Predstava „Pisma streljanih“u Muzeju banjičkog logora“ Studio B

30. 11. 2019. 20:45:32

U muzeju Banjičkog logora održana je predstava „Pisma streljanih“, potresna priča o strahotama zatvorenika logora tokom Drugog svetskog rata. Predstavu je režirao Tadija Miletić.

U autentičnom prostoru nekadašnjeg Banjičkog logora ili još preciznije u prostoriji u kojoj su tokom Drugog svetskog rata boravili zatvorenici održana je predstava u kojoj je mladi glumac Nikola Štrbac potresno čitao pisma nekih od onih koji nisu doživeli slobodu i kraj rata.

U tom istom Banjičkom logoru smrtno je nastradalo 4 hiljade i 166 zatvorenika, a među njima je bilo čak 80-toro dece starosti do 7, 14 i 17 godina. Ovu strašnu statisiku učinilo bi sigurno još mnogo užasnijom kada bi se znalo tačno, koliko njih je još nastradalo kada su iz Banjičkog logora prebačeni u druge logore širom Evrope.

Dramatičan ton ovoj predstavi dao je duo violončelista Marija Tadić i Ivan Stjepan Marinić koji su svirali odabrana dela Baha, Hindemita i Šostakoviča. Ceo događaj organizovalo je umetničko udruženje Kulturni Element koje okuplja umetnike iz gotovo svih umetničkih branši.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Sumaglica

Trenutna temperatura 3°C

Sumaglica

Sreda
Malo i umereno oblačno

Max: 3°C
Min: -3°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana