Predstavljen sveobuhvatan paket mera vredan 5,1 milijardu evra Tanjug

Objavljeno: 31.03.2020. 16:29 Izmenjeno: 01.04.2020. 12:34

Pripremili smo sveobuhvatan Program ekonomskih mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom virusa Kovid-19 i podršku privredi Srbije za očuvanje zaposlenosti, vredan 5,1 milijardu evra, izjavio ministar finansija Siniša Mali.

foto Tanjug

„Ovaj program je trebalo predsednik Vučić da predstavi, izvinajvam se u njegovo ime, ne oseća se dobro, nije sa nama, ali će se u narednih 48 sati obratiti“, rekao je Mali u Palati Srbija.

Kaže da je paket mera pažljivo pripremljen i da su sagledane sve moguće posledice ove krize po našu ekonomiju, kao i iskustva drugih zemalja.

„Ovo je sveobuhvatni paket mera koji je usmeren na očuvanje nivoa zaposlenosti i predstavlja borbu za svako radno mesto i pomoć onim preduzećima koja su i najviše pogođena ovom krizom, preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima u privatnom sektoru“, naglasio je on.

Ministar kaže da je u proteklih desetak dana vlada dobila veliki broj predloga od strane ekonomista i privrednika i privrednih udruženja i da su najveći broj njih i uvrstili u paket mera.

 

Svim punoletnim građanima direktna pomoć 100 evra

Svi punoletni građani Srbije dobiće direktnu pomoć od 100 evra, saopštio je ministar finansija Siniša Mali.

To je jedna od mera države za oporavak srpske ekonomije, koja je pogođena epidemijom virusa korona.

„Izdvojićemo oko 70 milijardi dinara iz budžeta, i svakom punoletnom građaninu uplatiti uplatiti iznos od 100 evra, u dinarskoj protivvrednosti“, rekao je Mali na pres konferenciji na kojoj se predstavio mere sa predsednikom PKS Markom Čadežom. On je istakao da je to veliki znak podrške i želje da se unese jedna dozu optimizma.

„Da pokažemo koliko je Srbija u ovom trenutku jaka, i da svakom sugrađaninu omogućimo da dobije oko 12.000 dinara. To je dobro za povećanje potrošnje, likvidnosti, ali i način na koji, kao država želimo da podržimo sve građane da zajedno prođemo kroz sve ovo“, rekao je Mali.

 

Plate u javnom i penzije sigurne

Vlada Srbije će u narednih 10 dana usvojiti uredbu, odnosno pravni okvir koji će omogućiti sprovođenje ekonomskih mera za podizanje srpske privrede, najavio je ministar finansija Siniša Mali i naglasio da se taj program neće primenjivati na preduzeća koja su od početak vanrednog stanja smanila za više od 10 odsto broj radnika.

„Više puta smo apelovali i molili privrednike da ne otpuštaju svoje zaposlene“, rekao Mali.

Kaže da će najavljeni program biti finansiran na tri načina: iz rezervi budžeta kojih ima dovoljno, iz budžtskih aproprijacija, kao i na tržistu domaćem i međuanrodnom kapitala.

Vlada ostaje dosledna onome što je Vučić govoriom a to je da u javnom sektoru nema smanjenjaplata, niti optuštanja niti smanjenja penzija, jer ima dovljno novca u budežtu, naveo je ministar.

Penzije su sigurne, poručio je Mali.

Takođe, ističe da će se vlada truditi da poštuej sve obaveze koje ima prema privatnom sektoru.

Kaže da se se posebna grupa u vladi bavi korporativnim obveznicima za velika preduzeća koja mogu da računaju na taj vid podrške kako bi obezbedila ne samo likvidnost već i novi kapital.

Najavio je da se razmišlja i da se pomogne posebno najugroženijim sketorima kao što su ugostiteljstvo, hotelijestvo, povrstarstvo i drugim.

Država isplaćuje tri minimalne zarade malim i srednjim

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će država preduzetnicima, paušalcima, mikro, malim i srednjim preduzećima isplatiti tri minimalne zarade kako bi lakše prevazišli krizu koju je izazvao virus korona.

To je jedna od mera države koju je Mali predstavio danas u Palati Srbija, dodajući da će svakom zaposlenom u tim preduzećima država uplatiti direktno na račun nešto više od 90.000 dinara, odnosno 750 evra.

“To je podrška maloj privredi u ovoj krizi da je lakše i brže prebrode”, rekao je Mali.

Osim te mere, država predlaže i podršku u iznosu od 50 odsto minimalne zarade za zaposlene u velikim preduzećima, koji su dobili rešenje o prekidu rada.

“Zašto 50 odsto? Zbog toga što po Zakonu o radu kada dobijete u velikim preduzećima rešenje o prestanku rada, poslodavac ima obavezu isplate 60 odsto proseka bruto zarade u proteklih 12 meseci”, objasnio je Mali.

Prema njegovim rečima, u grupi mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika radi 900. 000 ljudi.

“To su i pekari, krojači, frizeri, taksisti, i sve zanatlije, svi oni koji su najviše i najteže pogođeni ovom krizom, upravo njima država izlazi sa ponudom da uplati tri minimane zarade u periodu trajanja vandrednog stanja, a ne za period manji od tri meseca”, rekao je Mali.

Za likvidnost preduzeća 2,2 milijarde evra

U okviru mera za pomoć privredi Srbije pogođenoj posledicama epidemije korona virusa, za likvidnost preduzeća predviđeno je 2,2 milijarde evra, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

“Idemo sa masivnom podrškom likvidnosti za ceo naš sistem, privatni sektor prevashodno, 2,2 milijarde evra izdvajamo za to. 200 miliona evra kroz fond za razvoj, subvencionisani, jefitni krediti, jedan odsto kamate za preduzetnike, mikro, mala, srednja preduzeća, poljoprivredna gazdinstva i zadruge”, rekao je Mali na konferenciji u Palati Srbija.

Kako je dodao, država želi da kroz fond za razvoj pomogne svima koji su najviše pogođeni ovom krizom.

Takođe, dodao je, ide se i sa garantnom šemom koja se dogovara sa poslovnim bankama u iznosu od dve milijarde evra.

“Krediti iza kojih stoji država, odnosno krediti u kojima banke nemaju veliki rizik što je važno jer će preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća taj novac i dobiti za obrtna sredstva, za likvidnost, da što brže i bolje prevaziđu probleme u poslovanju sa kojima se suočavaju”, rekao je Mali.

Nova regulativa za korporativne obveznice

Ministar Mali najavio je da će vlada narednih dana izaći sa izmenjenom regulativom vezanom za korporativne obveznice, i dodao da ne isključuje mogućnost da država učestvuje u kupovini korporativnih obveznica.

Mali je, na konferenciji za štampu, upitan kako će mera za korporativne obveznice izgledati u praksi,rekao da to nije jedostavna tema, jer je specifična.

Objasnio je da svako preduzeće ima više mogućih izvora finansiranja svog poslovanja, a jedan su korporativne obveznice.

“Nažalost u našoj zemlji to tržistse ne postoji iz regulativnih razloga. Želimo da svako preduzeće ima mogućnost da emisijom obveznica prikupi dovoljno novca ne samo za poslovanje, već za na novo investiranje, izgradnju novih postrojenja I proširenja poslovanja u regionu. Narednih 10 dana izaćićemo sa izmenjenom regulativom”, istakao je Mali.

Kazao je da je namera da se iskoristi aktuelna kriz kao šansa da preduzeća dobiju mogućnost da se ne samo preko banaka, šema garancija, već preko tržišta kapitala finansiraju.

Ukazao je da je novac danas relativno jeftin, navodeći da je u SAD kamatna stupa nula, a u nekim zemljama i negativna.

“Ovim želimo da privičemo novca i pomognemo našim preduzećima ne samo da prevaziđu problem s likvidnošću, već i da im omogućimo nove investicije”, rekao je on.

Mali je kazao da ne isključuje mogućnost da država učestvuje u kupovini korporativnih obveznica.

“U kom obimu i da li će država učestvovati ne znam trenutno, jer ne znamo šta će biti ponuda. Želimo da rešimo regulativu tako da svako ko želi može brzo i efikasno da izađe na trzište”, kazao je on.

Država preuzima trošak opterećenja zarada

Ministar finansija izjavio  da je u okviru poreske politike država kao podršku privredi donela tri mere, a koje znače da će država na sebe preuzeti trošak preduzeća u iznosu od 1,3 milijardi evra.

Mali je naveo da su te mere: odlaganje plaćanje poreza na zarade i doprinose za sva privatna preduzeća u preriodu trajanja vanrednog stanja, a najmanje za period od tri meseca, odlaganje plaćanje poreza na dobit za drugi kvartal 2020. i oslobađanje plaćanja od PDV-a za sve one koji doniraju i bave se donacijama.

“Ukupna vrednost ovih mera je 161 milijarda dinara, odnosno oko 1,3 milijardi evra. Ovo je najvažniji i najveći zahtev skoro svih privrednih subjekata u Srbiji”, ukazao je Mali.

Kako je objasnio, država na sebe preuzima poreze i doprinose na zarade i time ohrabruje preduzeća da zadrže punu zaposlenost i da ne otpuštaju radnike.

“Svim privatnim preduzećima dajemo mogućnost da ove obaveze isplate u 24 jednake mesečne rate, ali ne pre januara 2021. godine. Pokazujemo snagu time što 1,3 milijarde evra obaveze koje bi imala privredna društva preuzimamo na sebe”, zaključio je Mali.

Čadež:Paket mera države čuva „kičmu“ privrede

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je danas da je država prihvatila 90 odsto predloga različitih udruženja i asocijacija privrednika i da će usvojeni paket mera sačuvati radna mesta, likvidnost i proizvodnju u zemlji.

Ovaj paket mera, istakao je Čadež „čuva kičmu privrede“ a u narednih desetak dana vlada će usvojiti niz akata koji će omogućiti da se mere sprovedu.

„Ovaj paket mera jeste nešto što čuva radna mesta, čuva likvidnost, proizvodnju , čuva “kičmu“ privrede“, istakao je Čadež.

Predsednik PKS se u ime privrednika, udruženja i asocijacija, kao i članica Komore zahvalio državi što je saslušala glas privrednika.

On se zahvalio Ministarstvu finansija, Ministarstvu privrede i Narodnoj banci kao i celom timu koji je predvodio predsednik Srbije što su, kako je rekao, napravili paket mera koji odgovara skoro 90 odsto iznetim predlozima udruženja privrednika.

„Vi danas ovu krizu ne možete da rešite nikakavim milijardama koje ćete upumpati u neka tržišta. Tržišta trenutno ne postoje. Dakle, moramo ići zajedno, da se složimo, da mora da se tržišta konsoliduju i vrate u funkciju…“

Mere su pre svega namenjene malim i srednjim preduzećima ali je i dobar deo paketa namenjen većim kompanijama kako bi se očuvala radna mesta i likvidnost a kako bi preživele ovaj period.

PKS će nastaviti, kaže, da bude partner kompanijama 24/7 i kol centri Komore rade danonoćno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana