su ispunjeni svi uslovi iz evrpske agende neophodni za razmatranje aplikacije.

BiH je zahtev za članstvo u predlala u februaru ove godine.

Savet je, naime, danas samo formalno zatražio od EK da podnese svoje mišljenje o zahtevu BiH za članstvo u EU.

To praktično znači da će BiH u narednom periodu dobiti set od nekoliko hiljada pitanja koja treba da odgovori, preneli su mediji u BiH.

 

Zvizdić: Istorijski momenat za BiH

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je danas da je davanje „zelenog setla“ na aplikaciju BiH za članstvo u EU istorijski moment za evropski put i evropsku budućnost BiH.

Nakon što je zahtev za članstvo u Evropsku uniju predat u februaru ove godine i nakon što su ispunjeni svi uslovi evropske agende koji su neophodni za razmatranje aplikacije, Savet EU je danas i formalno zatražilo od Evropske komisije da podnese svoje mišljenje o zahtevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

Zvizdić kaže da je reč o zaključku s kojim će početi preme za dobijanje upitnika, što je jedna od najvažnijih faza u ovom procesu“.

„Na ovoj fazi smo radili u proteklih 14 meseci. Ona je danas uspešno okončana i ovo je jedna od najpozitivnijih vesti za BiH, za sve građane Bosne i Hercegovine, za evropsku budućnost BiH, a posebno za mlade ljude koji će vrlo brzo živeti u BiH kao članici Evropske unije“, dodao je Zvizdić, preneli sumediji u BiH.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slab sneg

Trenutna temperatura 0°C

Slab sneg

Nedelja
Moguć sneg

Max: 2°C
Min: 0°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana