Premijera Koljadinog komada u BDP-u Tanjug

Objavljeno: 01.11.2016. 11:00 Izmenjeno: 01.11.2016. 11:00

Predstava „Ključevi od Leraha“ Nikolaja Koljade, u prevodu, adaptaciji i režiji Nataše Radulović, biće premijerno izvedena večeras na Novoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

 

Retko izvođena drama iz 1993. godine jednog od najznačajnijih, savremenih, ruskih dramatičara, Nikolaja Koljade mračna je fantazmagorija o čežnji za slobodom i ljubavlju, za domom i spokojem, koja neostvarena postaje svojevrsni okidač za neprobojni krug mentalnog zatvora/pakla.

Taj lucidni „bal nakaza“, kako ga pisac naziva, sastavljen je od makabričnog, jezičkog plesa izuzetno slikovitih ženskih likova, koji od turobne prošlosti ne mogu da pobegnu, čak ni kada je sahrane.

„Koljadine likove vezuju očaj, besmisao, ogorčenost zbog tuđe sreće i nedovoljno vere u to da je njihova lična sreća takođe moguća i bez ugnjetavanja i eliminisanja ‘srećnih'“, kaže rediteljka.

Ona primećuje da se Rusija devedsetih godina ne razlikuje mnogo od Srbije danas.

„Generacija mladih u Srbiji analogna je ‘deci perestrojke’, koja su imala velika očekivanja, ogromne ambicije i prerano doživela razočaranje. Izneverenih nada srljamo pravo u samoponištenje – agresijom, neautentičnošću, preuzimanjem tuđeg ‘boljeg’ identiteta, infiltrirajući se u sistem, kako nas ne bi progutao“, zapisala je mlada rediteljka Nataša Radulović.

Autorsku ekipu predstave čine scenografi Nađa Antić i Nera Vulović, kostimograf Kristina Nikolić, kompozitor Ana Krstajić.

Igraju Elizabeta Đorevska, Olivera Viktorović Đurašković, Pavle Jerinić, Joakim Tasić i Anđela Jovanović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 15°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Mogući pljuskovi

Max: 20°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana