Premijera komada „Lounli plenet“ održana u Ateljeu 212 Tanjug

Objavljeno: 25.07.2020. 10:34 Izmenjeno: 25.07.2020. 10:34

Prva premijera pozorišne predstave od početka pandemije, održana je sinoć u foajeu i na platou ispred Ateljea 212, a u pitanju je komad „Lounli plenet“ autora Olge Dimitrijević, Maje Pelević, Dimitrija Kokanova, Tanje Šljivar i Igora Koruge.

Sedam gledalaca, tri aktera, svi sa maskama na bezbednoj distanci – i ekipa dramaturga pokazala je da i u ovim delikatnim okolnostima predstava može da se odigra.

Izvođenje je počelo na bočnoj pjaceti Ateljea 212, zatim su autori i jedini akteri (Dimitrijević, Pelević i Kokanov) zajedno sa publikom ušli unutra gde su u gornjem foajeu izgovarali tekst, a na video bimu publika je slušala Šljivar i Korugu.

Kako su ranije objasnili dramaturzi, predstava se izvodi u otvorenim i zatvorenim prostorima, oko i u zgradi pozorišta, namerno izbegavajući klasičan scenski prostor, odnosno samu scenu.Kroz kolažnu strukturu pet autorskih i izvođačkih glasova, koji se međusobno prepliću i prožimaju, umetnici vode propisno distanciranu publiku na turističku turu kroz obe strane novčića utopije i distopije naše (pozorišne) svakodnevice.Akteri jedno drugom čitaju pisma u kojima razmatraju trenutno stanje u kojem se planeta nalazi prolazeći kroz moguće utopije i distopije gradova i intimnosti…

Ova predstava reflektuje na svet prve polovine 2020. godine, dok istovremeno pokušava da promišlja forme teatra koje se mogu odvijati i uprkos virusu, a posledično tome, i potencijalne forme zajedništva u javnom prostoru budućnosti.

Nakon aplauza i poklona, Olga Dimitrijević kazala je Tanjugu da je srećna što su uspeli da izvedu predstavu uprkos nemogućim okolnostima.Kaže da su publika i kolege reagovali vrlo emotivno, a komentari su se uglavnom ticali situacije i pitanja kada će moći da se vrate njihovim radnim mestima, pozorišnoj sceni i kada će javni i društveni prostor moći ponovo da funkcioniše.

„Ova predstava je sve vreme rađena sa puno emocija i političnosti, upravo u pokušaju da promisli u kom se društvenom i političkom trenutku sada nalazimo, posebno u slučaju pandemije. Ovo je jedna situacija koja je sve krize savremenog sveta podigla i učinila vidljivijim“, objasnila je Dimitrijevićeva.

Na današnjoj reprizi takođe će biti sedam ljudi u publici, sledeće izvođenje je planirano naredne sezone od septembra, a epidemiološka situacija će uticati na dalje planove.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 25°C

Pretežno vedro

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana