Predstoji nam teška borba za opstanak srpskog naroda na KiM tanjug

Objavljeno: 26.08.2022. 13:51 Izmenjeno: 27.08.2022. 18:40

Poručio je da za zbog svega što nas čeka moramo ozbijlno i dogovorno da se ponašamo.

Predesednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da predstoji teška borba za opstanak našeg naroda na KiM i da je jedina ispravna politika to da čuvamo mir koliko god možemo i svoju decu i vodimo odgovornu i pametnu politiku.

Vučić je, u obraćanju na Sajmu šljiva u Osečini, rekao da nam pored toga predstoji i teška borba sa svim nedaćema uzrokovanim svetskim sukobom ili ratom u Ukrajini.

„Za nas je najvažnije da uvek možemo sve da uradimo za našu otadžbinu“, istakao je predsednik i dodao da smo jedina država u Evropi koja na slobodarski način donosi odluke kako da vodi svoju zemlju napred i jedini koji možemo da se razlikujemo.

Ne mislim da treba da idemo grlom u jagode i da se sukobljavamo sa svima, rekao je Vučić i naglasio da je jedina ispravna politika to da čuvamo mir koliko možemo i svoju decu i vodimo odgovornu i pametnu politiku.

Oko tablica verovatno neće biti pomaka, tražimo da naš narod može da se krece sa srpskim dokumentima, samo je pitanje kada cemo doci u jos veću krizu, sutra ću predstaviti rezultate razgovora sa lajčakom i Eskobarom, a danas posle podne imaćemo nastavak telefonskih konsultacija.

Predsednik je poručio da je važno, kako je rekao, da tvrdo i čvrsto čuvamo državne i nacionalne interese i imamo kolevke pune dece, a ne da odlaze u inostranstvo.

To jedna ispravna politika, dok je sve drugo besmislena.

Vučić je obraćajući se okupljenim skrenuo pažnju i na simboliku šljive a u našim mitovima i poeziji i podsetio na legendu po kojoj u porti jedne crkve u Srbiji raste šest šljiva koje su uvijene u smeru Kosova posle pričešća vojske moleći se zajedno sa srpskim vitezovima za pobedu, i po kojoj će da će se tih šest šljiva ispraviti kada se pobednička vojska vrati.

Podsetio je i na stihove pesnika Oskar Davičo koji je pevajući o svojoj otadžbini napisao – „Srbija među pesmama, Srbija među šljivama, oj Srbijo među ljudima na njivama…“ i Dobrice Erića: „Šljiva na bregu, šljiva u dolini, šljiva u cvetu po celoj mojoj otadžbini“.

Predsednik je rekao da je pre pet godina bio na ovom sajmu i uverio se da su tu dobri domaćini koji rade u najboljem interesu Srbije.

Dok je Vučić govorio čuo se glas nezadovoljstva nekog od okupljenih na šta je on reagovao rečima da mu je prošlog puta dobacivalo 10 ili 12 njih a sada samo jedan, što pokazuje da ih je sve manje.

Vučić je rekao da je teško objasniti da je neko protiv svoje Srbije, a bori se za KiM iako su neki drugi odavno na tacni predali KiM, kao i da zovu izdajnikom nekog ko jedini u Evropi nije uveo sankcije Rusije i bori se svaki dan da Srbija ide napred.

Za razliku od onih koji misle da je rešenje u neogovornom ponašanju, Vučić poručuje kako misle da bi izgledalo da neko roditeljima vrati dete u kovčegu iako smo to možda mogli da izbegnemo pametnijom politkom.

„Zato ćemo da vodimo pametnu potliku, ali dovoljno snažnu i odgovornu da čuvamo svoju zemlju, ali i da onima koji nasrću na naš narod kazemo da se nikada neće ponoviti ni Bljesak ni Olujuja niti će iko više proterivati naš narod i to moraju dovoljno dobro i jasno da razumeju“, istakao je Vučić.

Kaže da je cena gasa za 1.000 metara kubnih dostigla na 4.000 dolara, pošto je na berzi oko 3.300 plus troškovi za trgovce i transport.

Vučić je rekao da će biti dovoljno novca za povećanje penzija od 20 odsto odsto što pre, kao i za značajno povećanje plata, kako bi se nadoknadili gubici zbog inflacije.

Vučić je rekao da može da poruči svima koji pričaju kako pravimo planove za restrikcije struje da su sve zemlje u Evropi te planove davno napravile, a da Srbija još nije, kao i da misli ćemo uspeti da se izborimo i kao zemlja obezbedimo građanima dovoljno struje.

Jedna smo od retkih zemalja koja te planove još nije napravila, dodao je Vučić.

Kazao je da će država pomoći i Osečini i Valjevu, ali i Kraljevu, Prokuplju i Blacu koji imaju najviše šljive i dodao da ukupno imamo 74.000 hektara pod zasadima šljive u Srbiji.

Naveo je i da je Srbija ove godine ostvarila veći izvoz u Rusiji nego prethodnih godina kada nije bilo rata u Evropi, što pokazuje da interesovanje za srpsku šljivu raste.

Dodao je da se ove godine desilo da zbog vremenskih prilika imamo manje najkvalitetnije šljive od one za industrijsku proizvodnju i da moramo dodatno da osnažimo kapacitete.

Istakao je je da će država pomoći izgradnju puteva na teritoriji Osečine koja traži da se asfaltira čak 74 kilometara, što nije moguće.

Vučić je kazao da Osečina ima dobar put ka Loznici i Valjevu i da može da obeća da će odmah krenuti da se radi 37 kilometara, što će koštati 5,5 miliona evra.

Odmah ćemo krednuti i lično ću to da kontrolišem, obećao je Vučić.

Najavio je da će se graditi prečišćivači za otpadne vode u Osečini i da će biti urađena kanalizacija u Peckoj.

To je ono što nas čeka u narednih godinu i po dana ili dve, dodao je Vučić.

Kazao je da će onda i investitori želeti da dođu u Podgorinu, kao i da je država spremna da da posebne subvencije za dolazak investitora u taj deo zemlje.

Vučić je rekao i da će danas položiti cveće na spomenik velikom junaku potpukovniku Milenku Pavloviću, pilotu Vojske Jugoslavije i komandantu 204. lovacko-avijacijskog puka koji je poginuo u borbi sa NATO eskadrilom iznad Valjeva 4. maja 1999. tokom NATO bombardovanja.

Ne može napred bez ZSO, danas nastavak razgovora

Bez formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), neće moći da se krene nigde napred kada je reč o odnosima Beograda i Prištine, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i naglasio da će to tek biti glavna tema i da će danas posle podne telefonski nastaviti razgovore o KiM.

Vučić je, na pitanje o rezultatima razgovora sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine MIroslavom Lajčakom i izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, najavio da će detaljnije o tome pričati sutra.

„Reč je o tome da pokušavamo da se na svaki nacicn ponašamo konstruktivno, razumno, racionalno, čuvajući naše nacionalne državne interese, ali čuvajući, a to je naš interes, mir i stabilnost, želeći da garantujemo bezebdnost i sigurnost našem narodu na KiM“, istakao je on.

Vučić je kazao da se mnogi u Srbiji prave naivni i kažu da ne znaju kakva je situacija na KiM, uz konstataciju da je najlakše prebacivati krivicu onome ko nije nimalo kriv za sadasnje stanje.

Kazao je da su ga Lajčak i Eskobar pozvali na poštovanje sporazuma iz 2011..

„Rekao da smo spremni da poštujemo sve sporazume iz 2011., iako su ga potpisali predstavnici neke druge vlade. Ali određene stvari ne pišu u tome, i ne možete nas terati da provodimo u delo nešto što ne piše“, istakao je on.

Vučić je kazao da je sa predstavnicima EU i SAD pričao o ZSO dva sata, i da će to tek biti tema, uprkos činjenice da Priština o tome ne želi da priča.

„Neće moći da se krene nigde napred bez ZSO“, poručio je on.

Rekao je da postoji nečija želja da kaže kako je potpisana sloboda kretanja 2011., ali. skreće pažnju, da u tom sporazumu piše za tranzitne zemlje, a ne da Srbi na KiM moraju imati određena dokumenta.

„Tražio sam, i nije sporno prihvatićemo šta god hoćete, ali morate da garantujete, da se ne mogu zaustavljati Srbi sa KiM samo zato što imaju srpska dokumenta. Mi tražimo da treba da postoji pravo da se Srbin sa sa KiM sa srpskim dokumentima kreće bez problema. To je dokaz naše državnosti.To je u skladu sa sporazumom“, rekao je on.

Vučić je preneo i da kada je reč o preregistraciji tablica da Srbija ne može da prihvati sve.

„O tablicama ne možemo da razgovaramo, i sigurno je da neće biti pomaka. Možete da budete sa BG tablicama u Kosovskoj Mitrovici, ali ne i sa KM, jer, kako kažu, Mitrovica ne može da bude deo Srbije. To su suštinske stvari i neće Srbi da ih prihvate, a ja nemam mandat da to prihvatim“, istakao je on.

Ukoliko Priština bude prihvatila da Srbi mogu da se kreću slobodno sa svojim dokumentima, ostaje da se traži rešenje za tablice, ZSO, te je, ističe, samo pitanje trenutka kada će se doći u težu i veću krizu, da li 1.ili 10.septembra.

Podsetio je da postoji rok od dva meseca za preregistraciju tablica, a izvesno je da Srbi neće da ih menjaju.

„Da bar oko dokumenata možemo da rešimo, da Srbi mogu sa dokumentima idu na Kosovo i prelaze administrativnu liniju sve bi bilo lakše. Videćemo u danima pred nama. Sve drugo je proizvod ovoga“, naglasio je on.

Vučić je, vezano za prisustvo kosovske policije na severu pokrajine, rekao da ne misli da policija van Direktorata sever ima nadležnosti da radi bilo šta na severu.

Za situaciju na KiM krivi smo generacijama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da za tešku situaciju na Kosovu i Metohiji ne krivi nikoga od političara pojedinačno, već da smo krivi generacijama od šezdesetih godina prošlog veka.

Vučić je to rekao nakon otvaranja Sajma šljiva u Osečini, a odgovarajući na pitanje novinara TV N1 ko, šta i kome je dao „na tacni“ kada je reč o Kosovu i Metohiji i za šta se Vučić, kada je već sve dato, bori.

„Ne mislim da bilo kojeg političara oglasim krivim. Bilo je užasnih poteza, ali to su sve naše greške od šezdesetih godina prošlog veka jer uvek je bilo lepše živeti u Beogradu, nego u Prištini i uvek je bilo lakše živeti u Beogradu, nego u Prištini i ostavljali smo svoja ognjišta onima koji su želeli našu zemlju“, kazao je predsednik.

Ističe da on nije pozvan da prebacuje krivicu na bilo koga i kaže da se trenutno bori i tako brani i Borka Stefanovića u svakom razgovoru, iako mu nije lako.

„Ali, branim i izvlačim svaki zapetu, dve tačke. Tumačim onako kako Srbiji odgovara i ne krivim bilo koga – to je posao države, to je posao svih nas – da štitimo interese našeg naroda, države i zemlje“, naglasio je predsednik.

Kako kaže, „na tacni“ su dale i generacije iz šezdesetih godina, 1961. godine po popisu bilo je 27,9 odsto Srba na KiM, ali i oni iz sedamdesetih, osamdesetih, devedesetih.

„Da ne pričam o onima koji su dolažili na vlast i lagali narod i govorili samo da smenimo Miloševića, koji je sa lošim rezultatom završio kosovsku politiku, silom sprovedenom akcijom NATO-a. Dok nisu došli na vlast pričali su – “ako pobedimo, nas zapad mnogo voli, demokratski ćemo to da rešimo“, a sa zapada su rekli prvo standardi, pa statusi“, kaže Vučić.

Podseća da je 2004. godine bio pogrom nad našim življem na KiM, a da su u Beogradu „malo vikali“, krali patike.

„A onda su doneli odluku o nezavisnosti Kosova gde su naši vajni vlastodršci svađali se ko će da ostane na vlasti i da izbegne osudu. Da ne pričam o odlukama iz 2009. godine da se izuzme pitanje iz UN i prebaci u EU, zatim 2010. godina ovo što Kurti slavi – odluka Međunarodnog suda u Hagu, 2011. postavljanje granica na Jarinju i Brnjaku i progon ljudi koji su spalili te granice. Kada uđete u sve to morate da čuvate nešto“, navodi predsednik.

Ističe da su Briselskim sporazumom pokušali da sačuvaju sve što su mogli, ali to ne uspevaju jer Albanci neće da sprovedu osnovu tog sporazuma – Zajednicu srpskih opština.

„A time bismo kupili mir kakav – takav za Srbe na Kosovu koji Kurti u poslednje vreme ozbiljno ugrožava“, dodaje.

Ističe da je njegov posao da se bori.

„Moj posao je da se borim i pošto ste čeznuli da kažete izdajniče, vikala je žena koja je i pre 10 godina isto to vikala, samo što ih je tada bilo 10, a sada je sama. I znam da sam kriv svim ljudima za sve“, kaže predsednik.

Kako naavodi, svakoga dana ispred Predsedništva dolaze i kažu mu da je izdao Rusiju i ističe da smo mi jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji.

Dodaje da ga sa TV N1 pitaju da uvede sankcije, a da to uradi, kako kaže, rekli bi zašto je uveo sankcije i postao izdajnik.

„Šta god da uradim biće isto. Mi smo jedina zemlja koja to nije uradila u Evropi iako ste govorili tokom izborne kampanje da ću to da uradim odmah posle izbora. Ja sam jedini čovek u Srbiji koji je dobio posle Nikole Pašića Orden A0leksandra Nevskog od Vladimira Putina. Niko drugi nije“, istakao je.

Navodi da ne želi da mu neodgovorni političari drže predavanja iz patriotizma.

„Da mi predavanja drže neodgovorni ljudi čija se politika svodi na to “mi smo protiv homoseksualaca“ i kojima je to jedina politika koju imaju. Ako im je to jedina politika, jadna im je. Politika mora da bude odgovornija“, navodi predsednik.

Vučić dodaje i da je srećan zbog nivoa demokratije, jer uvek može da se čuje šta god neko hoće da kaže, bio za ili protiv njega.

„Da bude i hiljadu ljudi koji će da vas pozdrave, uvek će se naći neko ko će da kaže nešto drugačije. To je slobodna Srbija“, navodi Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana