Predstavljen projekat finansiran iz donacije EU Tanjug

Objavljeno: 16.07.2018. 18:03 Izmenjeno: 16.07.2018. 18:03

Na aerodromu Batajnica je predstavljen projekat finansiran iz donacije EU, IPA 2014. „Obnova posledica poplava – izrada mapa ugroženosti i mapa rizika plavnih područja na teritoriji Srbije“, u okviru kojeg je donirana oprema za lasersko vazdušno snimanje.

 

Predstavljanju su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji ambasador Sem Fabrici i v.d. direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević.

Ministar Vulin je tom prilikom zahvalio Delegaciji Evropske unije u Srbiji na velikodušnoj i važnoj donaciji, velikoj ne samo po, kako je rekao, količini novca, odnosno 1.200.000 evra, već i po kvalitetu i upotrebljivosti onoga što nam je stavljeno na raspolaganje.

„Vojska Srbije, kao svoju treću misiju ima saradnju i pomoć civilnim vlastima i kada su u pitanju elementarne nepogode. Ali ne samo kada se one dese, već i kao vid prevencije da se ne dese, ili ako se dese, da šteta bude najmanja moguća“, rekao je Vulin.

Vojnogeografski institut, koji je težišni nosilac ovog zadatka, ima pred sobom 10.000 kvadratnih kilometara koje treba snimiti i mapirati, što je veliki posao i posao za koji smo pripremili ljude, za koji smo u potpunosti spremni, što je posao koji će značajno pomoći našoj zemlji da se mnogo uspešnije nosi sa potencijalnim pretnjama, da predviđa događaje i da ide u susret svetu, koji se, nažalost, ne menja na bolje, istakao je ministar.

Prema rečima ministra Vulina, zahvaljujući donaciji EU, Vojnogeografski institut će biti mnogo bolje opremljen i mnogo spremniji da stvari menja i svakako da je ovo odličan primer kako Vojska Srbije sarađuje sa civilnim organima, a isto tako kako organi EU mogu da sarađuju direktno sa Ministarstvom odbrane i Vojskom Srbije.

“ Na ovaj način prevazilazimo brojne prepreke i uspevamo da život učinimo boljim. Ovo je, takođe, dokaz da svako ulaganje u Vojsku Srbije i u Ministarstvo odbrane, je ulaganje i u kvalitet života naših građana i kvalitet života države Srbije“, poručio je Vulin.

U projektu, finansiranom od strane EU a u koordinaciji Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije, učestvuju Ministarstvo odbrane i Vojnogeografski institut Generalštaba Vojske Srbije, Republički geodetski zavod, Republički hidrometeorološki zavod, Republička direkcija za vode i javna vodoprivredna preduzeća „Srbijavode“ i „Vode Vojvodine“.

Uz implementacionu podršku Svetske banke ovom projektu, cilj je da se karte ugroženosti i karte rizika od poplava izrade do 2020. godine.

Ambasador Fabricio izrazio je zadovoljstvo jer se ovaj projekat, ukupne vrednosti 6,15 miliona evra realizuje u saradnji sa institucijama Republike Srbije. Naglasio je da će LiDAR tehnologija obezbeđena donacijom (Light Detection and Ranging – LiDAR), kao i hardver i softver za obradu podataka dobijenih aerofotogrametrijskom LiDAR kamerom i ostala prateća oprema, pomoći Srbiji da bude bolje zaštićena od rizika koji nose poplave.

On je podsetio na strašne poplave koje su zadesile Srbiju 2014.

Pomoć EU koja je u prvoj fazi donirana odnosila se na oporavak, a sada, kako je dodao ambasador Fabrici, predmet donacije je oprema koja će pomoći u prevenciji elementarnih nepogoda.

“ Nadam se da će Vojnogeografski institut dobro iskoristiti ovu sofisticiranu opremu, a ova donacija je deo šireg paketa koji će pomoći da Srbija, kao i druge zemlje članica Evropske unije, može da stvori društvo koji će biti otpornije na štetu koje nose elementarne nepogode“, rekao je Fabrici.

Govoreći o značaju donacije, direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević istakao je da je EU odvojila velika sredstva – ukupno 172 miliona evra, ne samo za obnovu, nego i za finansiranje nove infrastrukture za prevenciju i zaštitu od plavljenja.

„Republika Srbija je počela da ulaže višestruko više nego što je ikada ranije bio slučaj i u jačanje i unapređenje postojeće infrastrukture, jer smo svesni rizika kojima smo izloženi i radimo tako da svakoga narednog dana budemo makar malo bezbedniji nego što smo to danas ili nego što smo što smo bili juče. Karte ugroženosti i karte rizika od poplava značajne su i za prevenciju i za bolju pripravnost u slučaju elementarnih nepogoda, jer se na osnovu njih izrađuju planovi evakuacije i spašavanja stanovništva“, rekao je Blagojević.

Projektom je predviđeno da Vojnogeografski institut tokom 2018. i 2019. godine sprovede snimanje terena iz vazduha LiDAR kamerom doniranom kroz ovaj projekat, kako bi potom Republički geodetski zavod izradio digitalne modele terena plavnih područja.

Na osnovu ovih tri -D modela do kraja 2020. godne biće izrađene mape ugroženosti i mape rizika od poplava u cilju prevencije poplava i efikasnijeg reagovanja u vanrednim situacijama na teritoriji Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 12°C

Delimično oblačno

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 18°C
Min: 9°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana