Predstavljanje turističke ponude Beograda na sajmu turizma

Objavljeno: 20.02.2020. 10:59 Izmenjeno: 20.02.2020. 10:59

Sekretarijat za privredu, koji podstiče i stara se o razvoju turizma i obogaćivanju turističke ponude na čitavoj teritoriji grada Beograda, predstavlja svoje aktivnosti na 42. Međunarodnom sajmu turizma zajedno sa Turističkom organizacijom Beograda, gradskim opštinama, ustanovama i
preduzećima.

Sekretarijat za privredu, koji podstiče i stara se o razvoju turizma i obogaćivanju turističke ponude na čitavoj teritoriji grada Beograda, predstavlja svoje aktivnosti na 42. Međunarodnom sajmu turizma zajedno sa Turističkom organizacijom Beograda, gradskim opštinama, ustanovama i preduzećima. Kako je istakao gradski sekretar za privredu Milinko Veličković, od 20. do 23. februara Sekretarijat za privredu će u okviru štanda Beograda promovisati aktivnosti na utvrđivanju strateških pravaca razvoja turizma, obogaćivanju turističke ponude i turističkoj atraktivnosti Beograda, kao i aktivnosti na podsticanju kategorizacije i promocije kategorizovanih ugostiteljskih objekata za smeštaj (kuće, apartmani, sobe i seosko turističko domaćinstvo) koji doprinose raznovrsnosti ukupne smeštajne ponude grada Beograda.

Veličković je istakao da su ove godine izdvojena još znatnija finansijska sredstva za sufinansiranje programa i projekata u oblasti turizma, organizaciju kongresa, manifestacija, edukacija u oblasti turizma i izložbi, kao i za unapređenje programa korišćenjem informacionih tehnologija u turizmu na teritoriji Beograda i pozvao zainteresovane da učestvuju na konkursu koji traje do 28. februara.

– U saradnji sa gradskim opštinama kao što su Čukarica, Surčin, Grocka, Sopot, Vračar, Lazarevac i druge, a u okviru zajedničkog nastupa na štandu Grada Beograd, kao i na posebnim štandovima opština Savski venac, Zemun, Mladenovac, ustanova i preduzeća, deo raznolikog nasleđa, ugostiteljske i turističke ponude biće predstavljen u cilju popularizacije turistički atraktivnih potencijala, događaja i brojnih manifestacija koji mogu animirati i okupiti, pre svega domaće stanovništvo i posetioce, ali i podstaći izlete, boravak i vikende u prirodi ili na ruralnom području grada i pokazati zainteresovanima neka od zanimljivih mesta na kojima do sada još nisu bili u Beogradu – rekao je za Beoinfo Veličković.

Gradski sekretar je naglasio da Grad Beograd ulaže mnogo u uređenje grada, da se ostvaruje znatan rast turističkog prometa i da se Beograd sve bolje pozicionira na turističkoj mapi Evrope i sveta. Prema podacima Sekretarijata za upravu – Sektora statistike, Beograd je prošle godine posetilo 1.258.348 turista, i što je važno istaći, osam odsto više inostranih u odnosu na prošlu godinu. Ostvarena su 2.696.832 noćenja, takođe osam odsto više. Najbrojniji su bili turisti iz Kine – 92.926 (55 odsto više nego prošle godine), Turske – 79.041, Nemačke – 65.650, Hrvatske – 60.899 i iz Grčke – 49.983.

– Beograd je posetilo i više od sto hiljada gostiju koji su došli rečnim brodovima, kruzerima, kojih je bilo 740. Najviše gostiju je bilo iz Nemačke, SAD i Velike Britanije – naveo je Veličković.

U tom kontekstu istakao je značaj izgradnje infrastrukture za nautički turizam, da su u toku radovi na izgradnji pristaništa kod Stare kapetanije u Zemunu za turističke brodove, kao i pripreme za korišćenje sedam pontona za potrebe turističkog razgledanja grada sa reke i rečnog prevoza.
U odnosu na prethodne godine, posebno je naglasio značajan napredak u obogaćivanju i raznovrsnosti smeštajne ponude. Turisti su najviše boravili u hotelima. Kontinuirano se otvaraju hoteli značajnih svetskih hotelskih lanaca. Prema podacima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, u Beogradu ima 112 hotela, što svakako predstavlja porast u odnosu na prethodne godine, a u izgradnji su i novi. U posebnom porastu je i ponuda privatnog smeštaja. Prema podacima Sekretarijata za privredu, na početku 2020. godine u Beogradu je kategorizovano 1.469 smeštajnih jedinica u privatnom smeštaju, sa više od 4.040 ležaja.

– Brojni evropski i svetski mediji predstavljaju Beograd kao autentičnu, atraktivnu i poželjnu turističku destinaciju, grad koji nikako ne bi trebalo propustiti i koji nastoji da uvek bude nov i zanimljiv. U periodu koji je pred nama, uložiće se dodatni napori u promociji Beograda na novim turističkim tržištima, da se obogati turistička ponuda novim sadržajima i tako produži prosečno vreme boravka u Beogradu, što bi trebalo da doprinese sve brojnijoj poseti i ukupnim prihodima od turizma – najavio je Veličković.

Sekretar je pozvao posetioce da  dođu na štand Beograda i ovogodišnji sajam turizma, ali i na tradicionalna besplatna razgledanja grada. Obeležavanja Međunarodnog dana turističkih vodiča, u saradnji sa sekretarijatom, organizuje Udruženje turističkih vodiča Srbije. Za sugrađane i goste u nedelju, 23. februara, planirana su besplatna razgledanja Knez Mihailove ulice, Vračara, Zemuna, tematske pešačke ture vođene tragom Branislava Nušića, značajnih Hercegovaca, kao i tura pod nazivom „Bardovi srpskog glumišta” na Novom groblju – muzeju na otvorenom i drugo.

One Response to “Predstavljanje turističke ponude Beograda na sajmu turizma”

  1. Dijana Radic каже:

    Neka ova razgleda postanu tradicionalna, ne samo na ovaj dan.
    Neobavezno besplatna, ali cesca.
    Srdacan pozdrav
    Diana Radic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Sumaglica

Trenutna temperatura 5°C

Sumaglica

Nedelja
Moguća kiša

Max: 6°C
Min: 4°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana