Preko potrebne investicije za energetsku bezbednost Srbije Tanjug

Objavljeno: 08.03.2022. 14:19 Izmenjeno: 11.03.2022. 12:48

Mihajlović je istakla da mora više da se ulaže u obnovljive izvore energije i izvrši diverzifikacija izvora snabdevanja energenata.

foto Tanjug

 

Potpredsednica vlade i ministarka energetike i rudarstva Zorana Mihajlović poručila je, na Kopaonik biznis forumu da su Srbiji preko potrebne investicije u energetske kapacitete kako bi se postigla energetska bezbednost i dostigao cilj karbonske neutralnosti do 2050. godine, kao i da će u narednim decenijama morati da se gase termoelektrane.

Ministarka je na panelu „Energetska politika u Srbiji: Kako ostvariti održivost do 2030“ primetila da je energetika uvek u vezi sa gepoliticke i geostrateške odnose.

„Možda ćemo neke naše predloge scenarije morati da menjamo kako bi dostigli cilj karbonske neutralnosti do 2050. i budemo energetski stabilni“, istakla je Mihajlović.

Ona je istakla da su doneti svi potrebni zakoni u oblasti energetike, kao i većina podzakonskih akata, što su sve zakoni koji daju osnovu za preko potrebne investicije.

Naglasila je da Srbija ima najmoderniji u Evropi Zakon o obnovljivim izvorima energije.

Mihajlović je ukazala da Srbija ima u enegetskom miksu svega 3,4 odsto u obnovljivim izvorima energije, ne računajući hidro sektor.

Ona je istakla da Srbija mora da bude enegetski stabilna, ali i da poštuje ekološke projekte.

Kazala je da je drugi stub energetske bezbednosti – pitanje enegetske efikasnosti, pošto Srbija troši mogo više električne i toplotne energije po jedinici proizvoda.

Ona je istakla da Srbija nije izgradila nijedan ozbiljan energetski kapacitet 35 godina i da je pitanje i da li će novi blok u Kostolcu B3 biti završen sledeće godine.

Istakla je drugi problme ugalj, kao i da je nesporna činjenica da nećemo moći da zatvorimo termolektrane u narednih deset i više godina, ali da ćemo morati to svakako da uradimo u narednim decenijama.

Mihajlović kaže da je sve lošiji lignit koji ima pepeo i sumpor koji zagađuje životnu sredinu.

Neće poskupeti struja i gas,ostaju ograničenja cene goriva

Potpredsednica vlade i ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je  da u Srbiji ima dovoljno energenata i da neće biti povećana cene struje, toplotne energije i gasa, kao i da će ostati određena ograničenja cene naftnih derivata, ali da će biti napravljen bolji balans između veleprodajen i maloprodajne cene.

„Što se tiče ogranicenja naftnih derivata, mi ćemo sigurno menjati uredbu i ostaviti određena ograničenja, ali ćemo pokušati da napravimo bolji balans između veleprodajne i maloprodaje cene. Jer, to je osnovni razlog zašto na nekim manjim pumpama se ne prodaju derivati – ima ih dovoljno ali je problem bio u ceni“, rekla je Mihajlović odgovarajući na pitanje Tanjuga da li će ostati ograničenje cene goriva.

Vlada je ograničila maksimalnu cenu benzina 95 na 171 dinar i dizela na 179 dinara, što ističe 12. marta.

Na pitanje da li će, ipak, doći do poskupljenja cene goriva pošto neće biti nastavljena postojeća uredba o ograničenju, ministarka je rekla da je nafta na berzi pre godinu dana bila 60 dolara za barel, dok je sada 135 dolara.

„Zbog toga smo uveli ograničenja na maloprodajnu cenu i razmatramo sada sa ministarstvima finansija i trgovine, ali ostaće uredba na snazo, videćemo kako da napravimo bolji odnos između veleprodajene i maloprodajene cene. Dajte da to prvo uradimo“, rekla je Mihajlović ne precizirajući da li će cene na pumpama ostati na istom nivou.

„Najvažnije za građane i privredu je da svih energenata ima dovoljno. Ima dovoljno naftnih derivata i gasa, struja se proizvodi. Jako je mali uvoz struje u odnosu na prethodne mesece, ima i dovoljno toplotne energije“, istakla je ona.

Uvoz struje i gasa mnogo koštao-500mln,700,milijardu evra…

Potpredsednica vlade i ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je državu mnogo koštao uvoz struje i gasa od decembra kada je elektroenergetski sistem bio u kolapsu, kao i da ne bi još licitirala da li je taj uvoz koštao „milijardu (evra), 500 ili 700 miliona.

Mihajlovićeva je tako odgovorila na pitanje novinara kako komentarise procenu Fiskalnog saveta da su EPS i Srbijagas uvezli u tom periodu struju i gas u vrednosti oko milijardi evra.

„Mnogo nas je koštalo, to je tačno, ali treba znati jednu stvar, prošle godine u ovom vreme cena struje po megavat času je bila 43 evra, danas je 450 ili blizu 500 evra po mevagat času. I u vreme kada se dešavao problem u EPS u i kada smo imali kolaps EPS je morao da uvozi struju, kao što je i Srbijagas u jednom delu uzimao gas sa tržišta“, navela je ministarka.

Koštalo nas jeste mnogo, ali ne mogu još uvek da licitiram sa tim da li je „miljardu, 500 ili 700“ miliona evra.

Rekla je da će se videti posle šta se dešavalo tokom energetske krize.

Ona je naglasila EPS danas, iako je porasla potrošnja struje, uvozi samo pet odsto struje, dok je u prethodnim mesecima uvoz bio između 18 i 20 odsto, pa i više od 20 procenata struje.

Radna grupa: Dovoljno derivata, sigurno snabdevanje

Obezbeđene su dovoljne količine naftnih derivata i sigurnost snabdevanja nije ugrožena, ocenila je radna grupa za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima.

Na sastanku je analizirana trenutna situacija u energetskom sistemu, u proizvodnji električne energije, snabdevanju gasom, naftom i naftnim derivatima, kao i stanje rezervi energenata, a predstavnici EPS-a su izvestili o stanju kapaciteta za proizvodnju električne energije, potrošnji električne energije, stanju na deponijama uglja, kao i aktivnostima na nabavci energenata.

Predstavnici Srbijagasa izvestili su o situaciji u snabdevanju prirodnim gasom, uključujući i korišćenje gasa iz Podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor.

Mihajlovic:Neophodno da žene budu deo mirovnih procesa

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je da su žene pokazale nebrojeno puta kroz istoriju da su odgovorne i sposobne da doprinesu izgradnji mira i stabilnosti.

Ona je povodom Međunarodnog dana žena uputila posebnu poruku svim ženama, devojkama i devojčicama u ratom zahvaćenoj Ukrajini.

„Čestitam svim ženama, devojkama i devojčicama dan borbe za prava žena. Posebno ženama u Ukrajini, sa željom da što pre dođe mir u njihovu zemlju i njihove porodice. Danas, kada obeležavamo Međunarodni dan žena, verujem da će se čuti glas svih nas širom sveta, a to je glas mira, glas razuma i odgovornosti“, navela je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da su žene uvek spremne da pregovaraju, da se dogovaraju i da mirno rešavaju konflikte.

„Tamo gde su žene deo mirovnh procesa, one su stub odgovornosti i stabilnosti. Tamo gde su žene za pregovaračkim stolom, postoji veća verovatnoća da se konflikti reše mirno. Zato i danas i svaki dan treba da slavimo žene borce za ljudska prava i mir, žene koje su protiv sukoba i ratova“, poručila je ministarka.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 11°C

Pretežno vedro

Subota
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana