Predstava „Gospođica“ na JDPtv Tanjug

Objavljeno: 21.04.2020. 13:22 Izmenjeno: 21.04.2020. 13:22

Predstava „Gospođica“ Ive Andrića u režiji Gorčina Stojanovića biće emitovana 23. aprila u 21 čas na JDP tv, dok će reprize biti u petak 24. i subotu 25. aprila u 21 čas i u nedelju 26. aprila u 18 i 21 čas.

 

Podeljena, kao i Andrićev roman, na dva dela, sarajevski i beogradski, radnja predstave Gospođica odigrava se u decenijama velikih potresa i promena na kraju devetnaestog i na početku dvadesetog veka, te u godinama koje su došle posle Prvog svetskog rata i propasti dva velika carstva.U tim okolnostima odigrava se uzbudljiva životna priča Rajke Radaković, jedne od velikih Andrićevih junakinja.Ona prikazuje sudbinu žene koja je, stalno s mukom pokušavajući da razume vremena koja se menjaju i uzburkani svet u kom se obrela, sve posvetila nastojanju da ispuni davni, teški očev zavet i tako, grozničavo štedeći i strasno stičući, čitav život provela bez ljubavi i prave radosti, otuđena i sama, sve do tragičnog kraja.

Predstava „Gospođica“ nastala je na osnovu dramatizacije Marka Foteza, napisane 1962. godine, u vreme kada je Ivo Andrić bio predsednik Umetničkog saveta Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

U komadu koji je premijerno izveden na sceni „Ljuba Tadić” 26. aprila 2013. godine igraju Nataša Ninković, Vojislav Brajović, Nataša Tapušković, Srđan Timarov, Jasmina Avramović, Milan Marić, Marko Baćović, Vesna Stanković, Anđelika Simić, Stefan Bundalo, Dejan Dedić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 25°C

Pretežno oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana