Preminuo Torvald Stoltenberg Tanjug

Objavljeno: 13.07.2018. 19:27 Izmenjeno: 14.07.2018. 12:02

Norveški diplomata i nekadašnji ministar spoljnih poslova Torvald Stoltenberg preminuo je u 87. godini, javljaju norveški mediji.Vučić uputio saučešće porodici Stoltenberg

 

Tokom krize u bivšoj Jugoslaviji, bio je specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Torvald Stoltenberg je rođen 8. jula 1931. godine u Oslu, a u nekoliko navrata bio je ministar spoljnih poslova i odbrane te države, prenosi RTS.

Takođe, obavljao je funkciju visokog komesara za izbeglice UN, dok je tokom rata u Bosni i Hercegovini bio specijalni izaslanik generalnog sekretara UN.

Diplomatsku karijeru poceo je u San Francisku 1958. godine, a već naredne godine premešten je u ambasadu Norveške u Beogradu, gde je u dva navrata proveo ukupno sedam godina.

Pre tri godine proglašen je za pocasnog gradanina Beograda.

Imao je dve cerke – Kamilu i Ninu i sina Jensa, koji trenutno obavlja funkciju generalnog sekretara NATO-a.

Vučić uputio saučešće porodici Stoltenberg

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je večeras pismo saučešća generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu, kao i porodici Stoltenberg povodom smrti Torvalda Stoltenberga.

U pismu se kaže:

„Duboko me je potresla vest o smrti Vašeg oca, Torvalda Stoltenberga, velikog čoveka i humaniste, koji će ostati u dragom sećanju ne samo Norvežana, već i ljudi širom sveta, koji će pamtiti njegovu toplinu i posvećenost radu. Kao prijatelj Srbije, Vaš otac je u nebrojenim prilikama pokazao da je zaslužio povelju kojom je postao počasni građanin grada Beograda, u kojem je ostavio neizbrisiv trag.

Razgovor koji sam imao sa njim u prijatnoj atmosferi njegovog doma u Oslu, čuvaću u najlepšem sećanju, ne samo kao političar, nego i kao čovek koji je uvek spreman da sluša i nauči nešto novo od mudrog i iskusnog učitelja. Bez obzira na položaj koji je imao, uvek je bio posvećen principima demokratije i pravičnosti, koji su ga neumorno vodili ka ciljevima koje je sebi postavio.

Jedini predsednik norveškog Crvenog krsta u tri navrata, što predstavlja veliko priznanje za njegov u svetu poznat humanitarni rad, nedostajaće mnogima čiji su životi poprimili dugačiji i bolji tok zahvaljujući njegovim naporima“, navodi se u pismu Vučića, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Norveški diplomata i nekadašnji ministar spoljnih poslova Torvald Stoltenberg preminuo je u 87. godini.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana