Premijer:Ako odlazak u Marakeš znači podršku,Slovačka ne ide Tanjug

Objavljeno: 25.11.2018. 18:11 Izmenjeno: 26.11.2018. 12:25

Slovačka ni na koji način neće podržati Globalni sporazum o migracijama Ujedinjenih nacija, a ako odlazak u Marakeš znači podršku, niko se neće pojaviti u ime Slovačke, izjavio je danas premijer te zemlje Peter Pelegrini na samitu Evropske unije u Briselu.

(Piroschka van de Wouw, Pool Photo via AP)Tanjug

(Piroschka van de Wouw, Pool Photo via AP)Tanjug

„Slovačka ima problem sa tekstom UN sporazuma. Slovačka ne misli da ne postoji razlika između legalne i nelegalne migracije i mi smatramo da je ekonomska migracija nelegalna, štetna i da predstavlja bezbednosni rizik“, rekao je Pelegrini, prenosi TASR.

On je istakao da nijedan slovački predstavnik neće biti u Marakešu u Maroku kada Globalni sporazum bude potpisivan, ukoliko samo prisustvo znači slaganje sa sporazumom.

„Ako pravna analiza pokaže da je prigodno poslati nekog nižeg predstavnika Slovačke da se pojavi na konferenciji i jasno kaže da se Slovačka neće složiti sa sporazumom, onda ne vidim razlog da neko iz Slovačke ili ambasador ne ode tamo i iskaže naše uzdržavanje“, rekao je Pelegrini, prenosi TASR.

Slovački premijer rekao je da je ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak rekao da je ovo „fer stav“ Slovačke.

Pelegrini smatra da Lajčak neće podneti ostavku, kako je ranije pretio.

„Verujem da ću kao premijer moći da ga pomirim sa vladinom odlukom i da će službu Slovačkoj staviti iznad sopstvenog mišljenja“, rekao je Pelegrini.

Slovačka narodna stranka insistira na tome da Slovačka ne učestvuje u pregovorima u Marakešu.

Za sada je poznato da Globalni sporazum neće potpisati SAD, Mađarska, Austrija, Poljska, Slovenija, Češka, Hrvatska, Australija i Bugarska.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slab sneg

Trenutna temperatura 0°C

Slab sneg

Nedelja
Moguć sneg

Max: 2°C
Min: 0°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana