Presađuju se sadnice iz rasadnika sa trase Bulevara patrijarha Pavla Studio B, Beoinfo

Objavljeno: 04.11.2019. 14:34 Izmenjeno: 05.11.2019. 12:07

„Zelenilo – Beograd” započelo vađenje 150 sadnica iz rasadnika „Srbijašuma”, koje će biti presađene u drugim delovima grada zbog projekta uspostavljanja veze Rakovice sa Mostom na Adi.

foto Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je radove u Bulevaru patrijarha Pavla i početak presađivanja 150 sadnica iz rasadnika „Srbijašuma” sa ove na druge lokacije u gradu.

On je tom prilikom podsetio da je na ovom delu Unutrašnjeg magistralnog prstena do sada najpre izmešteno korito Topčiderske reke, te da je nakon toga urađen most u Pere Velimirovića, a sada se od Pere Velimirovića do Košutnjaka grade dve nove trake, kao deo projektne faze vredne 1,4 milijarde dinara.

Bulevar Patrijarha Pavla imaće četiri saobraćajne trake, po dve u oba pravca, a u sredini nove i moderne tramvajske šine. Zahvaljujući ovom projektu, obezbediće se veza Rakovice sa Mostom na Adi, pojasnio je Vesić.

– Na trasi ove saobraćajnice nalazi se rasadnik „Srbijašuma”, te je danas „Zelenilo – Beograd” započelo sa vađenjem 150 sadnica, koje će biti presađene u drugim delovima grada. To je naša nova politika jer se trudimo da tamo gde ne mogu da budu stabla, zato što se gradi ili se šire saobraćajnice, ona budu presađena i kao takva ostanu u funkciji. Vadi se svako stablo pojedinačno, odnose se kamionima u „Zelenilo”, spremaju se i potom će biti ponovo zasađena. Ovo je pokazatelj toga kako se odgovorno odnosimo prema zelenilu – istakao je Vesić.

Član Gradskog veća Dragomir Petronijević najavio je akciju „Drvo generacije”, kojom je predviđeno da se u 197 osnovnih škola zasadi po jedno drvo, koje će biti „u vlasništvu” prvaka i koji će o njemu voditi računa. Deo ovih sadnica zasadiće će se upravo tokom te akcije.

– Istovremeno, počinjemo i veliku akciju ozelenjavanja Beograda. Pozivam sve javne ličnosti, privrednike, građane da nam se pridruže. Može se posaditi drvo, može se i imenovati, ali i čitave šume na mestima koja su predviđena za to – rekao je Petronijević.

Kontakt se ostvaruje posredstvom „Zelenila – Beograd”, precizirao je Petronijević, ukazujući još jednom na to da je plan grada da pokrivenost zelenilom sa sadašnjih 15 bude 25 odsto, čime će se pokazati posvećenost grada ekologiji.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Umeren sneg

Trenutna temperatura -3°C

Umeren sneg

Ponedeljak
Moguć sneg

Max: -1°C
Min: -5°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana