Premijerka Brnabić na sahrani Šinza Abea tanjug

Objavljeno: 27.09.2022. 13:11 Izmenjeno: 28.09.2022. 10:06

Premijerka Srbije Ana Brnabić se  u Tokiju sastala sa premijerom Singapura, Li Sjenlungom.

foto tanjug

 

Premijerka Srbije Ana Brnabić prisustvuje u Tokiju državnoj sahrani bivšeg japanskog premijera Šinza Abea.

Ceremonija, u areni Nipon Budokan u Tokiju, počela je oko 14 sati po lokalnom vremenu, kada je urna sa Abeovim posmrtnim ostacima uneta u salu.

Sa krova arene postavljena je japanska zastava, a izložena je i velika fotografija bivšeg premijera Abea, ubijenog u atentatu 8. jula, dok su u njegovu čast, uoči početka ceremonije, ođeknuli su i počasni plotuni.

Na sahranu je pozvano oko 700 gostiju, među kojima su potpredsednica SAD Kamala Haris, premijer Indije Naredra Modi, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel…

Među najavljenim zvaničnicima su i premijeri Australije, Kube, Luksemburga, Rumunije, Maroka, Singapura i drugih zemalja, bivši predsednici Francuske, Nemačke, Portugalije, kao i monarsi Jordana, Katara, Bahreina…

U neposrednoj blizi arene Nipon pojačane su mere bezbednosti, saobraćaj je redukovan, a Tokio nadleću helikopteri.

Ubistvo Abea, 8. jula, dok je držao predizborni govor u gradu Nara, šokiralo je Japan, ali je zatim odluka o državnoj sahrani izazvala negodovanje Japanaca, koji smatraju da je takva ceremonija “nepotrebno rasipanje državnog novca”.

I danas, na dan državne sahrane, na ulicama Tokija bilo je protesta protiv ove ceremonije, a okupljeni su nosili transparente „NE državnoj sahrani“, „Mnogi Japanci su protiv Abeova državne sahrane“ i drugi.

Japanska vlada donela je odluku o državnoj sahrani, uz obrazloženje da je sahrana sa državnim počastima primerena zbog izuzetnog doprinosa koji je Abe dao kao japanski lider sa najdužim mandatom.

Privatna posmrtna ceremonija održana je u julu, u hramu Zođođi u Tokiju, a pogrebna kola tada su prevezla Abeovo telo kroz japansku prestonicu do groblja, gde je kremiran.

Abe je bio japanski premijer sa najdužim stažom i jedna od najprepoznatljivijih političitkih ličnosti u zemlji, poznat po negovanju međunarodnih saveza i svojoj ekonomskoj strategiji „Abenomika“.

Abe je bio poznat i kao veliki prijatelj Srbije zbog čega ga je predsednik Aleksandar Vučić odlikovao na Vidovdan Ordenom Republike Srbije na lenti.

Tokom boravka u Japanu, Brnabić će razgovarati sa premijerom Japana Fumiom Kišidom, a prirediće i večeru za predstavnike japanskih kompanija koje posluju u Srbiji.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, nakon ceremonije državne sahrane u Tokiju, izrazila je saučešće povodom smrti bivšeg japanskog premijera Šinza Abea.

Brnabić je, kao i brojni zvaničnici, saučešće izjavila Abeovoj udovici Akie Abe i premijeru Japana Fumiu Kišidi.

Ispred palate Akasaka u Tokiju, japanske zastave su spuštene na pola koplja.

Državna sahrana Abea održana je danas u areni Nipon Budakan u Tokiju, u prisustvu više od 4.000 zvanica, uključujući članove japanske carske porodice i više od 700 zvaničnika iz sveta.

Među prisutnima bili su i prethodni japanski premijeri, japanski prestolonaslednik Fumihito, potpredsednica SAD Kamala Haris, indijski premijer Narendra Modi, bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi i drugi.

U komemorativnom govoru na sahrani Abea, koji je ubijen u julu, Kišida je naglasio postignuća bivšeg premijera u jačanju japansko-američkih odnosa, kroz inicijativu za bezbednosni okvir „kvad“ koji uključuje još dve zemlje, Australiju i Indiju i promovisanje „slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika“.

Kišida je obećao da će nastaviti Abeovu misiju na rešavanju pitanja japanskih građana koje je Severna Koreja otela pre više decenija, 1970-ih i 1980-ih, i naglasio da će uložiti najveće napore na ostvarenju tog cilja.

Privatna sahrana za Abea održana je četiri dana nakon što ga je ubio naoružani napadač tokom predizbornog govora 8. jula u zapadnom gradu Nara, a njegovi posmrtni ostaci su kremirani.

Uoči državne sahrane koju je finansirala država, rasli su pozivi za njeno otkazivanje.

Nacionalna policijska agencija mobilisala je do 20.000 policajaca kako bi sprovela strogu bezbednost u glavnom gradu, posebno oko hale Nipon Budokan u kojoj je održana ceremonija.

Protivnici održavanja državne sahrane u više navrata su održavali skupove ispred kabineta premijera, zgrade parlamenta i pozivali da se taj događaj ukine.

S obzirom na to da je sahrana podelila javno mnjenje, neke opozicione stranke su bojkotovale službu.

Opozicioni poslanici tvrde da ne postoji pravni osnov za organizovanje državne sahrane bivšeg premijera, dok su se pojavila i pitanja o tome koliko će taj događaj na kraju koštati.

Brnabić sa japanskim privrednicima koji posluju u Srbiji

Premijerka Srbije Ana Brnabić priredila je  u Tokiju večeru za japanske privrednike čije kompanije posluju u Srbiji.

Večeri prisustvuju predsednik „Toyo Tire Corporation“ Takaši Šimizu, predsednik „Yazaki Corporation“ Riku Jazaki, te predsednik Upravnog odbora „Japan Tobačo“ Mucuo Ivai.

Na večeri su i predsednik kompanije „Minth Japan“ Tomojuki Jamada, kao i Sofi Čin iz „Minth Group“, izvršni direktor „Automotive Division“, dela „Toyota Tsusho Corporation“ Šigeru Harada kao i Rikija Ivase, generalni menadžer odseka za globalnu prodaju „Toyota Tsusho Corporation“.

Večeri prisustvuju i izvršni potpredsednik „Mitsubishi Corporation“ Kijotaka Kikući, kao i jedan od potpredsednika NIDEC Grupe Ðunićiro Nagajama.

Premijerka se na početku večeri zahvalila privrednicima što su prihvatili njen poziv, navodeći da bi od njih želela da čuje šta još država može da uradi kako bi oni dodatno unapredili svoje poslovanje u Srbiji.

„Radujemo se što u Srbiji raste broj japanskih investitora, posebno u poslednje tri godine. Japanski investitori su jedni od najkonzervativnijih, ali kada jednom dođu u neku zemlju, i drugi ih prate“, rekla je Brnabić.

Dodala je da je danas prisustvovala državnoj sahrani bivšeg japanskog premijera Šinza Abea, koji je, kazala je, bio veliki prijatelj Srbije, koji je 2018.godine posetio našu zemlju, takođe, sa privrednim delegacijom.

Premijerka je nazdravila „za prijateljstvo Srbije i Japana, uz zahvalnost privrednicima te zemlje što veruju u Srbiju“.

Ekonomski odnosi Srbije i Japana su u usponu, a japanske kompanije poslednjij nekoliko godina ulažu na srpsko tržište.

Prošle godine ostvaren je rekordan obim robne razmene od 324,6 miliona dolara.

I izvoz (117,2 miliona dolara) i uvoz (207,4 miliona dolara) pojedinačno su dostigli svoje maksimalne vrednosti u poslednjih 10 godina.

Za rast srpskog izvoza u Japan u prethodnih nekoliko godina zaslužno je povećanje plasmana na japanskom tržištu vodećeg proizvoda u strukturi izvoza – cigareta koje čine 86,3% ukupnog izvoza.

Najveći izvoznik u Japan je kompanija „Philip Morris Operations“, sa učešćem od 86,3 odsto u ukupnom izvozu.

Brnabić: Abe mnogo učinio za Srbiju, to ne zaboravljamo

Bivši japanski premijer Šinzo Abe mnogo je učinio za odnose Srbije i Japana, izjavila je u Tokiju premijerka Srbije Ana Brnabić, navodeći da je njeno prisustvo na državnoj sahrani Abea izraz poštovanja i pokazatelj da Srbija to ne zaboravlja.

“Danas je bila državna sahrana Šinza Abea, čoveka koji je izuzetno mnogo učinio za odnose Srbije i Japana. On je prvi premijer koji je posle 30 godina posetio Srbiju, sa delegacijom privrednika, i otvorio prostor za mnogo bolju političku i ekonomsku saradnju Srbije i Japana”, rekla je Brnabić novinarima u Japanu.

Iako su Srbija i Japan geografski znatno udaljeni, posle posete Abea sve se promenilo, dodala je Brnabić.

Podsetila je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao Abea Ordenom Srbije na lenti, za sve što je uradio za zbližavanje Srbije i Japana.

“Zato je Tokio mesto gde je visoki zvaničnik Srbije morao da bude i da pokaže poštovanje i da pokaže da to ne zaboravljamo”, objasnila je predsednica Vlade Srbije.

Ona je podsetila i na zanimljivu činjenicu da su na današnji dan, 27. septembra 1882. praktično uspostavljeni diplomatski odnosi Srbije i Japana, razmenom prvih diplomatskih pisama.

Važni bilateralni sastanci u Japanu

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se u Tokiju sa premijerom Singapura i sa predsednikom Palaua, a na marginama državne sahrane bivšeg japanskog premijera Šinza Abea, i sa premijerom Luksemburga Gzavijeom Betelom i predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

“Imala sam veoma dobar sastanak sa premijerom Singapura, sa tom zemljom imamo sve bolju saradnju, jer se naši prioriteti u razvoju poklapaju, budući da je Singapur lider u elektronskoj upravi i jedan od najnaprednijih u upotrebi veštačke inteligencije”, rekla je Brnabić novinarima u Tokiju.

Najavila je da će 3. oktobra u Srbiji biti organizovana velika međunarodna konferencija o razvoju veštačke inteligencije, na kojoj će učestvovati i predstavnici Singapura.

Takođe, 20. oktobra u Beogradu će, sa Svetskim ekonomskim forumom, biti održana velika međunarodna konferencija o biotehnologiji, kojoj će prisustvovati i dva ministra vlade Singapura, najavila je Brnabić.

“I u reformi obrazovanja, u oblasti digitalizacije, inovacija, razvoja… sve nas to spaja sa Singapurom, a ja sam dobila i poziv za posetu, i nadam se da ću uskoro moći da odem, kako bismo dalje radili na razvoju naše saradnje”, rekla je premijerka.

Drugi dobar i važan sastanak, premijerka Srbije imala je sa predsednikom države Palau, koja je 2019.godine povukla priznanje tzv. Kosova.

“Zahvalila sam se novom predsedniku te zemlje, koji je preuzeo dužnost prošle godine, i iskoristila razgovor da napravim prostor za dalju političku saradnju sa Palauom”, rekla je Brnabić.

Ona je dodala i da je na marginama državne sahrane Abea, razgovarala sa premijerom Luksemburga Betelom i predsednikom Evropskog saveta Mišelom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 5°C

Pretežno oblačno

Sreda
Oblačno

Max: 7°C
Min: 4°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana