Preminuo etnolog Dragomir Antonić RTS

Objavljeno: 09.11.2020. 17:25 Izmenjeno: 09.11.2020. 17:25

Poznati etnolog dr Dragomir Antonić preminuo je u 72. godini. Napisao je nekoliko knjiga, kao i scenarija za više od četrdeset emisija o narodnim običajima.

 foto Tanjug/arhiva

Dragomir Antonić rođen je 1948. godine u Čačku, prenosi RTS.

Radio je u Etnografskom institutu Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), bio je direktor Etnografskog muzeja u Beogradu, a zatim je radio u sopstvenoj agenciji za etnografske i srodne usluge.

Napisao je Srpski narodni kalendar, Običajnik kod Srba, Posni jelovnik, Običajni bonton, Bombardovanje se nastavlja, Sve o afrodizijacima, Običaji o Božiću, Posni kuvar, kao i scenarija za više od četrdeset emisija o našim narodnim običajima.

Na Hilandaru je bio 50-60 puta, a godine 1983. snimio je film Život u manastiru Hilandar.

Od 2012. svake godine je objavljivao Srpski narodni kalendar, u kome su opisani običaji šta je dobro a šta nije započinjati i raditi svakog dana u godini.

Od 1976. do 1980. godine Antonić je kreirao i rukovodio „Etnološkim projektima proučavanja tradicije i promenama u narodnoj kulturi“ na akcijama Mladih istraživača Srbije, čiji je jedan od osnivača. Radio je na više projekata Etnografskog instituta SANU.

Od 1991. do 1995. učestvovao je kao autor i vođa etnološke teme u multidisciplinarnom projektu Geografskog instituta SANU, Vlade Srbije i opštine Štrpce „Ekonomski, prirodni, hidrološki i turistički potencijali Šar-planine i Sirinićke župe“.

Saradnik je na trotomnoj Enciklopediji pravoslavlja, a u raznim domaćim i stranim časopisima objavio je više od stotinu naučnih, stručnih i popularnih radova iz oblasti etnologije.

Autor je i osnivač duhovne manifestacije Sabor horova pravoslavnih monahinja u selu Četerež u opštini Žabari.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 27°C

Pretežno vedro

Petak
Pretežno sunčano

Max: 37°C
Min: 24°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana