Prestupna godina

Objavljeno: 29.02.2016. 16:54 Izmenjeno: 29.02.2016. 16:54

U ovoj godini imamo jedan dan više no inače. To je današnji dan – 29. februar, koji dolazi svake četvrte godine.

Jeste li ikada razmišljali kako rođendan slave oni koji su rođeni prestupne godine, tj. na današnji dan i jeste li znali da po tom pitanju u nekim zemljama sveta izjašnjava i zakon? Studio B je svojim vernim gledateljkama rođenim 29. februara čestitao rođendan kako priliči…

I premda zvuči filmski, poput čudesnog slučaja Bendžamina Batona, ova naša sugrađanka upravo je napunila 18 godina. Živa istina. Mirjana Ćosić kaže da je sa današnjim danom punoletna, 18 godina, „puta 4 to je to, to je istina, šta da vam kažem, deca se sad sećaju svake god., to je bilo 28. ili 1. Kako se ko seti“ ističe naša sugrađanka.

Takve su sreće svi prestupnici, tj.rođeni prestupne godine. Dva dana slave rođendan svake obične godine, jer neki se sete ranije-28.februara, a oni koji zaborave imaju popravni – 1.mart. Poput naše sugrađanke Marije Srećković Karanfilović, koju je te 1972. kad je rođena, Cune Gojković u porodilištu častio štednom knjižicom, baš kao i sve bebe rođene tog dana jer je i sam rođen 29.februara.

Da ne bismo novu godinu slavili u leto a grožđe brali u decembru ili junu svake četvrte godine, februar ima 29 dana. Da bi se kalendar izjednačio sa obilaskom Zemlje oko Sunca za šta nije potrebno okruglo 365 dana, već ako niste znali kalendarska godina ima grešku od 6 sati.
Nakon 100 godina, ta greška se nagomila na 24 dana. To su shvatili još stari Egipćani I još u 3.veku pre nove ere faraon Ptolomej 3 uveo je prestupnu godinu kanopskim ediktom. Naš kalendar vodi poreklo od drevnog egipatskog I rimskog kalendara.
Milan Dimitrijević, astronom kaže da je po Juliju Cezaru prestupna god. je bila svaka 4., u stvari i po ediktu Ptolomeja 3., međutim po reformi pape Grgura 13., one god. koje se završavaju sa 2 nule su prestupne samo ako su deljive sa 4 – 31.
Gregorijanski kalendar, koji koriste gotovo sve zemlje sveta, ponavlja se u ciklusu od 400 godina, I u njemu je 97 prestupnih godina. Da rođeni 29. februara ne bi ostali uskraćeni za rođendan – negde u svetu im pomaže I zakon- u Irskoj decu koja se rode prestupne godine zakonski nagrađuju sa 100 funti, u Hong Kongu im je rođendan propisan 1. marta, a kako u nas to nije zakonom regulisano, Studio B se svojim vernim gledateljkama zahvalio.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 23°C

Pretežno oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana