Preminula književnica Grozdana Olujić Tanjug

Objavljeno: 18.03.2019. 08:11 Izmenjeno: 18.03.2019. 12:14

Književnica, slavni romansijer, bajkopisac, esejista i prevodilac Grozdana Olujić preminula je u 85. godini u Beogradu, saopštilo je sinoć Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“.

Grozdana Oluijić rođena je 1934. u Erdeviku, gimnaziju je završila u Bečeju, a diplomirala je i magistrirala engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Prvi roman, „Izlet u nebo“, objavila je 1958, a usledili su „Glasam za ljubav“ (1963), „Ne budi zaspale pse“ (1964), „Divlje seme“ (1967), „Glasovi u vetru“ i „Preživeti do sutra“ (2017).

Objavila je i zbirke bajki „Sedefna ruža i druge bajke“, „Nebeska reka i druge bajke“, „Kamen koji je leteo“, „Snežni cvet“, „Jastuk koji je pamtio snove“ i roman bajku „Zvezdane lutalice“.

OlujićEVA je decenijama zastupljena u domaćoj lektiri za osnovce, ali i u lektiri za studente komparativne književnosti na nekoliko američkih univerziteta.

Zbog visokih umetničkih dometa proglašena je počasnim građaninom Osla i nosilac je danskog Viteškog ordena Daneborg.

Bezmalo sve njene kratke priče iz zbirke „Afrička ljubičica“ uvrštene su u antologije širom sveta (u Nemačkoj, Izraelu, Rusiji, Indiji, Engleskoj, Americi, Francuskoj…), a priča „Igra“ nagrađena je na Konkursu za najbolju svetsku kratku priču u Nemačkoj.

Pored svih najvažnijih domaćih nagrada – tri nagrade Zmajevih dečjih igara, priznanja „Politikinog zabavnika“, „Mlado pokolenje2, „Zlatni leptir“, „Stara maslina“, NIN-ova nagrada, „Bora Stanković“ za celokupno delo, Grozdana Olujić dobila je i nagradu Svetske akademije za umetnost i kulturu (World Academy for Art and Culture, USA).

Knjige su joj prevedene na 36 jezika.

Predajući joj Povelju za životno delo Udruženja književnika Srbije 2004. godine, tadašnji predsednik Slobodan Rakitić je istakao da je književno delo Grozdane Olujić od izuzetnog značaja za srpsku kulturu i „baština srpskog naciona2.

Bila je članica Udruženja književnika Srbije i Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“ kojem je poklonila svoju biblioteku.

Ova dva udruženja pokrenula su, kako stoji u saopštenju, inicijativu da slavna književnica bude sahranjena u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Saučešće Vukosavljevića

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio je telegram saučešća, povodom smrti književnice Grozdane Olujić.

„Grozdana Olujić ostaje među mlađim čitaocima poznata i voljena kao bajkopisac, ali su njeni autorski počeci, sredinom proteklog veka, u znaku romana koji su osvajali dotad neosvojene slobode mladih u ideološki oklopljenom društvu. Mada se uglavnom posvetila kreiranju lepih svetova umetničke bajke, romanu se u završnom periodu i vratila da bi kod znalaca i čitalaca iznova potvrdila svoju književnu višestranost i vrednost“, naveo je Vukosavljević u saučešću.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 22°C

Pretežno vedro

Sreda
Promenljivo oblačno

Max: 26°C
Min: 19°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana