Preminula Svetlana Đurđević Lukić Fonet

Objavljeno: 26.09.2016. 10:56 Izmenjeno: 26.09.2016. 10:56

Direktorka i jedna od osnivačica nevladine organizacije Centar za istraživanje javnih politika, uticajna analitičarka i ekspertkinja za američku spoljnu politiku, ljudsku bezbednost i bezbednosne politike, Svetlana Đurđević Lukić preminula je u 53. godini.

Kako je saopštio Centar za istraživanje javnih politika, Svetlana je devedesetih bila zapaženo ime srpskog novinarstva, dok je u Centru vodila brojne projekte, sa naročitim interesovanjem za one koji osvetljavaju najbitnije bezbednosne probleme, kako građana, tako i različitih društvenih grupa u Srbiji – mladih, Roma, LGBT i žena.

Objavljivala je radove kao što su monografije i prilozi u raznim zbornicima i časopisima. Kao neumorna aktivistkinja, bila je angažovana u različitim radnim grupama u Srbiji.

Redovno je sarađivala i sa Kancelarijom OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Ženevskim Centrom za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF).

Pre osnivanja Centra za istraživanje javnih politika Svetlana je radila kao istraživačica i savetnica pri Odeljenju za međunarodni razvoj London School of Economics (LSE) u Londonu, Institutu za spoljnu politiku u Filadelfiji, Centru za kontrolu pešadijskog oružja u Jugoistočnoj Evropi (SEESAC) i Misiji OEBS u Beogradu.

Bila je, takođe, angažovana na nekoliko projekata Ministarstva nauke, Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva odbrane Srbije i, kao istraživačica i saradnica, u Institutu za međunarodnu politiku i privredu, Institutu za strategijska istraživanja i Institutu Vinča.

Magistrirala je politiku, bezbednost i integracije na University College London, a usavršavala se na Kolumbija univerzitetu u Njujorku i Univerzitetu Oksford.

Diplomirala je Filozofskom fakultetu u Beogradu, na odeljenju za istoriju.

U sredu, 28. septembra 2016. godine, trebalo je da brani doktorsku tezu na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, pod naslovom „Uloga Ujedinjenih nacija u izgradnji mira: Slučaj istočni Timor“.

Svetlana ostavlja za sobom muža i dvoje dece.

Datum komemoracije i sahrane Centar biće naknadno objavljen.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 19°C

Pretežno vedro

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 28°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana