Predsednik Vučić sastao se sa ministrom spoljnih poslova Kraljevine Španije Hoseom Manuelom Albaresom. instagram

Objavljeno: 13.04.2023. 11:15 Izmenjeno: 14.04.2023. 18:28

foto tanjug   Uvek dobar sastanak sa prijateljima koji poštuju Srbiju, uz otvorenu i sadržajnu razmenu mišljenja o aktuelnim kretanjima na geopolitičkoj sceni regiona i sveta, kao i o podršci Španije procesu evrointegracija Srbije, naročito u svetlu španskog predsedavanja Savetu EU. Zahvalio sam @jmalbares @exteriores.maec na principijelnom stavu njegove zemlje o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i aktivnoj […]

foto tanjug

 

Uvek dobar sastanak sa prijateljima koji poštuju Srbiju, uz otvorenu i sadržajnu razmenu mišljenja o aktuelnim kretanjima na geopolitičkoj sceni regiona i sveta, kao i o podršci Španije procesu evrointegracija Srbije, naročito u svetlu španskog predsedavanja Savetu EU.

Zahvalio sam @jmalbares @exteriores.maec na principijelnom stavu njegove zemlje o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i aktivnoj podršci koju Španija pruža Srbiji u međunarodnim forumima.

Izrazio sam zabrinutost zbog sve učestalijih napada na Srbe na Kosovu i Metohiji i izrazio očekivanje da će formiranje Zajednice srpskih opština, kao apsolutni prioritet, napokon omogućiti bezbednost srpske zajednice, napisao je Predsednik na svom Instagram nalogu.

Konstatovano je da su bilateralni odnosi odlični, obeleženi iskrenim prijateljstvom i zasnovani na uzajamnom uvažavanju i razumevanju, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike. Sagovornici su izrazili iskrenu opredeljenost Srbije i Španije za poštovanje međunarodnog prava i međusobnu podršku kad je reč o teritorijalnom integritetu i suverenitetu dveju država. U tom kontekstu, predsednik je izrazio zahvalnost Španiji na principijelnom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i aktivnoj podršci koju pruža Srbiji u međunarodnim forumima. Ministar Albares je preneo pozdrave premijera Sančeza i čvrstu rešenost zvaničnog Madrida da ostane pri takvim svojim stavovima. Po pitanju situacije u regionu, predsednik Vučić je ponovio da su spoljnopolitičke aktivnosti Srbije snažno fokusirane na unapređenje regionalne saradnje i očuvanje mira i stabilnosti, naglasivši da samo takav region omogućava održiv razvoj Srbije. Predsednik Vučić je zahvalio Španiji na podršci evrointegracijama naše zemlje, a ministar Albares je istakao da je Srbiji mesto u EU i da će Španija nastaviti da podržava evropski put, posebno tokom predsedavanja Evropskoj uniji u drugoj polovini ove godine. Sagovornici su konstatovali da je ekonomska saradnja dveju zemalja sve bolja, iako i dalje ne prati odlične političke odnose, kao i da u ovom domenu nisu iskorišćeni svi potencijali. U tom smislu, predsednik Vučić i šef španske diplomatije su se saglasili da je potrebno intenzivirati kontakte između srpskih i španskih kompanija i privrednika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 25°C

Pretežno oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana