Preminuo akademik Ivan Klajn Studio B

Objavljeno: 01.04.2021. 10:08 Izmenjeno: 01.04.2021. 14:31

Filolog, istoričar jezika, profesor na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu i redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti Ivan Klajn preminuo je u 85. godini.

Srpska akademija nauka i umetnosti sa velikom žalošću obaveštava javnost da je 31. marta 2021. godine, u Beogradu, u 85. godini, preminuo redovni član Odeljenja jezika i književnosti SANU Ivan Klajn (Beograd, 31. januar 1937), jedan od naših  najistaknutijih lingvista i filologa, navodi se u saopštenju SANU.

Diplomirao je (1961) na Grupi za italijanistiku Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, na kome je  magistrirao (1864) i doktorirao (1970). Godine 1964. izabran za asistenta za italijanski jezik na Filološkom fakultetu, a potom je na tom fakultetu radio kao docent, vanredni i redovni profesor do penzionisanja 2002. godine.

Pored romanistike, područje rada akademika Klajna bili su normativna gramatika i standardizacija savremenog srpskog jezika. Bavio se i jezičkom komparativistikom  i bio je odličan znalac stranih jezika (romanskih i engleskog).

Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 2000, a za redovnog 2003. godine.

Neka od njegovih najznačajnija dela su: „Uticaji engleskog jezika u italijanskom“, „Istorijska gramatika španskog jezika“, „Tvorba reči u savremenom srpskom jeziku“, „Italijansko-srpski rečnik“ , „Rečnik jezičkih nedoumica“ i dr. Bavio se prevođenjem sa italijanskog i engleskog jezika. Od 1974. objavljuje tekstove o problemima savremenog srpskog jezika u časopisima „Borba“, „Politika“, „Ilustrovana Politika“i NIN. Bio je glavni urednik lingvističkog časopisa „Jezik danas“ u izdanju Matice srpske  i član Uređivačkog odbora „Živi jezici“. Objavljivao je radove na italijanskom jeziku u italijanskim naučnim časopisima i zbornicima. Bio je član Vukove zadužbine i Odbora za standardizaciju srpskog jezika, navedeno je u saopštenju.

Akademik Klajn je dobitnik više priznanja i nagrada, među kojima su Nagrada Ministrastva spoljnih poslova Italije za „Italijansko-srpski jezik“, Orden Italijanske zvezde solidarnosti, Povelja Matice srpske za negovanje srpske jezičke kulture i Sretenjski orden trećeg stepena.

Odlazak akademika Ivana Klajna veliki je  gubitak za Srpsku akademiju  nauka i umetnosti i sveukupnu srpsku filologiju, saopštava SANU.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 6°C

Pretežno oblačno

Subota
Oblačno

Max: 6°C
Min: 3°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana