Preminula operska pevačica Suzana Šuvaković Savić Tanjug

Objavljeno: 18.10.2016. 13:48 Izmenjeno: 19.10.2016. 10:18

Prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu sopran Suzana Šuvaković Savić (47) preminula je danas posle teške bolesti, saopštio je nacionalni teatar.

Tokom veoma uspešne i bogate karijere, na matičnoj i raznim prestižnim scenama u inostranstvu, ostvarila je niz prvih uloga iz lirskog sopranskog faha.

U aktuelnom repertoaru Narodnog pozorišta pevala je uloge u operama „Karmen“ (Mikaela), „Don Đovani“ (Dona Elvira), „Boemi“ (Mimi), „Pajaci“ (Neda, Kolombina), „Evgenije Onjegin“ (Tatjana), „Madam Baterflaj“ (Ćo Ćo San), „Adrijana Lekuvrer“ (Adrijana Lekuvrer), „Toska“ (Toska)…

Pre dve godine (12. decembar 2014.) na Velikoj sceni nacionalnog teatra održala je veoma uspešan solistički koncert pod nazivom „Pučiniju u čast“.

Angažman u Operi Narodnog pozorišta u Beogradu, Šuvaković Savić dobila je još pre kraja studija, a ubrzo nakon toga osvojila je prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“ u Beogradu.

Magistrirala je na Fakultetu muzičke umetnosti kod čuvenog soprana Radmile Bakočević.

Od svog debija u ulozi Tebalda nastavila je redovno da nastupa u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Učestvovala je i na brojnim koncertima sa Beogradskom filharmonijom i sa orkestrom Radio televizije Srbije.

Od 2002. godine redovno se predstavljala italijanskoj publici u renomiranim pozorištima gradova sa velikom operskom tradicijom kao što su Askoli Pićeno, Basano del Grapa, Latina, Rieti i Ćivitavekija.

Nastupala je i u Teatro dell“Opera u Rimu, Bariju, Padovi, Jeziju, Fermu, Ređo Kalabriji, Ređo Emiliji, Rozarnu, San Ferdinandu, kao i u Oslu, Trstu, Beču…

Za Božić 2003. pojavila se i operi „Boemi“ pred 10.000 gledalaca u za tu priliku specijalno opremljenoj Olimpijskoj gimnastičkoj dvorani u Seulu, a sledeća stanica je bila Atina u maju 2004. sa operom „Pinokiove avanture“.

Za Dan Narodnog pozorišta, 22. novembra prošle godine, dobila je nagradu za izuzetno značajan ukupni umetnički doprinos.

U matičnoj kući, nekoliko sezona je bila angažovana kao vokalni pedagog u Operskom studiju „Borislav Popović“ gde je svoje znanje i bogato iskustvo prenosila mladim pevačima.

Za Dan Narodnog pozorišta, 22. novembra 2015. godine, dobila je Nagradu za izuzetno značajan ukupni umetnički doprinos.

Datum i mesto sahrane Suzane Šuvaković Savić biće naknadno saopšteni.

Šouc: Otišla žena izuzetne energije i lepote

Dirigent Vesna Šouc je rekla povodom smrti soprana Suzane Šuvaković Savić da je otišla žena izuzetne energije i lepote, draga saradnica, jedna od najznačajnijih umetnica u Beogradu.

„Iza sebe je ostavila brojne uloge i upečatljiv izraz na sceni“, naglasila je Šouc.

Za kompozitora Svetislava Božića energija i umetnnicka izražajnost Suzane Šuvaković Savić bila je posebna.

„Pamtiće je ljubitelji opere po uverljivosti kojom je dočaravala likove koje je igrala na sceni. Na žalost prerano je otišla jer je bila u zenitu svog umetničkog stvaralaštva. Jako mi je žao ali tako je to sa sudbinom“, kazao je Božić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Umerena kiša

Trenutna temperatura 16°C

Umerena kiša

Nedelja
Promenljivo oblačno

Max: 22°C
Min: 14°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana