Hram Svetog Save – simbol Vračara i Beograda Studio B

Objavljeno: 28.09.2016. 14:45 Izmenjeno: 28.09.2016. 18:38

Hram Svetog Save i kripta je za organizovane grupe, danas i sutra, otvorena na molbu opštine Vračar a povodom manifestacije „Dani evropske baštine“ koja se održava od 23. septembra do 2. oktobra a u kojoj opština Vračar učestvuje sa više od 50 programa.

Hram Svetog Save i kriptu obišao je danas, u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“ zajedno sa građanima predsednik Gradske opštine Vračar prof. dr Milan A. Nedeljković i upoznao se sa istorijatom Hrama i daljim planovima izgradnje tog nosioca verske, duhovne i kulturne baštine.

Nedeljković je sa saradnicima obišao i kriptu koja se nalazi ispod Hrama na 1.800 kvadratnih metara prostora a u kojoj će se sahranjivati patrijarsi Srpske pravoslavne crkve i u kojoj će biti prebačene i mošti prethodnih patrijarha i svetaca.

„Beograd, a posebno Vračar je prepoznat po Hramu Svetog Save“ rekao je Nedeljković novinarima nakon obilaska i dodao da je po prirodi posla, kao doktor, obišao ceo svet , i da, kako je rekao, svuda pitaju za Hram Svetog Save, kako ide gradnja, u kojoj je fazi…

On je istakao da mu je drago što je takvo zdanje, koje predstavlja Srbiju, na Vračaru i podvukao da je Hram i jedna edukativna institucija ukazavši da su danas, među posetiocima i učenici „XIV beogradske gimnazije“.

Predsednik opštine Vračar je ocenio da đaci dolazeći u Hram, a danas su imali i jedinstvenu priliku da obiđu i kriptu, uče o istoriji, pravoslavlju, tj. uče o sebi.

U tom smislu Nedeljković je naveo i da u svojim radnim putovanjima govoreći o našoj istoriji bitan momenat čini upravo Hram Svetog Save koji na jedinstven način predstavlja objašnjenje naše istorije.

„Drago mi je što je bilo puno građana i đaka i što su edukativnim pristupom kustosa mogli da čuju nešto novo i bitno za istoriju jednog naroda, našeg naroda“ poručio je Nedeljković.

Posetioci su mogli čuti da je izgradnja Hrama počela 1935. godine i prekinuta 1941. a dozvola za nastavak radova je dobijena tek 1985 godine, dok je kupola, teška oko 4.000 tona podignuta 1989. godine.

U kripti su oslikane sve značajne ličnosti srednjovekovne srpske istorije, žitije Kneza Lazara, ali i događaji iz bliže istorije i stradanja srpskog naroda.

Kripta je za organizovane grupe, danas i sutra, otvorena na molbu opštine Vračar a povodom manifestacije „Dani evropske baštine“ koja se održava od 23. septembra do 2. oktobra a u kojoj opština Vračar učestvuje sa više od 50 programa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slab sneg

Trenutna temperatura 0°C

Slab sneg

Nedelja
Moguć sneg

Max: 2°C
Min: 0°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana