Predstavljen modernizovani tenk M-84 Studio B

Objavljeno: 08.06.2020. 17:30 Izmenjeno: 08.06.2020. 17:30

Vojska Srbije se modernizuje, oprema, jača i svi njeni delovi zaslužuju podjednaku pažnju, ističe ministar Vulin.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su predstavljanju modernizovanog tenka M-84 u Tehničkom remontnom zavodu „Čačak“.

„Zahvaljujući modernizaciji koji smo počeli da radimo i koja će biti označena sa M-84 AS1, moći ćemo za sebe da kažemo da ćemo biti jedna od najmodernijih tenkovskih sila, ne samo u regionu, već i u celoj Evropi. Predsednik Aleksandar Vučić je tražio da se iskoriste svi naši postojeći potencijali, da se unaprede i da se na prvom mestu koristi naša pamet i naša bogata ratna i borbena iskustva i da iz toga dođemo do proizvoda koji je toliko potreban našoj vojsci“, kazao je Vulin.

Prema njegovim rečima, Vojska Srbije se modernizuje, oprema, jača i svi njeni delovi zaslužuju podjednaku pažnju.

Naveo je da se prethodnih godina posebna pažnja obraćala na naše Ratno vazduplovstvo i protivazduhoplovnu odbranu, ali sada je na red došla i Kopnena vojska.

„Ovo je revolucionaran i ogroman iskorak. Kada je M-84 pre 36 godina napravljen, 1991. godine je počela njegova modernizacija, koja nikada nije završena. Ovo je prvi put da se jedna modernizacija na temu M-84 završava, ovo je njena prva faza i nastavićemo da unapređujemo naš borbeni sastav i sposobnosti naših oklopnih jedinica. Radimo na artiljeriji, radimo na oklopnim jedinicama, pešadiji i na ličnom naoružanju svih naših pešadinaca“, kazao je ministar.

Naveo je da se Vojska Srbije oprema i jača, ne samo da bude najveća ili najbrojnija, već da bude najmodernija.

Pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović rekao je da će imajući u vidu potencijale platforme tenka M-84, Vojska Srbije u dve faze, u prvoj fazi devet podsistema, a u drugoj još 12- izvršiti modernizaciju tog tenka.

Time će praktično svi vitalni podsistemi biti osavremenjeni novim tehnologijama, kazao je ministar i dodao da se početak serijske modernizacije tenkova u ovoj fazi očekuje do kraja godine.

Direktor TRZ Čačak pukovnik Vojkan Radonjić rekao je da je za Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije značajno to što se ulaganjem u kapacitete Zavoda postiže racionalnost i autonomnost daljeg održavanja ovog sredstva tokom životnog ciklusa.

On je dodao da Zavod time pomaže u razvijanju operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije.

Prezentaciji su prisustvovali i načelnik Oprativne uprave Generalštaba general-major Želimir Glišović, zamenik komandanta Kopnene vojske brigadni general Vladeta Baltić i komandant Druge brigade Kopnene vojske brigadni general Željko Kuzmanović, navodi se u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 15°C

Vedro

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 20°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana