Prekršajna prijava onima koji odbiju da se odazovu popisu tanjug

Objavljeno: 01.10.2022. 13:19 Izmenjeno: 01.10.2022. 13:19

„Popisivač ima obavezu da verodostojno prenese svaki odgovor u elektronski obrazac, bez bilo kakve reakcije. On nema pravo da sugeriše odgovor“, rekao je Korović.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova je akcija od nacionalnog značaja, rekao je za Tanjug pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku Petar Korović i upozorio da će građani koji odbiju, nakon svih pokušaja popisivača, da se odazovu popisu dobiti prekršajnu prijavu.

Korović je kazao da će popisivač, ukoliko nikoga ne nađe na određenoj adresi, ponovo posetiti taj dom, te da će nakon tog pokušaja ostaviti obavestenje sa brojem popisnog Kol centra, kako bi građani zakazali termin koji im odgovara.

Naveo je da su u oviru popisa predviđene tri vrste kazni: za građanina koji da netačan podatak ili odbije da se popisuje, za popisivača koji prekorači svoje ovlašćenje i za članove popisne komisije koji prekorače svoje ovlašćenje.

Korović je naglasio i da je od izuzetne važnosti da se građani izajasne kojoj naciji pripadaju, bez obzira što odgovor na to pitanje nije obavezno, dodajući da je popisivač dužan da verodostojno prenese svaki odgovor.

„Popisivač ima obavezu da verodostojno prenese svaki odgovor u elektronski obrazac, bez bilo kakve reakcije. On nema pravo da sugeriše odgovor“, rekao je Korović.

Objasnio je da svako pitanje ima svoju svrhu i da se na osnovu pitanja o starosti domova, stolariji i površini stanova prikupljaju podaci značajni za statistiku o stanovima na određenoj teritoriji.

Takođe, poručio je da i pitanja koja se odnose na poljoprivredna domaćinstva, nisu uzaludna, već će biti značajna za Popis poljoprivrede planiran za narednu godinu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana