Preminuo patrijarh srpski Irinej Tanjug

Objavljeno: 20.11.2020. 07:34 Izmenjeno: 21.11.2020. 08:56

Patrijarh srpski Irinej preminuo u 91. godini, posle borbe sa korona virusom. Sahrana u nedelju u kripti Hrama Svetog Save. Vlada proglasila trodnevnu žalost.

Patrijarh srpski Irinej preminuo je jutros u Vojnoj kovid bolnici „Karabruma“. Arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh, Irinej će ostati upamćen po blagoj naravi i „jakoj“ reči, veran i crkvi i državi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić jutros rano potvrdio da je patrijarh Irinej preminuo.

On je na Instagramu, uz crno-belu fotografiju patrijarha Irineja, napisao:

„Čast mi je bila što sam Vas poznavao. Takvi kao Vi nikada ne odlaze“

https://www.instagram.com/p/CHzWw3QpvM_/

 

SPC zvanično saopštila: Preminuo patrijarh Irinej

Patrijarh srpski Irinej preminuo je jutros u 7:07 u Vojnoj kovid bolnici „Karabruma“ u Beogradu, zvanično je saopštila Srpska pravoslavna crkva.

„U petak 20. novembra, u 7:07 časova u Vojnoj kovid bolnici “Karaburma“ u Beogradu upokojio se u Gospodu Njegova Svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski g. Irinej (Gavrilović)“, navedeno je u saopštenju.

SPC navodi da će o svim drugim detaljima u vezi sa sahranom Njegove Svetosti Patrijarha javnost biti uskoro obaveštena.

„Večan mu  spomen i Carstvo Nebesko!“.

 

U Vojnu kovid bolnicu devedesetgodišnji patrijarh je primljen 4. novembra, kako je tada saopšteno iz SPC, dobrog opšteg stanja, bez tegoba i temperature nakon što je tokom redovnog testiranja potvrđeno postojanje virusa SARS CoV2, ali se njegovo stanje prolazno pogoršalo 12. novembra, a poslednja tri dana pojavila se srčana slabost, koju su lekari uspevali da stave pod kontrolu.

Opšte stanja patrijarha, kako je objavljeno na sajtu SPC, pogoršalo se juče u jutarnjim časovima, kada je stalni konzilijum lekara , uz koje su i lekari iz Ruske Federacije, utvrdio je da je zdravstveno stanje njegove svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja kompleksno.

Patrijarh Irinej, koji je 45. po redu poglavar SPC28. poslednju put je služio u Podgorici, zaupokojenu arhijerejsku Liturgiju sa opelom na sahrani mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji je takođe preminuo od posledica korone.

Pre toga u javnosti se poslednji pojavio 22. oktobra kada je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem obišao radove na završetku hrama Svetog Save na Vračaru.

Posmrtni ostaci Irineja izneti iz VMC „Karaburma“

Telo pokojnog patrijarha srpskog Irineja izneto iz Vojnomedicinske ustanove na Karaburminešto posle 16 časova.

Preminulog patrijarha ispratili su lekari i zdravstveni radnici ustanove na Karaburmi izašavši u „špaliru“ isped glavnog ulaza, kako bi mu posebno ukazali počast i odali poslednju poštu.

Telo preminulog poglavara Srpske pravoslavne crkve biće, kako je ranije saopštila SPC, izloženo u subotu u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu tokom liturgije na dan slave hrama, a posle toga biće preneto u Hram Svetog Save, gde će vernici imati priliku da se oproste sa patrijarhom.

Kako se navodi u saopštenju, sveta zaupokojena liturgija biće služena u nedelju u hramu Svetog Save u 9 časova, a u nastavku liturgije biće služeno opelo.

Patrijarh Irinej će biti sahranjen u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.

Do izbora 46. patrijarha SPC, dužnosti obavlja Sinod

Do izbora 46. poglavara Sprske pravoslavne crkve, naslednika patrijarha Irineja, njegove dužnosti obavlja Sinod, kojim predsedava najstariji član.

Izbor patrijarha se sprovodi najkasnije za tri meseca od dana kada je presto patrijarha upražnjen.

Pravilo je da izbornoj sednici Svetog arhijerejskog sabora prisustvuju najmanje dve trećine arhijereja, a njom predsedava najstariji episkop po rukopoloženju ili hirotoniji.

U ovom slučaju mogao bi to biti vladika Lavrentije koji je nastariji episkop po hirotoniji.

Kada je 15. novembra 2009. godine preminuo patrijarh Pavle, 44. poglavar Srpske pravoslavne crkve, koga je na tronu nasledio arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovacki Irinej, najstariji episkop bio je Vladika Amfilohije, koji je preminuo 30 oktobra.

Arhijereji u slučaju sprecenosti da učestvuju u izboru, mogu da imenuju zamenike kojima prepuštaju pravo glasanja za izbor poglavara SPC.

Kandidati za patrijarha mogu biti svi aktivni eparhijski arhijereji koji najmanje pet godina upravljaju eparhijama.

Pravilo je da se patrijarh bira pod svodovima hrama, a svakom izbornom krugu prethodi molitva priziva Svetog Duha.

U sadašnjim uslovima, taj hram je patrijaršijska kapela Svetog Simeona Mirotočivog, povezana sa salom u kojoj zašeda Sabor.

Patrijarh se bira tajnim glasanjem.

Za izbor patirjatha biraju se trojica arhijereja koji dobiju više od polovine glasova članova izbornog Sabora.

Glasanje se ponavlja sve do trenutka dok se ne izaberu trojica kandidata sa potrebnim brojem glasova.

Kada se birao naslednik patrijarha Pavla, među trojicom vladika sa natpolovičnim brojem glasova bili su mitropolit-crnogorsko primorski Amfilohije, Irinej bački i Irinej niški.

Imena trojice vladika stavalju se svako u posebnu kovertu.

Ona se potom zapečati i stavlja u Jevanđelje koje se odnosi u oltar hrama.

Prethodno izabran duhovnik – neko od uglednih monaha, koji će kada predsedavajuću Izbornog Saveta pozove da, a nakon molitve priziva Duha Svetog, da izbor bude po volji Božjoj, izlvači iz Jevanđelja jednu od tri zapečanje koverte.

Kovertu predaje predsedavajućem Izbornog Sabora koji otvara kovertu i saopštava ime novog patrijarha srpskog – ovaj puta 46. po redu.

Glasnim izgovaranjem imena novoizabranog patrijarha predsedavajući potom zaključuje izbornu sednicu.

Prema rečima doktora Jovana Janjića, profesora i biografa patrijarha Pavla, to je takozvani apostolski način izbora srpskog patrijarha što je ustanovljeno izmenama Ustava SPC 1967. u vremenu komunizma, da bi se sprečilo necrkveno uplitanje u izbor crkvenog poglavara.

Drugi dan, kako podseća profesor Janjić sledi uvođenje u tron u Sabornoj crkvi.

Sutradan po izboru na svecanoj Svetoj arhijeresjkog liturgiji patrijarh se ustoličava u tron, nakon toga, novoizarbani patrijarh stupa u prava i dužnosti vrhovnog poglavara i starešine SPC.

Prema tradiciji, uvodenje u tron Svetog Save obavlja se na liturgiji u Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihajla, dan posle izbora, a naknadno i bez vremenskih ograničenja u Pećkoj patrijaršiji, koja je drevno sedište srpskih patrijarha.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Umeren sneg

Trenutna temperatura -3°C

Umeren sneg

Ponedeljak
Moguć sneg

Max: -1°C
Min: -5°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana