Predstavljena „Godina preduzetništva“

Objavljeno: 29.02.2016. 17:25 Izmenjeno: 29.02.2016. 17:25

U Privrednoj komori Srbije (PKS) danas je predstavljena „Godina preduzetništva“, program aktivnosti vlade za podsticanje preduzetničkog duha.

Prdsednik PKS Marko Čadeže istakao je da je ovo prva vlada koja je preduzetništvo stavila u prvi plan svoje ekonomske politike.

On je izrazio uverenje da Srbija može biti zemlja preduzetnika, ukazujući na značaj preduzetništva za ekonomiju.

Vlada Srbije i Ministarstvo privrede, kao resorno ministarstvo, uz učešće brojnih partnera, od marta ove godine sprovode veliki projekat na nacionalnom nivou pod nazivom „Godina predzetništva 2016“.

Predstavljanju Godine preduzetništva u Privrednoj komori Srbije (PKS) prisustvovao je veliki broj ambasadora u Srbiji, među kojima su bili ambasador Nemačke Aksel Ditman, Italije Đuzepe Manco, Francuske Kristin Moro, ali i predstavnici strukovnih udruženja.

Takođe, predstavljanju su prisustvovali članovi Vlade kojima je resor povezan sa ekonomijom, potpredsednica Zorana Mihajlović, ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević-Bošković, ministar energetike Aleksandar Antić, ministar odmladine i sporta Vanja Udovičić, ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin.

Osnovna ideja mnogobrojnih aktivnosti, paketa programa pomoć preduzetništvu i mobilizaciji svih segmenata javnosti, društva i države jeste razvoj konkurentne privrede, koja, kao i sve razvijene i uspešne ekonomije, počiva na idejama privatne inicijative, preduzetničkog duha i društvenog konsenzusa o podsticanju takvih vrednosti i dugoročnih politika.

Tokom ove godine biće paralelno vođena i strateška akcija pokretanja najšireg društvenog napora za postavljanje i usvajanje principa preduzetništva kao načina mišljenja u ekonomiji, obrazovanju, kulturi, državnim politikama i svim najznačajnijim društvenim procesima.

Struktura programa iz Godine preduzetništva planirana je tako da pruži najefikasniji odgovor države, u najširem smislu reči, na najvažnije izazove vezane za razvoj preduzetništva.

Zbog toga su programi koje sprovodi država sama ili u saradnji sa brojnim domaćim i međunarodnim akterima, poslovnom zajednicom, društvenim institucijama, akademskom zajednicom, koncentrisani u nekoliko precizno planiranih oblasti delovanja.

Tokom ove godine biće sprovedeni programi finansijske i nefinansijske podrške preduzetničkim poduhvatima, uključujući naročito programe podrške vezane za početak poslovanja i rast razvoja.

Ovi programi obuhvataju finansijsku i nefinansijsku podršku, programe podrške usmerene na unapređenje poslovanja, investicije, izvoz i inovacije.

Godina preduzetništva biće fokusirana i na dubinske izmene i modernizaciju zakonodavnog i regulatornog okvira, poslovnu infrastrukturu, unapređenje administrativnih procedura i uključivanje poslovnog sektora u kreiranje politika i programa.

Godina preduzetništva i svi programi su osmišljeni tako da pomognu sadašnjim i budućim preduzetnicima da im bude lakše.

Želja je da se izgradi poverenje i osećaj kod ljudi koji vode ili pokreću posao da postoji način da država pomogne i bude oslonac za dobru ideju i perspektivan projekat.

Razvoj preduzetničkog duha je poseban, dugoročno najvažniji cilj Godine preduzetništva, zbog čega su kreirane posebne aktivnosti koje treba da kontinuirano razvijaju preduzetnički duh i kulturu u našoj zemlji.

Svi programi, kako je najavljeno imaće jasne procedure, jednostavne, transparentne i poverljive.

Značajan deo novca uložen u programe je novac iz budžeta, zbog čega je važno da poreski obveznici, kako je rečeno, znaju kako se novac troši i uvere da se ulaže u nešto od čega će srspke ekonomija biti trajno zdravija, moćnija i perspektivnija.

 

Sertić: U Godini preduzetništva podrška 16,6 milijardi dinara

Ministar privrede Željko Sertić poručio je danas da Vlada Srbije duboko veruje da ekonomija zemlje mora da se razvija tako da u fokusu budu preduzetnici i zato je za podršku preduzetništvu odvojila 16,06 milijardi dinara.

Od te cifre su 4,4 milijarde bespovratna sredstva, izjavio je Sertić na zvaničnom predstavljanju Godine preduzetništva u Privrednoj komori Srbije.

On je rekao da će 11,38 milijardi dinara biti opredeljeno za kredite i garancije.

„Danas krećemo sa 33 programa pomoći, koji unutar sebe sadrže različite vidove finansijskih i nefinansijskih aktivnosti“, rekao je Sertić i ukazao da je sve detaljno objašnjeno na novom portalu godinapreduzetnistva.rs.

Generalno, Godina preduzetništva će se, kako je objasnio, zasnivati na tri glavna stuba – unapređenje poslovnog okruženja, direktna podrška preduzetnicima i razvoj preduzetničkog duha.

„Sva tri stuba su jako bitna kako bi ova godina i bila uspešna“, rekao je Sertić dodajući da vlada duboko veruje da budućnost zemlje direktno zavisi od toga kakvi će biti ekonomija, obrazovanje, kakve vrednosti ćemo razvijati i kako ćemo mlade vaspitavati.

Preduzetništvo je sloboda, ali i odgovornost, rekao je Sertić i naveo da veruje da Srbija u budućnosti može da bude zemlja preduzetništva.

„Treba da ambijent bude bolji i kvalitetniji, a ono što je važno jeste da taj proces nastavimo i da unapredimo“, rekao je Sertić dodajući da će u ovoj godini kao vid podrške preduzetništva biti izmenjeno oko 40 zakona, kao i strategije i pravilnici.

„Mora da se radi drugačije. Svet u kojem radite jedan posao za ceo život i imate tek povremene krize, to više ne postoji“, rekao je on i istakao da sada postoji potreba da se u prvi plan stave lična inicijativa i napor, te spremnost da se preuzme rizik.

Sertić je ukazao da 99 odsto svih preduzeća u EU spada u sektor malih i srednjih preduzeća, te da generišu 85 odsto svih radnih mesta.

„Gotovo da ne postoji brend koji nekad u prošlosti nije krenuo od preduzetništva i inicijative, od Koka Kole, Mekdonaldsa, ali i domaće firme poput Nektara, Marba…“, konstatovao je ministar.

Verheijen: Podržavamo razvoj preduzetništva u Srbiji

Inicijativa Vlade Srbije da 2016. proglasi Godinom preduzetništva izuzetno je važna, jer je to način da Srbija dostigne nivo razvijenosti zemalja EU, izjavio je danas šef kancelarije Svetske banke u Beogradu Toni Verheijen i poručio da Svetska banka podržava tu inicijativu.

On je na predstavljanju „Godine preduzetništva“ poručio da će Svetska banka podržati napore Vlade u podsticanju preduzetničkog duha u Srbiji, jer smatra da promocija privatne inicijative ima veliki doprinos razvoju Srbije, te da je posebno važna u pristizanju nivoa razvoja zemalja EU.

Verheijen je rekao da, prema anketi koju je sprovela Svetska banka u Srbiji, ima spremnosti na preduzetništvo, ali i dalje postoji jaz između opšte spremnosti i konkretnom preduzimanju koraka ka poslovnom osamostaljenju.

On je ukazao da se 46 odsto građana Srbije izjasnilo da misli da postoje svi preduslovi za započinjanje biznisa, kao i da imaju opštu spremnost da započnu sopstveni biznis.

Prema njegovim rečima, građani prepoznaju da postoje sredstva, ali i istrajnost i posvećenost potrebi da započnu biznis, ali na drugoj strani, kada se postavi pitanje ko se već angažuje na osamostaljenju, javi se svega osam odsto njih.

Takođe, svega 28 odsto razmišlja konkretno da krene u samostalni biznis.

Taj jaz između 46 odsto, koji smatraju da postoje preduslovi za kretanje u biznis i svega osam odsto koji rade na osamostaljenju, odnosno 28 odsto koji razmišljaju o sopstvenom biznisu, treba prevazići.

Neophodno je, kako je kazao, da se podstakne preduzetnički duh u Srbiji, jer i dalje 85 odsto građana smatra da je preduzetništvo vezano za rizike.

Država, kako je dodao, može da kontroliše mnoge elemente poput nedostatka pristupa finansijama, birokratske prepreke i korupciju, pitanja koje građani često navode kao prepreku za osamostaljenje.

Takođe je kazao da je važno da građani imaju uzore uspešnog preuzetništva.

U anketi je 88 odsto ispitanika navelo da ne vidi nikog kao model uspešnog preduzetništva koji bi za njih bio ključan, a samo šest odsto tu vidi lokalne preuzetnike.

„Zato je važno promovisati modele preduzetništva, jer ako nemate modele na koje ćete gledati neće postojati podsticaj mladima da se bave biznisom“, kazao je Verheijen.

On je istakao da je vlada mnogo učinila da unapredi privredni ambijent, koji je pogodan i za preduzetništvo, smanjenjem administrativnih prepreka, uspostavljanjem mogućnosti elektronskog apliciranja za porez i slično.

Kao negativnu promenu građani, kako je preneo, vide uvođenje notara, kojeg preduzetnici smatraju dodatnim opterećenjem.

„Ima mnogo pozitivnih promena u zakonodavstvu, investicijama i drugim preduzetničkim inicijativama. Primena ostaje dalje test“, poručio je on još jednom pozdravljajući inciijativu Vlade da proglasi 2016. Godinom preduzetništva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana