Prepis Dušanovog zakonika iz 1764. izložen u NBS Tanjug

Objavljeno: 03.10.2020. 14:12 Izmenjeno: 05.10.2020. 09:34

U okviru manifestacije Dani evropske baštine, Narodna biblioteka Srbije predstavila je manje poznat, do sada ređe izlagan prepis Dušanovog zakonika sačinjen u Karlovačkoj mitropoliji 1764. godine.

U Atrijumu NBS-a otvorena je izložba slika inspirisanih pomenutom verzijom Dušanovog zakonika pod nazivom „Verba volant, scripta manent – Reči lete, spisi ostaju“ umetnice Aleksandre Kokotović.

Kao poseban vid promocije kulturnog nasleđa s naglašenom edukativnom funkcijom, izloženi su i suveniri s motivima rukopisnih i starih štampanih knjiga iz fonda NBS, što je deo integralnog koncepta suvenira NBS-a autorke Nađe Stojković Jovanović.

Milanka Ubiparip iz Arheografskog odeljenja Narodne biblioteke Srbije, kaže za Tanjug da je izložen jedan od mlađih prepisa Dušanovog zakonika, takozvani Karlovački prepis.

„Reč je o jednom od dva prepisa Dušanovog zakonika koji se čuvaju u Narodnoj biblioteci Srbije. Onaj stariji, poznatiji kao Prizrenski prepis, koji potiče iz 16. veka, izlagan je u nekoliko navrata. Sada je pred publikom takozvani Karlovački prepis koji je nastao sredinom 18. veka“, kazala je Milanka Ubiparip.

Kako kaže, svaka rukopisna knjiga je po Zakonu o kulturnim dobrima neponovljiv unikat zaštićen kao Kulturno dobro od izuzetnog značaja.

„Samim tim što je pisan rukom srpsko-slovenskim jezikom sa nanosima nekoliko drugih jezika koji su bili aktuelni u vreme kada je on nastao, Karlovački prepis ulazi u grupu artefakata koji zaslužuju da budu zakonom zaštićeni“ kazala je Ubiparipova.

Ona je podsetila da je kulturno nasleđe glavni faktor čuvanja kontinuiteta u umetnosti, nauci i poimanju života generalno.

„Nasleđe čuva simboliku kroz koju šalje poruku kroz vreme. Ako je umetnik otvoren, on može prepoznati i razumeti tu simboliku i iskoristiti je kao inspiraciju za svoja dela kao što je to slučaj sa crtežima Aleksandre Kokotović“, kazala je Milanka Ubiparip.

Mlađi prepis Dušanovog zakonika, sačinjen u Karlovačkoj mitropoliji 1764. godine, dostupan je publici samo danas.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 16°C

Delimično oblačno

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 14°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana