Preminio slavni džez pijanista Elis Marsalis Tanjug

Objavljeno: 02.04.2020. 18:53 Izmenjeno: 03.04.2020. 08:36

Legendarni američki džez pijanista Elis Marsalis, otac džez majstora Vinforda i Brenforda Marsalisa, preminuo je u 86. godini u Nju Orleansu od posledica korona virusa.

Foto: Tanjug Photo/Sophia Germer, File)

„Sa velikom tugom saopštavam da je moj otac Eli Marsalis Junior preminuo nakon komplikacija od koronavirusa. Moj otac bio je muzički džin i učitelj, a bio je još bolji otac. Preneo nam je sve što je mogao stvarajući od nas ono što jesmo“, saopštio je Bredford Marsalis.

Elis Marsalis primljen je u bolnicu u subotu uveče sa simptomima korona virusa.

Gradonačelnica Nju Orleansa Latoja Kantrel je Marsalisa opisala kao “legendu, prototip onoga na šta mislimo kada govorimo o njuorleanskom džezu”.

Marsalis, čuveni pijanista koji je doneo bi-bap u Nju Orleans, svirao je sa legendarnim Ornetom Kolmenom, zajedno sa Netom i Kenonbolom Ederlijem, a snimio je i 20 solo albuma.

Komponovao je muziku za film „Priče kralja Mide“ (King Midas Tales), u kome je Majkl Kejn bio narator, ali je najpoznatiji bio po tome što je bio učitelj džezerima Hariju Koniku Junioru i Terensu Blanšaru, a pre svega svojim slavnim sinovima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana