Vučić:Protestna nota Francuskoj, sramno, protivpravno, nepravično i politički Tanjug, foto Tanjug, Studio B

Objavljeno: 27.04.2017. 09:51 Izmenjeno: 28.04.2017. 12:27

Vlada Srbije smatra da je odluka sramna, skandalozna, protivpravna i apsolutno nepravična, a više od svega politička, rekao je premijer Aleksandar Vučić

Vučić je na pres konferenciji nakon vanredne sednice vlade posvećene odluci francuskog suda najavio protestnu notu Francuskoj i poziv ambasadoru Srbije na konsultacije.

Vučić kaže da odluku francuskog suda niko normalan ne može da razume, jer nema obrazloženja zašto nije prihvaćen zahtev Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja.

On je zatim naveo četiri tačke obrazloženja odluke suda, pomenuvši kao posebno sporne treću i četvrtu.

Pod tackom jedan sud je konstatovao da su uslovi za razmatranje osnovnog zahteva za ekstradiciju od 6.1. 2017. ispunjeni, što, kaže, znači da je Srbija dostavila dokumentaciju u skladu sa zahtevom.

U tački dva obrazloženja odbucuje se podnesak od 1. 3. 2017. dostavljen od drzave podnosioca, iako su, primetio je premijer, na tome oni insistirali da bi moglo da se utvrdi da li imamo nove cinjenice, a ne samo one koje su već uzete u razmatranje prilikom presuđivanja Haskog ad hok tribunala.

U tački četiri sud, istakao je Vučić, saopštava da je utvrdio da bi izručenje moglo da ima izuzetno teške posledice po Haradinaja.

„Pa nismo ga zvali na čokolade i bombone, nego da odgovara za zločine“, primetio je Vučić.

Vučić je rekao da vodi suverenu i nezavisnu zemlju, te da će uputiti najoštriju protestnu notu Francuskoj, jer se radi o najvišim moralnim i pravnim principima i o tome da li neko poštuje suverenu zemlje ili štiti zločince.

Rekao je i da je stupio u kontakt sa ambasadorima više zemalja, te da će se u 16.30 sati čuti sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim.

Najavio je i da će u narednim danima uputiti pismo i svim članicama UN u kojem će navesti pravna obrazloženja, ali i odgovore na političke odluke.

„U njemu ćemo pokazati koliko je Srbija uložila u očivanje mira i stabilnosti, kako su neki pokušali da mali narod unize i uruše dostojanstvo i pokažu da nad njima može da se čine zločini i da prođe nekažnjeno“, rekao je Vučić.

„Meni je najvažnije da možemo svakog da pogledamo u lice, mi se dičimo time da se protiv takvih ljudi koji siluju žene borimo“, rekao je Vučić i istakao da Srbija od svojih odluka i rada svojih tužilačkih organa neće odustati.

Vučić je rekao da su danas pobedili zločinci, a da je obaveza Srbije da zbog ubijenih i žrtava nastavi svoju borbu.

Vučić razgovarao sa Lavrovom o Haradinaju

 

O Muslijuu nadležni organi, problem oni koji stoje iza

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da će nadležni organi doneti najbolje odluke povodom izjava Jonuza Muslijua i dodao da je jasno da ima „mnogo karika i domina“ koje rade protiv interesa Srbije.

Vučić je na konferenciji za novinare, upitan da li Musliju treba krivično da odgovara s obzirom da poziva na „veliku Albaniju“, rekao da država Srbija radi svoj posao i da će nadležni organi doneti najbolje i najpametnije odluke.

„Pustite nas da radimo posao na najbolji način i taj posao ćemo da obavimo“, rekao je Vučić.

On je naveo da Musliju nije sam izmislio svoje izjave, već da je to „uvezena pamet“, što, kaže, ni sam Musliju nije krio.

„A ni ta pamet nije njihova, nego uvezena“, poručio je on.

Vučić kaže da je mnogo domina i karika koje su radile protiv interesa Srbije, ali ističe da će Srbija, iako mala zemlja, umeti mudrošću, trpeljivošću, strpljenjem i snagom, a ne dovodeći u pitanje mir i stabilnost, da im se suprotstavi.

 

 

Drecun: Odluka suda ohrabriće ekstremiste

Predsednik skupšinskog odbora za KiM Milovan Drecun smatra da je odluka francuskog suda kojom se odbija izručenje Ramuša Haradinaja Srbiji politička, a ne pravna, te da će kao takva ohrabriti ekstremiste među Albancima na KIM.

„Uprkos neoborivim dokazima koje je Srbija podnela, sud je doneo oslobađajuću oduku. Evidentno je da je sve sa pravnog otišlo na politički teren i to je krajnje neprihvatljivo, nije dobro i potpuno je pogrešna odluka“, rekao je Drecun Tanjugu.

On kaže da se Francuska na ovaj način svrstala u red onih država koje diskriminišu žrtve kada su u pitanju sukobi na KiM i onih koji selektivno prilaze kažnjavanju počinilaca najtežih ratnih zločina.

„Sem toga mislim da će ova odluka imati veoma negativan uticaj na događaje na samom KiM zato što će ohrabriti ekstremiste među Albancima da sprovode dodatno nasilje nad Srbima“, naveo ej Drecun.

Njega, kako je naveo, posebno zabrinjava apsolutna nespremnost svih Albanaca, i na KiM i u Albaniji, da se suoče sa zločinima koje je teroristička OVK počinila i da ih osude.

„Oni Haradinaja slave kao heroja i time šalju jasnu poruku Srbima da nisu dobrodošli na Kosmetu i time se zatvara put ka izgradnji jednog stabilnog procesa pomirenja Srba i Albanaca“, smtra Drecun.

On je dodao da mu se čini da je cela priča oko Haradinaja „dobro smišljena politička igra između onih koji su bili na čelu terorističke OVK, a prevashodno Tačija i Haradinaja“.

Napominjući da je upozoravao da postoji opasnost od ovakvog scenarija, Drecun smatra da će Haradinaj sada biti neka vrsta nacionalnog heroja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana