Predstavljena prva dva toma Enciklopedije Republike Srpske Beoinfo

Objavljeno: 17.09.2019. 20:18 Izmenjeno: 18.09.2019. 12:13

U Svečanoj sali opštine Vračar  predstavljena su prva dva toma Enciklopedije Republike Srpske.

Predsednik opštine Vračar dr Milan Nedeljković rekao je da se radi o velikom događaju koji je ova opština imala čast da ugosti i promoviše.

– Opština Vračar je otkupila 27 kompleta i podelila ga bibliotekama ne samo na svojoj teritoriji već i teritoriji grada i Srbije. Enciklopedija Republike Srpske predstavlja sveobuhvatan zapis svega onoga što se desilo u prošlosti i to je veliki dar ove generacije budućim generacijama. Ona istovremeno predstavlja prikaz prošlosti ali i aktuelnosti koja će i u budućnosti predstavljati most između našeg naroda sa obe strane Drine – kazao je Nedeljković.

Govoreći o naporima potrebnim za stvaranje ovog kapitalnog dela za Republiku Srpsku, predsednik  Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske akademik Rajko Kuzmanović istakao je da su enciklopedije dela koja ne nastaju lako.

– Enciklopedije nastaju kao napor da se u jednom narodu okupe ljudi koji znaju i žele da svo bogatstvo svog naroda pretvore u veliki priručnik saznanja. Na području Republike Srpske život je bujao vekovima i ona nije nepoznata zemlja, „tera inkognita” već međunarodni subjekt. Mi enciklopediju radimo kao specifičan izraz dostignuća kulture, nauke, obrazovanja Republike Srpske. Zato je današnja promocija u čast nauke i  veoma sam zahvalan ljudima poput dr Milana Nedeljkovića koji nose barjak ovakvih dešavanja – kazao je Kuzmanović, istakavši da je pri kraju i treći od ukupno šest tomova koji će zaokružiti celokupno izdanje Enciklopedije Republike Srpske.

Potpredsednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Vaskrsija Janjić istakao je da se radi o višegodišnjem projektu koji je predstavljao suštinsku obavezu akademije.

– Enciklopedija je zamišljena i realizovana kao leksikološko delo opšteg tipa, oslobođeno predrasuda i ideologije. Ona obrađuje oblasti kulture, istorije, ekonomije, nauke, politike i umetničkog stvaralaštva i treba da posluži kao neophodan priručnik sistematizovanog znanja za široki krug korisnika. U njoj su posebno obrađene odrednice i ličnosti svih nacionalnih pripadnosti koje su ostavile traga u istorijskom, duhovnom i drugom nasleđu. U njoj će biti oko 2.650 odrednica o naseljima u Republici Srpskoj u 57 opština i sedam gradova kojih inače nema u drugim delima ovog tipa. Želimo i da sprečimo izvrtanje istorijskih činjenica kako bi sačuvali biće naroda koji živi u Republici Srpskoj – istakao je akademik Janjić.

O značaju ovog kapitalnog dela govorili su i vikarni episkop Remezijanski Stefan Šarić i direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić, koji su istakli značaj ove enciklopedije za istoriju naroda na tim prostorima.

Predstavljanju Enciklopedije Republike Srpske prisustvovali su istaknute ličnosti javnog i kulturnog života Republike Srbije i Republike Srpske kao i veliki broj građana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 26°C

Pretežno vedro

Subota
Pljusak i grmljavina

Max: 27°C
Min: 20°C

Pljusak i grmljavina

Vremenska prognoza za 5 dana