Predškolske i školske ustanove spremno dočekuju grejnu sezonu Beoinfo, Studio B

Objavljeno: 07.11.2019. 12:28 Izmenjeno: 07.11.2019. 14:23

Broj kotlarnica u školama se smanjuje a uvodi se grejanje na daljinski sistem, rekao je gradonačelnik Beograda.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić obišao je sa gradskim sekretarom za obrazovanje i dečju zaštitu Slavkom Gakom Osnovnu školu „Stefan Nemanja” na Senjaku, koja je od ove godine prešla na daljinski sistem grejanja.

Gradonačelnik je rekao da je škola ove godine za vreme trajanja zimskog raspusta prešla na daljinsko grejanje kojim je trajno rešen višedecenijski problem.

–Ovim rešenjem obezbedili smo toplije i zdravije uslove za 350 đaka i ispunili naše obećanje. Škola je dobro zagrejana i đaci su zadovoljni – rekao je gradonačelnik.

On je istakao da je sve spremno za zimsku sezonu, kao i da je od prošle godine izdvojeno 1,4 milijarde dinara za energente i grejanje škola.

–Predškolske i školske ustanove spremno dočekuju grejnu sezonu. Broj kotlarnica u školama se smanjuje i u narednom periodu biće zatvorene kotlarnice u pet škola. Tačnije, u dve škole biće uvedeno grejanje na daljinski sistem, a tri će biti povezane na prirodni gas – rekao je Radojičić i dodao da je pored dobrog grejanja važan i ekološki aspekt.

Prema njegovim rečima trenutno se razmatra da se uradi procedura termalne rehabilitacije zgrade kako bi se na još bolji način pospešilo grejanje u školi i uštedela energija.

–Individualna ložišta i kotlarnice su jedan od najvećih zagađivača životne sredine u zimskom periodu, te svako zatvaranje kotlarnice pozitivno utiče na ekologiju. Od 2012. godine do danas zatvoreno je 17 kotlarnica u osnovnim školama i predškolskim ustanovama. To nije dovoljan broj, jer nam je cilj da imamo još više škola koje će koristiti obnovljive izvore energije za grejanje – poručio je gradonačelnik.

Govoreći o ulaganjima Radojičić je naglasio da je Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu uložio u prethodnom periodu 13 miliona dinara u škole na teritoriji opštine Savski venac.

–Uložen je novac u modernizaciju opreme, infrastrukturu, obnovu dvorišta i energente. Grad Beograd sa opštinama brine i radi na poboljšanju uslova u školskim ustanovama – rekao je on.

Radojičić je istakao da Grad Beograd trenutno gradi školu u Leštanima čija vrednost je 540 miliona dinara, kao i na izgradnji 17 novih montažnih vrtića.

–Paralelno sa velikim radovima ulaže se i u modernizaciju opreme u školama širom grada, te je do avgusta ove godine u opremu  uloženo više od 500 miliona dinara. Vrednost svih aktivnih građevinskih radova iznosi oko 800 miliona dinara – naveo je gradonačelnik.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 31°C

Delimično oblačno

Sreda
Pljusak i grmljavina

Max: 23°C
Min: 20°C

Pljusak i grmljavina

Vremenska prognoza za 5 dana