Pri kraju radovi u kovid bolnici u Kruševcu

Objavljeno: 13.12.2020. 13:07 Izmenjeno: 14.12.2020. 10:40

Na mestu nekadašnje kasarne Rasina u Kruševcu, ovih dana prizor kao u mravinjaku zbog mnoštva radnika i mehanizacije koji žure da završe novu kovid bolnicu sa 500 kreveta u poluintenzivnoj i intenzivnoj nezi

Foto:Tanjug-Strahinja Aćimović

Epidemiološka situacija uslovila je da državno rukovodstvo donese odluku o izgradnji dva takva objekta, u Batajnici i u Kruševcu, i dok je prvi otvoren krajem prošle nedelje, na drugom svakodnevno u tri smene radi armija od oko 650 građevinaca najrazličitijih struka.

U krugu buduće bolnice veliki broj građevinskih mašina i radnika unutar novih bolničkih objekata i van njih ubrzano završavaju bolničke objekte.

Svako od njih tačno zna svoj deo posla i uprkos velikoj gužvi na gradilištu kojim upravlja kompanija “Termomont” nema sudaranja, zastoja i nervoze, niti praznog hoda.

U toj vrevi zatičemo direktora građevinskog sektora ove firme Nemanju Jevtića, mladog inženjera, ali već dovoljno iskusnog da vodi ovakva posao.

„Radovi teku prema planu i polako se spremamo za završetak. Unutar objekata gde će biti smeštene poluintenzivna i intenzivna nega u toku su završno krečenje i čišćenje. Tokom sledeće nedelje bi trebalo da se počne sa unosom opreme i da se bolnica polako otvara“, kaže Jevtić.

Dodaje da je parking završen, pristupne saobraćajnice se uveliko rade i sve će biti spremno na vreme.

“Termomont” je angažovao vise od deset podizvođača, sve domaća preduzeća, a na gradilištu je bilo i do 700 radnika dnevno, a kako su to sve „stari partneri“, saradnja je odlična i posao teče bez problema, objašnjava sagovornik Tanjuga.

Dodaje kako je najveći izazov tokom izgradnje bio da za čcetiri meseca naprave objekat od 11.500 kvadratnih metara koji je multifunkcionalan i treba da prmi životno ugrozene pacijente.

„Imali smo odličcnu saradnju sa Gradom Kruševcom, gradonačelnicom Jasminom Palurović i investitorom, Vladom Srbije, koji su obezbeđivali sve što nam je trebalo, tako da sve ide po planu.

Verujem da se niko u državi nije suočio sa ovakvim izazovom da za četiri meseca napravi dva objekta ukupne površine 40.000 kvadrata. Bili smo puni energije, i još uvek smo da bismo to sve završili kako treba”, naglasio je Jevtić.

Kruševačka kovid bolnica je montažno prefabrikovana konstrukcija, napravljena od armiranog betona i obložena fasadnim panelima kamene vune debljine 15 centimetara.

“U nju je ugrađeno oko 7.000 kubnih metara betona, 450 tona čelika, 15.000 kvadrata panela i 7.000 kvadrata krovnog pokrivača. Ovde rade građevinari svih struka iz cele Srbije. Istina je da na tržištu fale tesari, armirači, bravari, ali snašli smo se”, kaže naš sagovornik.

Dodaje da su neki drugi preuzeti poslovi trpeli zbog izgradnje dveju kovod bolnica, ali će zato one biti puštene u rad u zadatom roku.

“Ponosimo se što su ova dva projekta završena u tako kratkom roku, što smo omogućili državi i zdravstvenim radnicima da zbrinjavaju pacijente na odgovarajuć način”, istakao je Jevtić.

Buduća bolnica u Kruševcu biće pod ingerencijom Kliničkog centra Niš i u njoj će raditi 120 doktora medicine, 504 medicinske sestre i šest farmaceuta.

Na konkurs za ova radna mesta prijavilo se 220 lekara i vise od 550 medicinskih sestara, izjavio je ranije direktor niškog Kliničkog centra Zoran Perišić.

Bolnica bi trebalo da bude završena 17. decembra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 35°C

Vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 36°C
Min: 24°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana