Vučić najavio velike projekte Tanjug

Objavljeno: 30.07.2020. 11:10 Izmenjeno: 31.07.2020. 09:20

U narednom periodu intenzivno radimo na velikim infrastrukturnim projektima. U ovom trenutku imamo rekordan broj gradilišta – 61.303, što je za 16.000 više nego prošle godine, kaže predsednik Vučić i dodaje da ostaje pri proceni da će Srbija ove godine po rastu BDP-a biti najbolja u Evropi.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da se danas donosi odluka o projektu auto-puta „Vožd Karađorđe“.

„To je jedna od magistrala koja će centralni deo Šumadije da spoji sa istokom Srbije“, rekao je Vučić na pres konferenciji, na kojoj je ukazao da se trenutno radi na tri autoputa u Srbiji – Moravskom koridoru, Ruma-Šabac i Kuzmin-Sremska Rača.

Predsednik je rekao da će u narednom periodu Srbija intenzivno raditi na velikim infrastrukturnim projektima, putevima, obnovi železničke mreže, kao i kanalizacionoj mreži.

On je u obraćanju rekao da u Srbiji trenutno ima čak 61.303 gradilišta, što je za 16.000 vise nego prosle godine.

To su dobre vesti, rekao je predsednik i napomenuo da mora da se radi više, jer ljudi zele da zive bolje.

On je podsetio na rezultate koji su postignuti, ali je ukazao da će se merama koje se sada preduzimaju dodatno uticati na ekono,mski život zemlje.

Vučić je na mapi Srbije pokazao koji putevi i pruge će se graditi u narednom periodu.

Naveo je da su u toku pregovori sa partenima za izgradnju brze pruge Beograd Niš dužine 240 km, kojom će se ići 200 km na sat, ili za sat i po stizatio do Niša.

Ako se ubrzo zavrsi potpisivanje ugovora, taj projekat treba da bude gotov do kraja 2023. godine, rekao je Vučić.

On je naveo da će se sa evropskim i ruskim parterima ući u pregovore za izgradnju pruge Niš-Preševo, jer je značajno da imamo kompletnu prugu sa Severnom Makedonijom.

Kroz Grdelicu će biti brzina oko 120 km na sat, a za tri sata taj put biće kraći put nego peko Bugarske, što bi dramatično ojačalo ekonomski našu zemlju.

Naveo je da je rekonstruisana pruga Resnik Valjevo, a da ima jos 201 km od Valjeva do Vrdnice i Crne Gore, što će koštati 450 miliona evra, i to će se razgvoarati sa ruskim i evrpskim partnerima. Cilj Srbijen je da postignemo najbolju cenu i podignemo zeleznicu i za putnicki i za teretni saobraćaj.

Vučić je najvio da se uskoro kreće sa ugovorom za kanalizcione mreze i precisćavanje otpadnih voda u Srbiji, a u Beogradu će taj projekat koštati 450 miliona evra.

U centralnoj Srbiji 70 opština i gradova će dobiti kanalizaciju, a taj projekat vredi oko tri milijarde evra.

„To je civilizacijski napredak koji imaju samo najmodernije zemlje, i treba da se završi za naredne 4 godine“, rekao je Vučić.

On je dodoa da će tako gotovo svi veliki gradovi dobiti kanalizciju, u Kragujevcu i Nišu sve će biti završeno do kraja 2021. godiene.

U Vojvodini se radi na dogovoru za 10 opstina sa Nemačkom i sa Evropljanima kao i da se svuda reši pitanje čiste pijaće vode.

Sve to brzo kreće u rešavanje i obezbeđena su sredstva, kazao je Vučić.

Govoreći o putevima rekao je da će u regionalne i manje puteve biti uloženo između četiri do pet milijardi.

Danas će, kako je najvio, biti doneta odluka o projektu za autoput Karađorđe koji će ići iz Mladenovca, Lazarevca, do Rače i Bora.

To je jedna od magistrala koja ce centralni deo sumadije da spoji, napominje.

Istice da je završen Koridor 10, Koridor 11 ide sever jug ka Crnoj Gori, a sada i od Sombora do Kikinde i do svih ovih poprecnih puteva do Moravskog koridora i do Karađorđa.

Projekat treba da bude gotov do kraja godine, a zatim će se raditi i do Pozarevca, ka Golupcu do Donjeg Milanovca brza saobraćajnica.

U području Golpuca treba da nastane prava turistička meka.

Put Preljina-Požega treba da se završi za godinu i nesto dana, do kraja 2021, a do decembra krenuti radovi na hiljadama kilometara lokalnih puteva.

„To je ono sto je drugacija Srbija i deo projekta 2025“, poručio je Vučić.

Navodi da se kreeće i u gradnju Fruškogorskog autoputa, a da se trenutno radi na tri auto puta- Moravski, brzi prema Loznici i Kuzmin-Sremska Rača.

To su stvari od izuzenog značaja, ukazao je predsednik.

 

Uspeli smo da smanjimo negativni efekat korona krize

Predsednik Vučić kaže da će danas Vlada Srbije usvojiti nove mere pomoći privredi kako bi se smanjio uticaj korona krize.

On je naveo da novi paket mera podrazumeva moratorijum na plaćanje kredita kod banaka još dva meseca, odlaganje plaćanja poreza i doprinosa što je oko 30 milijardi dinara novih troškova za republički budžet.

U paketu su i direktna davanja isplata u vrednost oko 37 milijardi dinara, to su 60 odsto minimalne zarade za dva meseca i 50 odsto minimalne zarade za velika preduzeća.

„Plus imaćemo jednokratno 120 ošto minimalne zarade za novoosnovana preduzeća koja do sada nisu koristila mere. To je ukupno oko 560 miliona evra. Sa svim merama koje smo do sada preduzeli koje su nas koštale 3.072.000.000 evra, jer su samo garantne šeme 1.023.000.000 evra“, rekao je predsednik.

Od je podsetio da je pomoć poljoprivredi bila oko 100 miliona evra, u kulturi 25 milijardi dinara za 2.353 slobodna umetnika i u turizmu 2,8 milijardi dinara.

„Uspeli smo da smanjimo efekat korona krize merama pomoći privredi i uz dobru monetarnu politiku Narodne banke. Nama međugodišnja inflacija u junu bila 1,6 odsto što je bolje i u granicama propisanog od najvećeg broja evropskih zemalja“, naglasio je on.

Napominje da su rejting agencije ogromnom broju zemalja smanjivale, uglavnom na negativno, a da je Srbija po tom pitanju ubedljivo najbolja u regionu, kada se poredi sa Albanijom, Crnom Gorom, BiH, Albanijom, Severnom Makedonijom, Grčkom.

Predsednik je rekao da je za Srbiju važno što je stanje u poljoprivredi dobro, da poljoprivreda učestvuje u BDP-u 9,8 odsto, a da se ove godine očekujemo i 10 odsto.

„Ovo je izvanredna godina za ratarske kulture – pšenjicu, kukuruz, soju, suncokret. Očekujemo najveće prinose i najbolje rezultate poslednjih nekoliko decenija. Imaćemo pšenice, kukuruza i mnogo toga za izvoz“, naveo je on.

Napominje da je bilo problema sa cenom višnje koja je prošla u drugoj klasu, ali da će zamoliti Vladu Srbije da pomognu višnjarima.

„Poljoprivreda je na izvanrednom nivou. Moraćemo da pomažemo govedarima koji su pogođeni damping cenama koje je Turska preduzela“, naglasio je on.

Za Srbiju je važno, kako je rekao, da drži stopu javnog duga oko 60 odsto i da se neće dozvoliti da se vrati na 79 odsto.

„Merama fisklalne konsolidacije uspeli smo da vratimo Srbiju u normalu, da bi danas u teškim uslovima mogli da pomognemo privredu“, zaključio je on.

 

Bićemo među prvih 20 koji će da plate vakcinu

Predsednik  Vučić rekao je da je Srbija u razgovoru sa predstavnicima dve zemlje, to jest dve kompanije, koje rade na vakcini, te da ćemo biti među prvih 20 zemalja koje će vakcinu da plate.

Vučić je, u obraćanju građanima, odgovarajući na pitanja novinara, kazao da veruje da zna iz koje zemlje će doći najpre vakcina.

„Pokušaćemo besplatno da damo stanovništvu vakcinu. Neki najavljuju velike cene, i nadam se da će biti niže. Zamislite da moramo da potrošimo 500 miliona za vakcine. Ali svakako to je jeftinije nego što smo potrošili do sada“, objasnio je on.

Kazao je da će Srbija dati sve od sebe da ne bude poslednja u tom krugu, što, kako konstantuje, govori o posvećenosti srpskih vlasti.

SRB se ne oslanja na Panića,već na heroje iz crvene zone

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je pretnju predsednika Sindikata lekara i farmaceuta Srbije dr Radeta Panića obustavom rada da se Srbija ni ne oslanja na takve, već na ogroman broj lekara i svih onih vrednih ljudi, kojima, kaže, ni imena ne znamo, a bore se u crvenoj, korona zoni.

„To su heroji“, rekao je Vučić i istakao da se, dok je predsednik, nikome neće dodvaravati i da će uvek govoriti šta je dobro, a šta loše, i raditi u interesu Srbije.

Ponovio je i da je ponosan na ogroman broj lekara koji rade svoj posao.

Na izjavu Panića da je varednio stanje moglo da traje i šest meseci, Vučić podseća na lupanje u šerpe upravo zato da bi se ukinulo vanredno stanje ukinulo, zbog kojeg su, inače, njega optuživali za diktaturu.

Podsetio je da su njegovu porodicu i decu izlagali napadima, organizovali demonstracije na Vračaru, pisali pisma Evropljanima, trazili da se diktatura spreči i da SzS i njihovi lekari spasu narod.

„Hajde, prisetite se šta ste tražili. Veselinović je optuživao što Srbija nema izbore, a, kada smo isli na izbore, kažu “šta će nam izbori“… Ne karikiram, to sve nema smisla, zato sam danas predstavljao programe“, ukazao je Vučić.

 

Budžet Srbije zdrav, pripremljen za mere

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da je budžet Srbije zdrav, kao i kompletan fiskalni i monetarni sistem, i da je u potpunosti pripremljen da izdrži mere pomoći privredi, ali i investicione planove.

„Da li mi danas imamo težu situcaju u PIO fondu i RFZO? Naravno da imamo – korona je. Ne postoji nijedna zemlja u Evropi koja se nije drastično zadužila, a mi to držimo pod kontrolom“, rekao je Vučić.

On je naveo da je stopa javnog duga skočila u svim zemljama, da je Belgija na 120 odsto javnog duga u odnosu na BDP, a da je “ neuspešna Srbija“ na 57 odsto BDP-a.

„Sve mere pomoći privredi i sve što je planirano da uradimo, kada to uradimo, bićemo na 60 odsto javnog duga“, zaključio je on.

 

Ne podržavam odlazak sprskih predstavnika u Knin

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da lično ne može da podrži prisustvo političkih predstavnika srpskog naroda na proslavi „Oluje“ u Kninu, ali da će se truditi da ih razume ako takvu odluku donesu.

„To za nas nije traumaticno iskustvo, već težak zločin etničkog čišćenja“, rekao je Vučić i dodao da se Srbija zalaže za bolje odnose sa Hrvatskom, ali da oni ne smeju da budu ponižavanje Srba i srpskog naroda.

„Ne znam kakvu odluku će doneti, ali naše je da kazemo da ne mozemo taj gest da podrzimo“, rekao je Vučić povodom poziva srpskim predstavnicima od strane hrvatskih zvaničnika.

„Trudiću se da ih razumem i nastavićemo da radimo sa njima i na pomirenju sa Hrvatima i Hrvatskom, ali to može samo uz poštovanje svih zrtava“, poručio je.

Vučić je napomenuo da smo i Crnogorcima i drugima zamerali što su to ranije činili, ali je istakao i da ako Srbi i donesu takvu odluku da učestvuju neće ih nazivati izdajnicima.

Kaže da je razgovarao i sa Miloradom Pupovcem, i podseća da su Srbi iz okruženja postigli dogovor da nikad ne idu jedni protiv drugih.

„Možemo da se razlikujemo, ali da budemo zajedno i budemo jedinstveni i čuvamo zajedništvo našeg naroda, ma gde živi“, istakao je Vučić.

Vučić je rekao da se može staviti cvet gde su bila stradanja i Hrvata ili srpskih civila u Oluji, ali da je ovo nešto drugačije i da bi dalo bi neku vrstu legaliteta takvom etničkom čišćenju.

Dodao je da oni ipak žive tamo i da će imati podršku Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 27°C

Delimično oblačno

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana