Približiti nauku običnom čoveku tanjug

Objavljeno: 24.11.2022. 16:41 Izmenjeno: 24.11.2022. 16:41

Konferenciju „OpenSciComm“ organizovao je Centar za promociju nauke.

foto tanjug

 

Komunikacija naučnih dostignuća i rezultata značajna je za pružanje odgovora koje nauka može da ponudi građanima, i može da osnaži sve da na pravi način koriste naučna i tehnološka znanja, a upravo to je tema konferencije „OpenSciComm“, koja je otvorena u Jugoslovenskoj kinoteci.

Otvarajući skup, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović ukazala je da je to prva konferencija koja će povezati dve važne teme – otvorenu nauku i naučnu komunikaciju.

„Konferencija povezuje otvorenu nauku i naučnu komunikaciju, koja se odnosi na akademsku disciplinu predstavljanja naučnih tema van akademskih krugova i nauku približava običnom čoveku“, rekla je Begović.

Ona je navela i da se razvoj tehnologije danas dešava brzo, zbog čega su principi otvorene nauke i naučne komunikacije važni kako bi postojao uvid svih u naučni proces.

„U današnjem svetu se suočavamo sa velikim izazovima i sa brzim razvojem tehnologija, a pandemija korona virusa je posebno ukazala na to koliko je komunikacija sa javnošću važna, da bi jedno društvo prihvatilo tehnološki razvoj u biomedicini“, rekla je Begović.

Pomoćnik ministra prosvete Aleksandar Jović rekao je da bi trebalo raditi na povezivanju naučne zajednice sa stanovištvom, kako bi bolje razumeli šta istraživači rade.

„Progres zemlje nije moguć bez kontinuiranog pristupa novim znanjima i otvorenosti nauke ka društvu. Ignorisanje naučnih činjenica je prepreka razvoju društva i zato postoje mitovi i predrasude o nauci, umesto da se razvoj društva zasniva na naučnim činjenicama“, rekao je Jović.

On je dodao da je naučna komunikacija ono što treba da omogući da društvo spozna šta nauka radi i da sve naučne principe i saznanja prenese jednostavnim rečnikom društva.

Konferenciju „OpenSciComm“ organizovao je Centar za promociju nauke.

Vršilac dužnosti direktora Centra Marko Krstić rekao je da svako društvo može da se ogleda u razvoju nauke, dodajući da je upravo osvešćenje društva o značaju nauke i njene uloge za društvo, deo naučne komunikacije.

Cilj konferencije je da poveže kompleksne istraživačke koncepte i teme sa fenomenima i procesima koji su bliski javnosti, poput klimatskih promena, veštačke inteligencije, naprednih tehnologija.

U fokusu skupa je predstavljanje savremenih, inovativnih i inspirativnih praksi, razmena ideja i pristupa, i umrežavanje na međunarodnom nivou.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana