Predstavljen Zakon o opštem upravnom postupku Studio B

Objavljeno: 25.04.2016. 19:55 Izmenjeno: 05.05.2016. 11:34

U Privrednoj komori Beograda predstavljen Zakon o opštem upravnom postupku

Privredna komora Beograda nastavlja tradiciju predstavljanja važnih zakona koje je Vlada Srbije donela, rekao je danas predsednik Privredne komore Beograda Milivoje Miletić na početku prezentacije novog Zakona o upravnom postupku.

Miletić je ukazao da su za privredu od posebnog značaja zakoni koji uređuju najvažnije oblasti za poslovni ambijent i omogućavaju predvidljivost neophodnu za donošenje poslovnih planova preduzeća.
Predstavljanje Zakona o opštem upravnom postupku organizovao je Centar za privredno pravni sistem Privredne komore Beograda u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave.
Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Željko Ožegović, rekao je da je Zakon o upravnom postupku donet neposredno pred raspuštanje Skupštine Srbije, u setu važnih zakona čiji je predlagač Ministratsvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, usvojen je 9. februara, a stupio je na snagu 9. marta . Zakon o upravnom postupku kao i Zakon o inspekcijskom postupku donet je u saradnji sa privredom i ostalim zainteresovanim stranama posle sveobuhvatne javne i ova dva zakona su ključna i za reformu javne uprave, neophodne za poboljđanje privrednog ambijenta, istakao je Ožegović.

„Ovo je krovni zakon koji se primenjuje u administrativnom postupanju građana sa privredom, a mi smo želeli da pokažemo da država treba da bude servis građana i privrede. Jedan od ključnih ciljeva je da napravimo državu koja je transparentna, odgovornija, efikasnije  i brža i koja sluša svoje građane i privredu, a Zakon o upravnom postupku je jedan od složnih mehanizama kojima to može da se postigne“, naveo je Ožegović..

On je podsetio da je Zakon o upravnom postupku odobrila  Evropska komisija, kao i da je uasaglašen  sa svim državnim organima i naveo da je bilo je 239 primedbi  koje su skoro sve usaglašene.

„Cilj implementacije ovog Zakona je modernizacija , pravna sigurnost, deregulacija i debirokratizacija. Radi se razmena podataka i službenih evidencija i mapiraju upravni postupci i procesi, a već sada se pokazuje da ima oko 30 do 40 odsto onih koraka koji se mogu eliminisati“, rekao je Ožegović.
On je naveo da su uvedeni novi pravni instituti poput garantnog akta I upravnog ugovora, koji će početi da se primenjuju od 1. jula 2017. kako bi se pre toga usaglasio celokupan psotupak i pripremila efikasnija primena. Formirana je i radnu grupu koja će da koordonira ceo peoces usaglašavanja ovog zakona sa drugim zakonima po akcionom planu da bi standardizovali i ubrzali svi postupci
„Novi Zakon o upravnom postupku je uveo mogućnost elektronske komunikacije i elektronskih servisa na kojima paralelno radimo. Na portalu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave nalazi se već više elektronskih servisa, a jedan je registracija motornih vozila koja može potpuno da se obavi on lajn.Sledeći korak je razmena podataka i službenih evidencija koja stupa na snagu 8. jula, koja će omogućiti dalje rasterećenje građana i privrede jer će biti besplatna“, rekao je Ožegović.

On je najavio da u Beogradu kreće elektronski upis dece u vrtiće za desetak dana,a uskoro će i druge usluge koje će omogućiti građanima i privredi velike uštede. Predstoji još usaglašavanje Zakona o upravnom postupku sa 170 zakona, što neće biti mali posao zbog čega će  u roku od 90 dana biti formirano koordinaciono telo za implementaciju ovog Zakona, a sličan posao predstoji i sa Zakonom o inspekciojskom nadzoru, najavio je Ožegović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana