Premijer u poplavljenim mestima

Objavljeno: 06.03.2016. 11:49 Izmenjeno: 06.03.2016. 11:49

Zbog obilnih padavina i izlivanja reka, vanredna situacija proglašena u Čačku, Topoli, Bajinoj Bašti, Požegi, Novom Pazaru, Arilju, Lučanima, Kraljevu, Ivanjici, Raškoj, Ljigu.. Premijer Aleksandar Vučić obišao poplavljenu Preljinu i Konjeviće kod Čačka.

Premijer Aleksandar Vučić stigao je danas oko 14 sati u Preljnu nakon vesti da je to mesto u blizini Čačka popljavljeno, a jedan broj građana evakuisan. Premijer je obišao najkritičnija mesta.

Vučić je za sutra najavio hitnu sednicu vlade i pomoć ugroženim područjima.

On je, nakon obilaska terena, ocenio da situacija nije teška kao kao pre dve godine, ali da je ozbiljna i zahteva brzu reakciju.

„Vlada će pomoći, ali nemojte da očekujete da se neko obogati na tome, ali ćete dobiti neku vrstu nadoknade“, kazao je Vučić. Premijer je građanima poručio da neće da daje lažna obećanja, ali da će vlada pomoći koliko može.

„Neću da vam dajem lažna obećanja, ali pomoći ćemo koliko možemo. Nama ostaje da brzo rešavamo problem i da vidimo da svaka kuća bude zadovoljna. Da koliko od sutra krenu opštinske komisije zajedno sa vladinim komisijama i da nadoknađuju štetu“, rekao je Vučić.

Navodeći da je kroz poplave prošao i pre dve godine, Vučić je rekao da je preksinoć nadležne pitao da li je sve u redu, a da su mu oni poručili da jeste.

„Kroz ovo sam prošao i pre dve godine. Ne možete da uradite sve. Najradije bi sad direktore… ne znam šta uradio sa njima. Pitam ih preksinoć da li je sve u redu.. i sve je u redu, koga god da pitam, zato što ne mogu da predvide da će Čemernica da ide metar i trideset više“, rekao je Vučić.

Upitan kad će odgovara neko iz lokalne samouprave odgovarati za problem zatrpanih kanala, Vučić je rekao da je to pitanje pre svega za ljude iz opština ali i domaćine.

„Prve tri kuće koje su nam poplavljene, bolje da vam ne kažem o čemu se radi“, rekao je Vučić i dodao da ne možze država da brine baš o svemu, te da je najlakše biti besan na državu.

„Napravili kuće i sami svoj šut stavili u kanale. I sad pitate što Vučić ne reši? Šta da rešim, da očistim svaki kanal ispred svake kuće“, upitao je Vučić.

On je dodao da ne ceni kad neko pravi političke predstave od svega.

„Ko je kriv neka odgovara, ali svi moramo da pokušamo zajednički da se dogovorimo i da rešimo problem. Samo nemojte da mi pričate da je malo po 200.000 dinara, kolika god da je šteta“, rekao je Vučić u razgovoru sa građanima.

On je rekao da svi uvek traže krivca jer nismo u stanju nista da urade.

„Ko se to pa pretrgao da napravi neki nasip? Pa nije niko, ni javna preduzeća, jesu li se pretrgli građani, pa nisu baš… Nego najbolje svaliti krivicu na nekog drugog“, rekao je Vučić.

On je dodao da će se iz tekuće budžetske rezerve rešiti problem.

Vučić je rekao da će se ustanoviti gde je bilo propusta sa desne strane reke Čemernice, ali je dodao da sa leve strane „baš ništa nisu mogli da urade“.

„Sad se postavlja pitanje možemo li da pomognemo i da to nadoknadimo. I ja vam kazem pomoći ćemo, nadoknadićemo“, poručio je Vučić.

Građani su se žalili premijeru da su njihova domaćinstva i 2014. godine u maju poplavljena, a da se i sad dešava isto jer nisu kvalitetno sanirana sva oštećenja na zaštitnom bedemu korita reke.

U Čačku je ošteceno 150 domaćinstava sa pomoćnim objektima, a u 30 kuća je ušla voda. U Lučanima je voda ušla u 70 kuća. Takođe, poplavljen je značajan broj privrednih objekata. 

Čemernica se izlila iz korita jutros i poplavila oko 500 domaćinstava u Konjevicima i Preljinskoj Baluzi, a do sad je evakuisano 420 ljudi.U mnogim mestima na rekama u Srbiji, prema podacima RHMZS, prevaziđena je granica redovne odbrane od poplava. U Bajinoj Bašti pokrenula su se klizišta, nekoliko kuća je potopljeno, a saobraćajnice su oštećene.

Zbog izlivanja reke Bjelice saobraćaj na putu Lučani-Guča i Guča – Čačak preko Jelice je obustavljen. JP „Rzav“ nije u mogućnosti da vrši redovno snabdevanje građanstva vodom, pa će u toku dana biti organizovano snabdevanje vodom cisternama.

Zbog izlivanja reke Bjelice saobraćaj na putu Lučani-Guča i Guča – Čačak preko Jelice je obustavljen, a tokom protekle noći na teritoriji te opštine poplavljeno je više od 500 hektara obradivog zemljišta, a poplavljeni su i brojni pomoćni objekati, kao i upravna zgrada i poslovni prostor fabrike „Milan Blagojević“, Dom zdravlja…

U Požegi pod vodom je stotinak kuća i više od 1.500 hektara oranica, a, pored vojske, u krizna područja biće poslata i žandarmerija.

Situacija u Novom Pazaru je alarmantna, evakuisano je 100 stanovnika, a u pojedinim delovima grada nema struje, rekao je Tanjugu gradonačelnik tog grada Meho Mahmutović.

On očekuje pomoć Vojske Srbije ali i drugih institucija i ističe da se u Novom Pazaru, koji ima problema sa bujičnim poplavama, ruše divlji mostovi koji su postavljani uz reke, a koji prave veliki problem.

Inače, u Novom Pazaru Jošanica je odnela dva mosta- jedan u blizini fabrike Ukras i drugi koji se tek izgrađuje kod robne pijace u tom gradu, a koji finansira Vlada Srbije.

 

I vojska se angažuje u poplavljenjim područjima

Ministar odbrane Zoran Đorđević doneo je danas odluku o angažovanju pripadnika Vojske Srbije na pružanju pomoći nadležnim organima lokalne samouprave u poplavljenim područjima i podršci Ministarstvu unutrašnjih poslova-Sektoru za vanredne situacije.

Kako se navodi u saopštenju, Đorđević je odluku doneo po ovlašćenju predsednika Republike Tomislava Nikolića i preporuke Vlade za angažovanje raspoloživih kapaciteta.

Pripadnici Vojske Srbije angažovani su u Lučanima, Čačku, Novom Pazaru i Gornjem Milanovcu. Kako se dodaje, u svim mestima gde je proglašena vanredna situacija, u okviru kriznih štabova nalaze se i pripadnici Vojske Srbije koji prate situaciju na terenu i koordiniraju aktivnosti.

U okviru preduzetih aktivnosti, ministar Đorđević će u toku sutrašnjeg dana sagledati situaciju u poplavljenim područjima i obići preduzeća namenske industrije u Lučanima i Čačku i po potrebi doneti odluku o dodatnom angažovanju pripadnika Vojske Srbije, piše u saopštenju.

 

Puzović: Najteže u Lučanima, padavine se premeštaju ka jugu

Direktor preduzeća „Srbijavode“ Goran Puzović izjavio je večeras da je zbog poplava trenutno najteža situacija u Lučanima, gde je nivo Bjelice viši u odnosu na maj 2014. godine, i voda ne može da se ulije u Zapadnu Moravu čiji je nivo takođe visok. “Očekuje se u toku večeri i noći lagana stagnacija i opadanje nivoa Bjelice u Lučanima“, rekao je Tanjugu Puzović i dodao da se oblaci premeštaju prema centralnoj i južnoj Srbiji, gde se očekuju padavine i lagani porasti svih vodotokova.

On je dodao da, iako je kompletno korito Bjelice očišćeno i rađeno, „voda je sada veća u odnosu na maj 2014. godine za 60 santimetara – to vam govori kakva se vodena stihija sručila na Lučane“. Prema njegovim rečima, što se tiče Čačka, Čemernica se vratila lagano u svoje korito i trenutno se ispumpava voda iz 30 – tak kuća koje su bile poplavljene i pomoćnih prostorija koje su bile ugrožene. “Zapadna Morava još raste u zoni Čačka. Trenutno se postavljaju nasipi u zoni puta prema Lučanima i Užicu. Očekujemo da će Morava još da raste u ovom delu, lagano, još nekoliko sati, i tu se preduzimaju sve operativne mere da se brani grad“, rekao je Puzović. On je istakao i da je uzvodni deo, odnosno da su slivovi Đetinje, Skrapeža, Moravice i Rzava u opadanju. “Oblačni front se premestio prema centralnoj i južnoj Srbiji gde se očekuju padavine i lagani porasti svih vodotoka u centralnoj Srbiji, a u zavisnosti od količina padavina i na Južnoj i Velikoj Moravi“, rekao je Puzović.

On je istakao i da su svi ljudi i mehanizacija i oprema na terenu, kao i da se sinhronizacija sa ljudima iz Sektora za vantredne situacije lokalnih samouprava i pripadnicima Vojske i Žandarmerije odvija na svim nivoima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 20°C

Vedro

Subota
Malo i umereno oblačno

Max: 30°C
Min: 19°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana